Tuesday, 11 June 2013

I love writers.

In the name of Allah the most Gracious and the most Merciful.

Alhamdulillah, masih diberi kesempatan oleh Allah bergelar wanita yang diangkat kemuliaan, jauh sekali berbeza dengan wanita-wanita di Pakistan.


"Anak saya perempuan, jangan ucapkan tahniah kepada saya. Orang Pakistan tidak mengucapkan tahniah kepada ibu bapa pengantin perempuan. Tapi tidak mengapa, saya tahu anda bukan orang Pakistan."
-Diari Seorang Diplomat, Hikmah yang Tersirat, ms 159-


"Barulah saya faham, pada mereka perkahwinan anak perempuan dianggap memberi beban kepada keluarga. Majlis sedemikian sekadar merayakan pemergian seorang anak perempuan daripada keluarganya."
-Diari Seorang Diplomat, Hikmah yang Tersirat, ms 159-


nikmat diberi penghormatan sebagai wanita sewajarnya kita syukuri. 
di Pakistan ini, andai anak perempuan yang dilahirkan, bagaikan satu bencana. Tiada ucapan tahniah lansung. Tetapi kalau anak lelaki yang dilahirkan, disanjung-sanjung. sampaikan jiran tetangga buat-buat tanya jantina bayi supaya dengan bangganya akan sampaikan ucapan tahniah. 
Masih berlaku rupanya suasana seperti itu. Yang selama ini aku hanya bayangkan sirah zaman dahulu kala. Zaman jahiliyah. Cuma bezanya, bayi itu tidak dibunuh.


sudah terang lagi bersuluh, di dalam al-Quran, Allah tetap memuliakan kaum hawa. Al-Quran itu panduan umat Islam, sewajarnya perkara ini tidak berlaku lagi. Tapi, Islam di Pakistan jauh bezanya dengan Islam di Malaysia. Peminum arak di sana tetap bersyukur menjadi muslim.

Baca satu persatu ayat, pelbagai persoalan timbul. Mengapa tidak dihargai wanita sedangkan wanita jualah yang melahirkan bayi lelaki? Kenapa Allah lahirkan aku di bumi Malaysia? Apakah aku menjaga kemuliaan yang telah Allah berikan itu? Kenapa dan terus kenapa? Allahurabbi, hikmah yang tersirat. Tidaklah terjadi sesuatu perkara tanpa sebabnya.


terima kasih kepada penulis, Allahyarham Wan Ahmad Fadzil bin Wan Mohd utk perkongsian ilmu yang terlalu mahal nilainya ini. Al-Fatihah.

Apabila seseorang manusia itu meninggal dunia maka terputuslah segala amalannya melainkan daripada tiga perkara iaitu sedekah jariah, ilmu pengetahuan yang dapat diambil manfaat daripadanya dan anak soleh yang mendoakan untuknya
 (Hadith riwayat Imam Muslim)
Biar manusia kata kita poyo bercerita tentang pengalaman kita, biar manusia kata kita bajet memberi pendapat tanpa diminta, biar manusia teruskan dengan pandangan serong mereka itu.

Kalau ada orang dengki terhadap kita, kita sabar dan senyum sahaja (:

ingatkan dalam diri selalu, tujuan hidup di dunia ialah mencari redha Allah. Ingat Allah, pasti semuanya dipermudahkan. 


berbahagialah seorang penulis yang sedar tak sedar memberi manfaat kepada pembaca. 
dan pembaca itu ialah aku!

.:: I am a simple human strive for success and also strive for ISLAM ::.

No comments: