Friday, 30 March 2012

Revision: Kisah Nabi Adam Alai His Salam

In the name of Allah
the most Gracious
and the most Merciful~

selak punya selak bahagian buku ilmiah abah~
terjumpa kertas2 yang abah print
untuk buat text syarahan agama negeri Kelantan.
sebenarnya dah lama baca kisah2 nabi ni~
cuma cam baca gitu2 jelah~
manusia lemah*

pagi2 jumaat nak story morry 
pengajaran yg dapat dr kisah Nabi Adam.

"Wahai Tuhan kami! Buat apa Tuhan menciptakan makhluk lain selain kami, padahal kami selalu bertasbih, bertahmid, melakukan ibadah dan mangagungkan nama-Mu tanpa berhenti-hentinya, sedang makhluk yg akan Tuhan ciptakan dan turun ke bumi itu, nescaya akan bertengkar satu dgn yg lain, akan saling bunuh membunuh berebut menguasai kekayaan alam yg terlihat di atasnya dan terpendam di dalamnya, sehingga akan terjadilah kerosakan dan kehancuran di atas bumi yang Tuhan ciptakan itu"
-malaikat-

sebelum ciptakan Nabi Adam~
malaikat-malaikat pun dah mula khuatir dengan manusia.
tengok?
apa yang disebutkan malaikat-malaikat terjadi tak dekat bumi sehingga tahun 2012 ini?
muhasabah*
tapi~
Allah berfirman utk menghilangkan kekhuatiran para malaikat.

"Aku mengetahui apa yg tidak kamu ketahui dan Aku sendirilah yang mengetahui hikmah penguasaan Bani Adam dan bumi-Ku. Bila Aku telah menciptakannya dan meniupkan roh kepadanya, bersujudlah kamu di hadapan makhluk baru itu sebagai penghormatan dan bukan sebagai sejud ibadah, kerana Allah melarang hamba-Nya beribadah kepada sesama makhluk-Nya."
subhanallah~
betapa Allah memuliakan kita sebagai manusia!
cuma kita sahaja yang tidak pandai menghargai erti penghormatan yang diberikan itu!
nauzubillah~

macam semua sedia maklum~
iblis laknatullah ingkar dengan perintah Allah utk sujud penghormatan kpd Nabi Adam AS!
kerana kesombongan akur dengan perintah Allah jugalah~
iblis laknatullah dikeluarkan dr barisan malaikat
disertai dengan kutukan dan laknat yg akan melekat pd dirinya hingga kiamat!

bila iblis laknatullah dilaknat Allah~
masih lagi buat permintaan utk diberi kesempatan hidup kekal hingga kiamat.
Allah Yang Maha Pengasih meluluskannya!
dan~
iblis laknatullah ni lansung tak berterima kasih dan bersyukur!
bahkan~
mengancam akan menyesatkan anak2 Adam!

"Pergilah engkau bersama pengikut-pengikutmu yang semuanya akan menjadi isi neraka jahanam dan bahan bakar neraka. Engkau tidak akan berdaya menyesatkan hamba-hambaKu yang telah beriman kepada Ku dengan sepenuh hatinya dan memiliki aqidah yang mantap yang tidak akan tergoyah oleh rayumu walaupun engkau menggunakan segala kepandaianmu menghasut dan menfitnahnya."
Allah sentiasa memberi peluang kepada makhluk-Nya kan?
kita dah banyak meminta dengan Allah~
tapi adakah kita telah termakan bisikan syaitan~
utk lupa berterima kasih dan bersyukur kepada-Nya?
nauzubillah~

setelah diciptakan Nabi Adam,
Allah ajarkan nama-nama benda yang berada di alam semesta.
untuk apa?
untuk hilangkan anggapan rendah malaikat terhadap Nabi Adam.

"Bukankah Aku telah katakan padamu bahawa Aku mengetahui rahsia langit dan bumi dan mengetahui apa yg kamu lahirkan dan apa yang kamu sembunyikan."
Setelah Nabi Adam ditempatkan di syurga~
Allah ciptakan pula Hawa dr tulang rusuk kirinya.

Malaikat: Wahai Adam! Apa dan siapakah makhluk yang berada di sampingmu?
Adam: Seorang perempuan
Malaikat: Siapa namanya?
Adam: Hawa
Malaikat: Untuk apa Tuhan menciptakan makhluk ini?
Adam: Untuk mendampingiku, memberi kebahagian bagiku dan mengisi keperluan hidupku sesuai dengan kehendak Allah.

 Ya Allah~
sesungguhnya Engkau Maha Mengetahui segala sesuatu.

di sebalik kebahagian Nabi Adam dan Hawa di syurga~
syaitan laknatullah tetap berpegang pada janjinya pada Allah dulu!
digoda Nabi Adam dan Hawa dengan pelbagai cara.
kata iblis laknatullah ia adalah kawan mereka dan ingin memberi nasihat dan petunjuk utk kebaikan.
dan~
untuk mengekalkan kebahagiaan mereka.
lalu~
dikatakan jika memakan buah khaldun~
Nabi Adam dan Hawa akan menjelma menjadi malaikat dan kekal selamanya.

dan akhirnya!
misi iblis laknatullah berjaya~
dan Allah tidak pernah mungkir dengan janji-Nya.
lalu dicampak Nabi Adam dan Hawa ke dunia!

tapi~
Nabi Adam memohon taubat daripada-Nya.
Bukankah Allah Maha Menerima taubat?
setelah Allah terima taubat Nabi Adam dan Hawa~
Allah hilangkan pula rasa sedih akibat kelalaian itu.
Manusia yang Allah ciptakan tak lari dari sifat lalai.

selepas kejadian itu~
Nabi Adam dan Hawa berhati-hati dengan bisikan iblis.
tapi kita?
selalu lupa kan?

susah nak kesan mana bisikan syaitan~
tapi sebenarnya,
kalau hati kita tak senang itulah yang dikatakan dosa.
sebab apa yang kita buat tu lari dari fitrah manusia yang sukakan kebaikan.

( hak milik senyom design studio )
notakaki:
Allah Maha Mengetahui

syukran~

.:: I am a simple human strive for success and also strive for ISLAM ::.

Tuesday, 27 March 2012

Bila Masa Depan Menjadi Tanda Tanya

In the name of Allah
the most Gracious
and the most Merciful~

Di dapur kira-kira jam 6.30 pm.

Anak: Umi, rumah Mawi kene pecah masuk.
Umi: Macam mana boleh pecah masuk? Tak ada guard ke?
Anak: Guard ada. Tapi guard perumahan sahaja lah. Lagi pun penggera keselamatan tak diletakkan di rumah Mawi. Bagi kepercayaan dekat jaga lah tu. Rumah Mawi besar umi.
Umi: Memang lah besar. Dengan menyanyi sahaja boleh jadi jutawan.
Anak: Tengok? Tak payah belajar tinggi-tinggi pun. Itu yang ditetapkan Allah pada dia.
Umi: Zaman sekarang dah biasa kes mencuri ni. Desakan hidup. No money, no talk.
Anak: Orang salah masuk rumah ke? Tak tahu ke itu rumah penyanyi? Konfem-konfem kecoh satu Malaysia.
Umi: Mana boleh salah. Orang merompak ni dia dah siasat latar belakang rumah tu awal-awal. Perompak sekarang bijak.
Anak: Oh, lupa. Bukan orang Malaysia yang mencuri. Orang Negara mana entah. Empat orang semuanya. Suspek dah kene tangkap tiga orang. Tak kenal Mawi kot, sebab tu main redah je rumah jutawan.

Suasana sepi. Sambung makan kentang goring dengan sos cili.

Anak: Umi, ada berita baru. Biasiswa JPA dan MARA dibuka balik hasil desakan ramai pihak. Tapi, JPA nak taja pelajar straight A+ sahaja. MARA sahaja harapan kakak.
Umi: Straight A+ sahaja? Memang terdesak sangat lah tu. Lepas ni orang miskin makin kurang lah peluang dapatkan pendidikan universiti hebat-hebat. Tak apalah, minta MARA sajalah.
Anak: Tapi MARA pinjaman bukan biasiswa.
Umi: Pinjaman MARA lebih baik daripada PTPTN kan?

Tiba-tiba si ayah datang ke bahagian dapur.

Ayah: Apa tadi kak lin cakap? Rumah Mawi kene masuk?
Anak: Yes. Hampir RM10 ribu kerugian.
Ayah: Macam mana boleh tangkap pencuri? Ada CCTV ke?
Anak: Kene tangkap dekat taman sebelahnya. CCTV? Tak pastilah.
Ayah: Guard memang tak boleh harap sangat. Taman besar kan?Mana lah sempat kawal semua.
Umi: Kak lin cakap MARA akan buka permohonan pinjaman tahun ni.
Ayah: Minta jelah. Kalau nak senang ambil je asasi dulu dekat matrik.
Umi: Umi takut kak lin tak mampu saja nak pulun asasi.
Anak: Kenapa tak mampu pula? Kakak yakin boleh buat. Dah serik tak belajar Biologi dulu. Lepas ni kakak nak pulun juga.
Umi: Tak apalah kalau kak lin cakap camtu. Bertahanlah setahun saja.

Si ayah sudah bersiap untuk ke surau. Si ibu dan anak masih meneruskan perbualan.

Umi: Ramai kawan kak lin buat medic persendirian dekat mesir?
Anak: Ramai lah juga. Tapi kan umi, kalau semua nak ambil medic nanti doktor pula menganggur.
Umi: Manusia kan semakin bertambah. Nanti hospital pun bertambah. Tenaga doktor tetap diperlukan. Tapi tulah, batch Kak Long pun dah ramai buat medic dekat Mesir. Dekat Indonesia lagi ramai.
Anak: Kalau kakak dapat bahagian dentist, kakak terima boleh? Kawan-kawan pun cam tak ramai berminat dengan dentist. Semua tengok doktor saja.
Umi: Tapi dentist tenaga kerja terhad.
Anak: Tapi setakat ni ada ke yang menganggur?
Umi: Tak tahulah. Tanya-tanya lah kawan.
Anak: Umi, kalau dapat pinjaman MARA, kak lin nak bekerja dekat oversea.
Umi: Boleh saja. Tapi Mesir tak terima lah.
Anak: Kak lin nak jadi doktor sukarelawan boleh? Boleh syahid di Negara orang.

suasana sepi seketika. si ibu berfikir mencari jawapan.

Umi: Pergi sajalah. 

Dalam hati anak:
Apa yang aku cakap ni? Ingat senang nak syahid? Tapi seronok juga kalau jadi sukarelawan. Gaji termahal kerja sebagai doktor. Tak payah fikir kalau menganggur or whatever lah. Susah orang apply biasiswa syahid ni (:

( hak milik senyom design studio )
wink.wink.wink:
apa pengajaran yang anda dapat? yang aku nampak, MALAYSIA sekarang dah nak jadi macam INDONESIA. yang kaya terus kaya, yang miskin terus miskin! lagi satu, ibu bapa semua harapkan biasiswa sebab mana nak cari duit puluhan ribu nak tanggung belajar anak2. ibu bapa pun fikir masa depan anak2. tak senang duduk dah.hargailah ibu bapa kita (:

syukran~


.:: I am a simple human strive for success and also strive for ISLAM ::.

Monday, 26 March 2012

Nothing to Be Display

In the name of Allah
the most Gracious
and the most Merciful~


notakaki:
saya sedang belajar
untuk
mendalami ilmu yang lebih penting!

syukran~

.:: I am a simple human strive for success and also strive for ISLAM ::.

Sunday, 25 March 2012

Sharing: Kenapa Manusia Ada Baik dan Ada Jahat?

In the name of Allah
the most Gracious
and the most Merciful~

texting sahabat2 untuk minta perkongsian.
"Knp Allah ciptakan manusia ada yg baik dan ada yg jahat?"

cik shafikah selaku best buddy balas mesej jam 11.49am

S0ry late, t0k m'imbangi fitrah alam meby? Haha~ kne b'pkir d lua k0tak uh lynn..

kak aimi selaku naqibat balas mesej jam 11.09am

Yg baik utk jd tldn kpd yg jht..yg jht jadi ujian kpd yg baik..

cik ainin selaku rakan kelas tazkirah balas mesej jam 10.24am

Supaya adanya variasi, utk kt ambl iktbr ats stiap apa yg blaku.. Kalau smua org dlm dunia ny jahat maka musnh lah dunia, kalau smua baek mgkn kt x smua x reti nk mnilai dan menbuat plihn..s0, shArE oUr sImILARiTies, cELeBratE ouR dIfFerEnceS.. That's make every of us special.. Bsngka baik dgn Allah. :)

"Allah wujudkan dlm dri mnusia ftrah sukakan perkara y baik2,
tp Allah juga bg kta nfsu y biasanya lbh cnderung kpd kjhatan.
Y plh utk jd baik o jht tu kita."




apa pula pandangan anda?
terima kasih kepada yang memberi kerjasama.
moga Allah redho dengan usaha kita.

notakaki:
Kalau tak ade org jahat, tak adalah pahala menasihati org utk manusia.
Pemurahkan ALLAH?

syukran~

.:: I am a simple human strive for success and also strive for ISLAM ::.

Friday, 23 March 2012

Masa Depan Serah pada Allah

In the name of Allah
the most Gracious
and the most Merciful~

sunyi blog dua tiga hari.
tak sempat nak update
sejak result Selamat Pagi Malaysia keluar.
sibuk tanya sana sini.
sibuk tukar perancangan hidup
memandangkan result exam tak seperti yang ditarget~


inilah keputusan SPM saya~
apa yang kepujian tertinggi?
anda rasa?
untuk kajian lebih lanjut boleh baca entry

macam saya kata kun fayakun!

alhamdulillah~
berbekalkan keputusan SPM ini masih berpeluang
untuk apply banyak biasiswa.
bersengkang mata juga bangun pukul 2 pagi untuk online
manakan tidak~
waktu awal pagi saja line internet laju dan memuaskan hati!

subhanallah,
dah habis zaman relax-relax ni.

however,
dalam banyak2 permohonan yang selesai apply~
waktu nak apply IPG sahaja~
rasa confident dengan diri!
selama ini hanya main2 sahaja bercita-cita untuk menjadi guru.
apatah lagi nak jadi ustazah!
yeah,
saya pilih pengajian agama islam untuk sekolah rendah.

ustazah?
subhanallah~
budak bermasalah bumi wakafan jadi ustazah!
kun fayakun~

waktu apply IPG,
hanya ini yang terlintas.
" Ya Allah, andai ini yang tetap menjagaku dekat pada-Mu, permudahkanlah bagiku. "
soal gaji lumayan atau tidak tolak tepi~
sebab saya yakin dengan rezeki Allah.
soal berbaloi atau tidak result tip top tp jadi cikgu sekolah rendah~
saya tetap tolak tepi!
sebab saya nak buktikan~
ustazah tetap ada ilmu dunia!

Pendidikan Syariah Islamiah
dan
Pendidikan al-Quran dan as-Sunnah
dapat A+ untuk SPM!
anda tahu apa~
saya tercengang!
sebab itulah subject yang selalu ganggu saya dapat straight A!
dalam hati,
ini petunjuk baik daripada Allah!
ditambahkan lagi keyakinan,
Bahasa Arab Tinggi A-,
hello~
saya tak pernah dapat A sepanjang menuntut ilmu BAT selama 2 tahun!
Allah tahu segala-galanya.

so reader,
mungkin tahun depan anda akan dengar saya bergelar engineer
mungkin juga anda akan dengar saya bergelar doktor
mungkin juga bergelar seorang ustazah.
kesimpulannya,
saya hanya apply sahaja segala peluang yang ada.
then, solat istikharah.
Allah tahu yang terbaik buat saya!

notakaki:
saya bermula dari bawah.
dulu saya dapat E untuk addmath dan sekarang A+ milik saya!
nothing is impossible,
semuanya datang dari kita!

syukran~

.:: I am a simple human strive for success and also strive for ISLAM ::.

Tuesday, 20 March 2012

Langkah Kanan: 1st Giveaway by Hayat Acai Berry Terbaekk!!

In the name of Allah
the most Gracious
and the most Merciful~

sempat lagi update blog
dekat hotel T di klang,
wink.wink.wink (:

dup.dap.dup.dap.
debaran semakin terasa,
siapakah yang bakal menjadi juara (:
eh, jap!
i am talking about the biggest contest now!
yeah, SPM!
tomorrow.tomorrow.tomorrow.

berbalik pada tajuk entry~
alhamdulillah menang lagi satu Giveaway (:

cute amat sangat (:
moga-moga ini petanda baik untuk esok pula~
okay,
ini entry yang saya buat untuk giveaway ini~
cikai2 saja.
tak sehebat orang lain.

alhamdulillah.
thanks Allah (:

notakaki:
lalu depan bumi wakafan terus ingat jaksa (:
JAWATANKUASA SOLAT AWAL!

syukran~

.:: I am a simple human strive for success and also strive for ISLAM ::.

Monday, 19 March 2012

SPM Penentu Masa Depan?

In the name of Allah
the most Gracious
and the most Merciful~

esok dan lusa~
yeah, MR Rabu minggu ini menjadi
kegilaan ramai penduduk Malaysia!
( cemburu I sebab mengalahkan ingat bufday I )

( hak milik senyom design studio )

saya cuba text dengan kawan2 lama~
sibuk sebut mengenai SPM.
tak lupa juga tanya result trial SPM.
yeah, mungkin nak buat anggaran result agaknya!

trial dah lepas lah. tunggu result SPM pulak okay! SPM ni macam2 boleh jadi. kun fayakun!

sengaja lari dari menjawab soalan.
kenapa?
bimbang andai tiada rezeki pada SPM
manusia akan membuat andaian sendiri.

over confident lah tu waktu jawab SPM! itu yang dapat result cam tu.

terhijab agaknya, ada buat dosa dan salah dengan cikgu kot.

subhanallah,
realiti kan?
kita tak lari daripada ber-prasangka.
bila dah bersangka buruk,
sama2 muhasabah diri~
siapa kita nak menilai orang?

baiklah, ramai juga yang kata.

awak tak apalah, konfem2 dapat masuk universiti. saya ini entah dapat entah tak.

hidup awak senang lah lepas ni. konfem dapat biasiswa pergi oversea.

awak, awak dan awak!
sampai bila awak nak rendahkan diri?
awak tak yakin dengan rezeki Allah?

mari saya ceritakan!
abah saya cerita~

itu lah kawan abah.
 dulu waktu belajar mana pernah cemerlang.
 tapi sekarang hidup senang mengalahkan abah.

see? saya tak tipu kan?
awak tahu kawan ayah saya kerja apa?
belajar bahagian pemasangan pendawaian elektrik sahaja.
tapi, tengok!
jutawan dah sekarang!

sepupu saya punya husband pula~
belajar sampai diploma sahaja.
tapi sekarang dah jadi bos besar!
memang jutawan tahap kritikal lah kan~
manakan tidak bos syarikat perkapalan!
tapi,
anda tahu tak bagaimana asal usulnya?

okay,
beliau hanya menjadi kuli yang berlayar berbulan lama-lamanya.
dari situ dia timba pengalaman dan perform yang terbaik!
alhamdulillah~
rezeki dari Allah,
gerakkan hati bosnya menjadikannya rakan bisnes.

see?

mari sini saya cerita realiti yang tak berapa sedari,
sebenarnya~
best student kebiasaannya bekerja dengan kerajaan.
yelah, dapat biasiswa JPA dan MARA,
terus kene sambung kerja dengan kerajaan.
bekerja dengan kerajaan apalah sangat gajinya?
cukup2 makan.

tapi,
kalau anda tidak bekerja dengan kerajaan~
peluang menimba pengalaman terlalu luas.
yeah, memang sangat berisiko sebenarnya.
dan sangat sukar!
bukankah setiap kesusahan akan disusuli dengan kesenangan?

so guys,
believe with Allah!
kita hanya perlu minta dan merayu pada-Nya.

SPM is not the last point for you to strugle~
Allah masih bagi awak kesempatan untuk ubah hidup awak!

notakaki:
tidak mustahil bukan best student akan jadi bos kepada best student nanti!

syukran~

.:: I am a simple human strive for success and also strive for ISLAM ::.

Awak berjaya buat saya lupakan dia tapi ~.~

In the name of Allah
the most Gracious
and the most Merciful~

dear awak,
mungkin awak boleh buat saya lupakan dia.
tapi,
maafkan saya awak,
saya tak boleh tipu diri saya lagi~
saya selalu ingat Dia bila kita mesej dan chatting.

awak,
saya sayang Dia sangat2!
kerana Dia selalu ada dengan saya~
waktu saya senang, waktu saya susah.
Dialah peneman setia saya, awak!

Dia yang saya cari untuk saya ikat kuat2 di hati ini.

awak,
awak nak kenal Dia?
bacalah ayat-ayat cinta-Nya setiap hari.
dengan izin-Nya,
air mata awak akan mengalir~
seperti mana saya alirkan tanda terharu dengan nikmat kasih-Nya!


notakaki:
kalau kita mempunyai pasangan hidup yang mencintai-Nya,
pasti dia izinkan kita mencintai Dia lebih daripada kita mencintai Dia.
inilah satu-satunya selingkuh yang membawa kebahagiaan!

syukran~

.:: I am a simple human strive for success and also strive for ISLAM ::.

Sunday, 18 March 2012

Langkah Kanan: 1st Giveaway by Sheda

In the name of Allah
the most Gracious
and the most Merciful~

alhamdulillah~
sekali lagi berjaya memenangi giveaway (:
yeah,

mula2 ingat tak menang~
tapi
rupa-rupanya menang
hadiah daripada sponser~
daripada CIK AINNA

okay reader,
sebenarnya saya dah nak stop join contest dan giveaway.
kenapa?
yeah, sebab result SPM dah nak keluar (:
jadi dan makanya,
kene buat preparation rohani dan jasmani,
untuk belajar kembali (.")

notakaki:
21.03.2012
2+1+0+3+2+0+1+2=11
so, doakan kami pelajar bumi wakafan dapat 11 A ramai2 erk (:

syukran~

.:: I am a simple human strive for success and also strive for ISLAM ::.

Friday, 16 March 2012

kenapa mesti negeri sama?

In the name of Allah
the most Gracious
and the most Merciful~

memandangkan umur dah nak cecah 18 tahun~
diberi kebenaran kpd diri sendiri utk talking about perkahwinan.
whats this! eyyuuu~
just out from here!

bukan nak halau or whatever,
tp memang ada kan orang yg tak suka dgr cerita melibatkan percintaan ni.
kenapa agaknya enh?
cinta kan fitrah~
Allah ciptakan manusia pelbagai ragamnya kan.
subhanallah, Maha Agung Allah.

abah dulu sebelum kahwin, memang dah set aku nak kahwin dengan orang kelantan. senang nak balik rumah kampung kedua pihak nanti.

kalau anak2 umi kahwin orang jauh2, dah tak balik kampung halaman nanti. tanah pusaka dekat sini pun senang2 jual.

inilah jawapan abah dan umi~
bila bercerita tentang jodoh.

kak lin tak nak lah kahwin dengan orang kelantan! tak suka!

dan itu pula keluhan anak yang masih tak mengerti apa2.

nasib kau lah cik lin~
dibesarkan di perak.
bila balik kelantan,
sambung belajar dekat selangor pulak.
macam mana nak kenal orang kelantan macam tu?
masuk u nanti tak kan masuk UMK kot?
mana ada bidang sains!

umi kata lelaki kelantan ni berjenis sikit.
tapi mata ini masih mencari-cari ada apa dengan lelaki kelantan?
lin kata yang lelaki kelantan ni panas baran!
mungkin kerana nila setitik rosak satu belanga.

kalau ada jodoh tak ke mana umi. mana tahu Allah tetapkan jodoh lin orang luar negara.

jodoh boleh dicari, ikut kehendak. ini lah anak muda tak nak dengar nasihat.

dush!
masih suruh cari pasangan orang kelantan.

baru saya faham~
rupa2 nya memang ibu bapa kelantan tak sanggup berpisah dengan anak2.
bimbang tak balik kampung halaman.
kelantan jauh sangat kah?
mungkin jauh kerana jalan nak ke kelantan berliku-liku.

bukankah setiap kesulitan akan disusuli dengan kesenangan?
kalau diaplikasi dalam masalah sekarang,
perjalanan yang memenatkan akan terbayar dengan kegembiraan menatap wajah umi abah!
bermusafir itu seronok tahu!
boleh nyanyi lagu balik kampung.
kalau duduk kelantan juga,
tak boleh nyanyi lagu balik kampung :(

umi, kalau kak lin nak cari suami, kak lin cari yang dekat2 sahaja. orang perak ke orang pahang ke. kan dekat? tapi taknak orang terengganu!

aik? kenapa?
sebab terengganu loghat high-class.
tak suka negeri berloghat sangat~
sebab loghat kelantan pun tak dapat kuasai sepenuhnya lagi (.")

Allah dah tetapkan sesuatu yang terbaik buat kita.
Kita hanya mampu merancang tetapi Allah sebaik-baik perancang!

syukran~

.:: I am a simple human strive for success and also strive for ISLAM ::.

Wednesday, 14 March 2012

Menghitung Hari Sedetik Lagi

In the name of Allah
the most Gracious
and the most Merciful~

okay reader,
sekali lagi mendapat berita yang mengejutkan~
result SPM 21 Mac bukan 22 Mac.
diawalkan sehari sahaja,
apa nak dikecohkan (.")
lambat atau cepat keluar juga result!

mesti lah kene kecoh!
ramai yang dah beli tiket bas 22 Mac.
kesian tahu~
alahai~
waktu2 saat genting ini lah,
berita2 genting diterima (.")

sepupu mula datang rumah~
"hah, minggu depan tu. pusing kepala dah sekarang. fikir nak bagi apa dekat orang dapat 11A ni!"
"dapat result, kita serbu rumah kak lin"
"nervous tak saat2 mendebarkan ni?"

apa awak akan jawab dengan lawak jenaka dan persoalan ini?
calon 11A? amiin~
serbu rumah? jangan bimbang, hp deactive, rumah berkunci!
nervous? umi lagi nervous kot (.")


" di saat2 menghitung hari ni mesti mula teringat saat2 SPM kembali "

okay,
itu kata2 sepupu yang sedang belajar ilmu Perubatan~

"mula lah teringat bangun pukul 2,3 pagi baca buku."

alahai~
itu awak lah selaku best student
SMS Machang (.")

"teringat pula boleh jawab tak hah paper BM, BI,..."

kata2 yang camtu buat darah mula berlari laju (.")

14 Nov [BM 1 dan BM 2]
cuak tak cuak menghadapi SPM~
malam tu tak lene tidur!
text abah jam 2 pagi (.")
abah call dengan suara mengantuk~
suruh baca ayat kursi dan 3 kul.
cuak satu pasal,
kes orang pecah masuk beberapa hari sebelum tu buat lagi nervous tengah2 malam.

so, exam bagaimana?
paper 1 buat karangan dengan mata yang kuyu?
nauzubillah, tak rasanya~
cuma, pengaliran darah laju.
mungkin sebab tak cukup rehat (.")

memandangkan paper2 waktu petang,
sempat tidur jam 10.30 pagi.
alhamdulillah~
paper2 tak mengantuk.

jujur sahaja~
rasa tak all out jawab BM!


15 Nov [BI 1 dan BI 2]
bagaimana mahu ku ceritakan?
malam tu pergi klinik klang~
memandangkan batuk tahap dahsyat
sehingga tahap bengkak.
jadi,
malam di klinik,
hanya bawa senota karangan untuk dihafal kembali.
hafal?
erk, yeah hafal karangan BI sejak awal tahun form 5 lagi.
memandangkan grammar tak mantap sangat (:

jujur sahaja sekali lagi~
tidak all out jawab BI!

16 Nov [SEJ 1 dan SEJ 2]
dangerous punya paper!
even selalu dapat A sejak form 5~
otak masih cikai nak hafal dua buku teks Sejarah!
mengharap pada soalan spot~
banyak lah jugak spot-nya (:

alhamdulillah~
All out!
tapi saya yakin~
ramai lagi ALL OUT memandangkan soalan spot di internet menjadi soalan SPM kan?

hujung minggu sebelum SPM start~
outing duduk dekat KFC sahaja.
hafal sejarah!
seriously, first time tengok budak2 datang belajar!
biasa datang dating (.")


17 Nov [Math 1 dan Math 2]
mampu lagi dapat 99 Math utk SPM pula?
entah~
cuai punya pasal dah salah satu paper1 (.")

paper2 pula lain ceritanya~
soalan probability yang kacang tu
menjadi isu di sekolah~
memandangkan ada setengah pihak kabur dengan soalan.
means, soalan yang kami baca ada dua pendapat!

mula2 isu tak berkat gara2 cikgu terguris tak hadir kelas.
saya cerita dekat ust wan,
ust wan kata " isu keberkatan itu bukan mudah berlaku "
yeah, daddy~
bumi wakafan macam2 boleh berlaku jika diikutkan sejarah (.")

cuba tanya kawan2 sekolah lain~
oh, alhamdulillah,
perkara sama berlaku.

kesimpulannya,
tunggu result sahaja!

21 Nov [PSI 1 dan PSI 2]
PSI itu apa?
pendidikan syariah dan islamiah (.")
kami tak ambil pendidikan islam~
jadi, diganti dengan subject yang lebih mendalam kajian agamanya!

agak2 boleh jawab?
Paper 1 alhamdulillah~
insya-Allah salah kurang daripada 5.

paper 2?
dush, tetap ada soalan yang tak jawab!
bukan malas fikir, tapi no idea :(

kuarantin di bilik tetamu sepanjang hari ahad~
gara2 menerima pelawat dari kelantan pada hari jumaat dan sabtu.
kacau punya jiwa mencari kekuatan!


23 Nov [ADDMATH 1 dan ADDMATH 2]
alhamdulillah~
subject yang dikatakan killer
berjaya hadapi dengan tenang.

dalam banyak2 paper ADDMATH yang penah jawab,
ADDMATH SPM 
paling senang!
siapa setuju?
eheh~

mungkin kerana belajar dari kesilapan satu persatu.
ditambah dengan usaha cikgu yang ingatkan kami kesalahan remeh
yang sepatutnya dihindarkan.


soalan log yang masuk paper2 memang tak jawab habis lah kan!
tapi, relax saja.
sebab, teringat cikgu tuisyen pesan dekat kami.
"awak jangan bimbang, kalau awak dah kukuh basic zon stabil namanya.
kalau satu sua soalan awak tak boleh jawab, tak hilang lagi A1 awak."

apa pandangan anda?

24 Nov [FIZIK 1 dan FIZIK 2 dan FIZIK 3]
fizik?
jawab apa yang tahu lah~
tapi,
insya-Allah ini yang terbaik yang pernah jawab.

se-all-out mana pun jawab fizik,
tetap akan ada blank utk isi blank kan?
jadi,
serah pada-Nya sahaja.

29 Nov [KIMIA 1 dan KIMIA 2 dan KIMIA 3]
kantoi~
balasan ulangkaji last minutes
ditambah dengan enjoy terlebih kerana outing!

jadi,
waktu jawab exam~
just ingat pesanan2 cikgu waktu kuliah~
kesalahan2 basic yang memakan markah esei!
alhamdulillah saat2 pecutan akhir~
mood fokus dalam kuliah sangat tinggi!

30 Nov [BIO 1 dan BIO 2 dan BIO 3]
jawapannya hati~
sama seperti KIMIA.
tak all out,
tapi saya yakin pada kalim Ya Razzak!


07 Dis [ BAT 2 dan BAT 1]
memandangkan trauma otak nervous jawab kimia and bio
akibat persediaan last minutes.
diri ini insaf dan membuat persiapan BAT dari 30 Nov lagi!
ada hikmah juga nervous waktu bio and kimia (.")

BAT memang killer subject yang mengganggu result
untuk mendapat straight A dalam trial!
jadi,
usaha kena lebih dan lebih!

kakak saya yang dapat A dalam trial pun dapat B dalam SPM.
inikan saya~
jadi,
kene tawakkal banyak-banyak.

13 Dis [PQS]
pendidikan al-Quran dan as-Sunnah.
okay, need to admit~
persediaan memang hampeh even seminggu jarak masa.
sibuk handle jamuan kelas
dan sibuk juga bantu jayakan jamuan batch!

malam peperiksaan memang tidur awal dalam tangisan!
kekeliruan agaknya nak baca apa saat akhir.

memandangkan exam waktu petang,
pagi-pagi lagi diri ini bangun untuk study!
jujur sahaja~
baca soalan spot yang dihantar oleh kawan lama.
taknak hebohkan memandangkan selama ni soalan spot kami~
semuanya tak jadi soalan straight to the point.

tawakkal pada Allah di saat itu.
alhamdulillah~
spot menjadi soalan!

SPM mengajar saya pergantungan pada Allah!
Allah nilai usaha kita dari dahulu
bukan di saat akhir nak SPM!
sesungguhnya Allah menyayangi hamba-hambaNya yang bertawakkal pada-Nya!

hendak tahu target SPM yang tahap kronik ini?

notakaki:
tips yakin dengan rezeki Allah!
zikir Ya Razzak sekerapnya!


saya superb dengan student bumi wakafan!
makin mendekati exam, makin bertambah ibadat~
solat dhuha pengubat murahnya rezeki!
qiam pengubat lara di hati!
puasa pengubat jasmani yang sakit!
tazkirah pengubat rohani yang dahaga!
doa wehdah sumber kekuatan ke medan perang!

syukran~

.:: I am a simple human strive for success and also strive for ISLAM ::.

Tuesday, 13 March 2012

Langkah Kanan: Ole-Ole dari Negeri di Bawah Bayu

In the name of Allah
the most Gracious
and the most Merciful~

alhamdulillah~
sekali lagi berjaya menambat hati penganjur
dengan izin-Nya (.")

kali ini punya contest no need entry,
just drop a comment here.
dan semestinya saya jenis suka buat kerja last minutes~
dan saya jugalah peserta terakhir bagi contest ini.
kerja last minutes itu banyak keburukannya,
tetapi tetap ada kebaikan (:
apa kebaikannya?
kita akan belajar utk tetap selesaikan tugas!
eheh~

so,
komen saya yang tak seberapa gempak~
mengizinkan saya menerima rezeki daripada-Nya,
keronsang dari negeri di bawah bayu.
alhamdulillah.


notakaki:
hadiah yang ketujuh daripada blogger malaysia (.")

syukran~

.:: I am a simple human strive for success and also strive for ISLAM ::.

Monday, 12 March 2012

Kontest- Dia DiHatiku, Dia Idamanku

In the name of Allah
the most Gracious
and the most Merciful~

( klik sini untuk join )

kuat pegangan agama
se-anti mana pun aku pada lelaki yang baik
ala-ala BADAN DAKWAH DAN KEROHANIAN (BADAR)
jujur sahaja aku adalah manusia paling bahagia
kalau memiliki mereka sebagai zauji.

macam mana tak gembira
kalau kita kekasih pertama dia di dunia.
wink.wink.wink.

itu sebenarnya bonus sampingan sahaja
bonus utama ialah kita dapat selingkuh (:
selingkuh mencintai-Nya melebihi mencintainya!
inilah selingkuh yang paling konfem BAHAGIA!
best kan dapat green light dari si dia untuk selalu date dengan DIA?

mempunyai harta
bukan sebab terlalu harapkan duit zauji
tetapi cuba bayangkan kalau zauji tak ada duit, selalu minta duit kita~
stress jugak kot! siapa tanggung siapa?
kan tugas suami sediakan nafkah keluarga.

kalau dapat yang kaya~
alhamdulillah, boleh galakkan zauji bersedekah.
kalau Allah redho, dengan izin-Nya semua urusan dunia akhirat lancar.
kalau dapat yang sederhana~
cukuplah sekadar menampung keluarga.
yang berat sama dipikul, yang ringan sama dijinjing.

mempunyai rupa paras
cantik itu abstrak!
aku tak pandai nilai tahap kacak seperti orang lain.
jadi~
cukuplah bagi aku tenang lihat wajah seseorang.
ketenangan itu ialah kekacakan di mata aku!

aku taknak lah syok sendiri pandang zauji kacak!
so, aku sangat harap zauji aku kelak
memiliki raut wajah yang memberi ketenangan kepada orang sekeliling aku
especially,
saudara se-Islam aku (.")

mempunyai akhlak yang mulia
cukuplah kalau ada zauji yang berpegang teguh pada ajaran Islam
Islam itu indah, dan indahlah juga yang mengamalkannya.

romantik.penyayang.memahami.mengambil berat.bertolak ansur.penyabar.dll
itu ialah peribadi yang diajar dalam Islam
indahnya akhlak seseorang kalau memahami ISLAM dengan baiknya (:

okay (!)
ringkas sahaja~
tetapi aku tahu memang susah nak jumpa kan (?)
thats why aku dah siap cakap dekat parents.

"jodoh kak lin nanti biar umi abah tentukan sajalah, boleh?"

bukan aku taknak cari~
tapi,
aku suka orang yang menghormati prinsip agama.
tidak perlu mengorat ambil hati aku dulu~
why not terus gunakan keluarga aku sebagai orang tengah?

"sesungguhnya lelaki yang awesome ialah lelaki yang tidak memberi pengharapan kepada wanita"


notakaki:
tagging you, you and you (!)

syukran~

.:: I am a simple human strive for success and also strive for ISLAM ::.

Sunday, 11 March 2012

SPM: Persiapan Sebelum 22 Mac

In the name of Allah
the most Gracious
and the most Merciful~

buat pertama kalinya,
jejari runcing ini sibuk menaip perkataan
B.I.A.S.I.S.W.A
di laman sesawang dengan bantuan mr google~

apa yang anda fikir sekarang?
yeah, kerja bertangguh membawa padah.
agak banyak permohonan biasiswa yang terlepas.
banyak? biasiswa apa? mana ada?
eheh, ada sebenarnya~
biasiswa yang tak diuar-uarkan pada umum.
tak adalah banyak~ satu dua tiga jewp.
tapi, tak apalah~
Allah tahu yang terbaik.

di saat-saat yang mendebarkan ini~
dah kene buat preparation utk temuduga kan?
baru lah rajin sikit~
nak jenguk group Ex- KISAS 2010 ~ 2011 Batch 56 No.1 Malaysia!
geledah punya geledah~
ada juga yang setia memberi info tentang persediaan temuduga.


siapkan?
jujur saja~
memang tak buat lansung!
so,
hari ni kene start buat lah~
memandangkan surat tawaran biasanya sampai waktu tarikh dekat2 nak temuduga.
leceh kan?
macam surat temuduga di Uni Putra Malaysia yang sampai semalam.
dan tarikh temuduganya semalam dan hari ini sahaja.
hello, UPM tu selangor~
barang yang dia minta pun tak siapkan lagi!
nasib baiklah~
tajaan PTPTN.
senang sikit nak tolak tanpa berfikir panjang (.")


kawan-kawan yang lain~
dah lama sibuk dengan persediaan nak masuk universiti terkemuka.
tapi saya?
baru nak rasa aura tu~
eh, tak tak~
tak rasa pun nak pergi universiti luar negara,
apatah lagi universiti terkemuka.
kenapa? tak rasa layak?
bukan.bukan.
hati tertinggal di Malaysia (.")
rasa nak duduk di bersama keluarga di saat-saat akhir hidup ni.

habis kenapa google biasiswa?
sebab~
tak nak kecewakan umi abah lah.
ibu bapa mana tak nak anak belajar tinggi-tinggi kan?
lagipun~
hidup ini penuh rahsiakan?
kalau Allah tetapkan aku berada di oversea setahun akan datang~
pasti ada hikmahnya!

jadi saya nak share dengan anda semua
yang memang otak kosong tentang perancangan akan datang.

nak tahu perkembangan biasiswa terkini?
nak tahu cara buat resume?
nak tengok contoh resume?
nak tahu lebih lanjut tentang biasiswa yang secret-meret sikit?
nak apply ke tingkatan enam KISAS SBT?

inilah laman sesawang yang sempat saya terjah buat masa ini~
yeah, sikit kan?
dush,, kene tingkatkan kesungguhan!

bertarikhkan 11 mac 2012,
baru hati memaksa jejari runcing taip http://upu.mohe.gov.my.
untuk apa?
yeah, isi borang UPU sesi kedua~
ingat nak isi nanti keluar result,
tapi kawan2 galakkan isi awal2 (.")
nanti keluar result just buat pembetulan~

pening dalam membuat keputusan.
dan ini sahaja yang keputusan yang dibuat
dalam masa kurang satu jam~


okay reader,
saya nak minta pendapat senior2 sekalian~
adakah ini keputusan yang tebaik?

saya minat subject Physics~
tapi saya taknak ambil risiko menganggur kalau ambil bahagian kejuruteraan.
memandangkan bidang ini kebiasaannya diaulakan kaum adam.
saya minat math dan addmath~
jadi terlintas juga utk jadi seorang guru sahaja.
parents saya nak tengok saya jadi doktor~
jadi pilihan saya banyak kepada Sains Hayat kan?
nak cakap minat biology memang tak lah kan~
tapi, belum cuba belum tahu (.")

mungkin anda ada saranan yang terbaik buat saya?
anda ada idea universiti yang sesuai utk saya?
andalah yang saya cari (.")
please, give me some ideas.

notakaki:
Ya Allah, permudahkanlah urusan hidup kami.
kuatkanlah pergantungan kami kepada-Mu selalu.

syukran~

.:: I am a simple human strive for success and also strive for ISLAM ::.