Tuesday, 31 December 2013

Empty.

In the name of Allah the most Gracious and the most Merciful.

Memang dari semalam dah ada dalam kepala nak update blog utk 31 Dis 2013.
Dalam kepala mindset malam lepas habis paper BI nak update blog.
pedulikan buku arab sekejap.


Semalam dapat berita seorang blogger meninggal
Muslimah in shaa Allah mukminah.
Aku mula buka blog baca last entry beliau.
Selongkar twitter baca tweet beliau.
Allah, bermanfaatnya.

Yang aku fikir masa tu.
Ya Rabb, besarnya pahala beliau!
Barangkali ada perkongsian beliau yg mengetuk hati pembaca.
Bayangkan melalui penulisan boleh mencairkan hati yang keras.


aku tak rasa sangat perlu untuk aku highlight apa yang terjadi tahun ini.
Yang berlalu biarkan berlalu.
Yang penting semua kejadiaan aku ambil hikmah.
Hidup ni rumit rupanya.
Tapi aku taknak merumitkan lagi dengan perangai sensitif aku.
Ambil hidup dan bahagiakan!


Azam 2014?
Sejujurnya aku masih kabur dengan azam aku.
Yang aku tahu nak jadi lebih baik dari hari ke hari.
Kiranya esok, tahun 2014 lagi baik daripada hari ini, 2013.


Susah nak berbicara tentang impian.
Barangkali aku takut rasa sakitnya jatuh lagi.
Beginilah jadi seorang yang perahsia rupanya.
Luar nampak kuat tapi hati lemah longlai tanggung segala ujianNya.
hari demi hari kena ingatkan diri dunia ini hanya senda gurau. Ikhlaskan diri!

Allah, bila agaknya masa aku bertemuMu?



Aku tunggu cuti sebab nak berpenulisan.
Tapi setiap kali cuti aku sibuk berniaga.

Dilema orang yang tak sibuk dengan buku setinggi gunung*



Esok boleh mula buat tabung gembira :D



.:: I am a simple human strive for success and also strive for ISLAM ::.

Sunday, 22 December 2013

First Sem ASRM

In the name of Allah the most Gracious and the most Merciful.


Selesai sudah kuliah untuk first sem.
Sekarang tengah study week. Hope to have a great study week!
Bukan main bosan lagi duduk dalam bilik tapi entah kenapa seronok plak baca buku.



Thanks to Puan Haliza Harun for teaching us English Speaking and Writing.
Madam sangat awesome!
Awal2 sem rasa rimas sebab setiap minggu ada presentation.
Mula-mula task diberi awal seminggu, lama-lama task diberi secara spontan.
Like serious you alls, awal-awal sem presentation tengok kertas baca saja.
Tapi akhir sem dah yakin untuk cakap spontan!

Allahurabbi.
Sebenarnya madam ni dah ada pangkat DR tapi tak pernah madam sebut dalam kelas +.+

Ada satu hari aku ponteng kelas Madam.
Task kami ialah menjawab soalan-soalan sengal kawan-kawan sendiri.
contoh
"Do you have crush?"
See? Dah jadi sesi kaunseling sekaligus melancarkan speaking.
Cara madam memang masuk dengan hati remaja lah.

Aku bersyukur jugak sebab ponteng kelas madam masa tu sebab
aku taknak kawan-kawan kelas tahu hal peribadi aku.


Thanks to Sir Aziz for teaching us English Reading and Writing.

Janganlah korang masuk kelas Sir kalau korang tak tahu isu semasa!
Memang mencari nahas untuk dimalukan dalam kelas lah.
"No input, no output!"
Gaya sir tu penting. Memang ketawa satu kelas.
Even sir malukan kami, lansung tak terasa sebab faham itu cara sir untuk sedarkan kami.

Toyota punya moto apa? GST tu apa? Nelson Mandela berapa tahun dalam penjara?
Soalan sir memang spesifik tahu!
Kira kena ambik tahu semua benda lah

Setiap kali kelas perkataan NEWSPAPER wajib ada!
Silibus pelajaran kami ialah surat khabar bukannya buku teks.
Itu uniknya belajar dengan sir.
Sampaikan aku jatuh cinta tahap ghaban dengan NST or STAR.

"Awak tak perlu rasa nak perfect sangat dengan English. Sebab itu bukan bahasa kita."

Hari terakhir nak berpisah dengan sir, rasa sebak sebab terasa akan rindu sangat!
Sir dah macam atuk kami.
Aku ni dahlah tak merasa kasih sayang seorang atuk lansung -.-

Sir memang sharp dengan masa.
Memang tak nampak lansung kelamahan pada cara Sir ngajar. 
memang perfect!

Doakan sir sihat.
Sir nak pergi IJN sebab disyaki ada tersumbat bahagian jantung.
Doakan doakan!


Syukran ustazah Fatimah Yahaya sebab ajar kami Arabic Reading and Writing.
Sebenarnya sepanjang aku belajar arab 19 tahun, aku tak pandai guna kamus arab.
Serious.
Tapi, bila belajar arab dengan ustazah, aku terpaksa belajar guna kamus.
Mahukan tidak semua latihan dalam buku kena buat!
Walaupun pada mulanya rasa nak tiru kawan, tapi semangat nak tiru tu patah jugak.
Sebab rasa tak dapat apa-apa kalau meniru.
(pengakuan berani mati budak malas macam aku)

Sebenarnya kan kan.
Sepanjang satu sem belajar dengan ustazah aku tak pernah kena baca teks dalam kelas.
Nasib baik kah (?)
Masa aku duduk belakang, ustazah suruh orang depan baca.
Masa aku duduk depan sekali, ustazah suruh orang belakang baca.

Ustazah selalu share mengenai life ustazah sejak belajar.
And haruslah aku suka dengar sebab ustazah dah banyak travel.

Jujur aku teringin sangat nak travel ke sana ke mari.
Tapi, umi abah tak bagi green light dan aku masih di bwah tanggungjawab umi abah.
Sabar dan banyakkan doa.


Terima kasih Ustaz Fauzi sebab ajar kami Arabic Listening and Speaking.
Ustaz ni alkis and anak murid Ustazah Fatimah dekat Maktab dulu.
Ustazah Fatimah cakap Ustaz Fauzi ni pelajar yang bagus!

Memang alkis sungguh ustaz fauzi ni.
Jujur dalam menjalankan tanggungjawab.
Kalau 5 jam kelas ganti, memang ustaz nak jugak ganti!
Semua task diberi diberi even last minutes!
Meraung jugak kena buat siyahah, hiwar and munazorah dalam masa 2 minggu terakhir sekaligus.
Lagi cemburu sebab banyak kelas tak buat semua.
Tapi,
Kami ada ilmu lebih lah kan kan :)

Kadang-kadang rasa nak angkat beg balik.
Sebab ustaz selalu datang lambat.
And aku yang lepasan tamhidi ni selalu diingatkan yang pelajar universiti ialah pengguna
dan pengguna ada hak bersuara!
Ikutkan hati 30 minit ustaz tak datang terus nak balik.

tsk tsk tsk.

Tapi biasalah budak USIM baik hati masih mengaplikasi erti keredhaan dan menghormati.
Kena faham ustaz datang jauh-jauh and ustaz busy dengan kerja lain jugak -.-


satu lagi subject yang bukan subject core ialah Philosophy!
Just 2 masa kredit.
Dan jujur lah tak pernah dalam kelas Philo aku tak tidur.
Mungkin sebab jadual hari Isnin aku terlalu padat non-stop dari pagi.
Dapatnya subject philo pukul 2 sampai 4.
Memang masa meelepaskan keletihan sungguh.

PROF DR ALINA ABD RAHIM memang superb lah.
Aku tabik dengan Prof sebab Prof memang nampak sangat penuh dengan ilmu!
Then, Prof ni sentiasa senyum and bagi kata-kata semangat yang positif :)


Masuk pada subject core pulak
Microeconomy 3 masa kredit.
Habak dekat hang, Sir Razak memang kelakar sangat.
Sir pandai buat lawak dalam bahasa inggeris you alls :)
Beruntung lagi sebab budak aktuari dapat tutorial dengan sir!
Nanti sem 2 belajar lagi Makroekonomi dengan sir.
Dan entah kenapa rasa nanti budak Financial Math pulak dapat tutorial dengan sir.

its okay!
Yang penting sir kenal aku.

Tapi microeconomy mental sikit part nak baca buku yang tebal tulah kan.
Even soalan exam just keluar soalan tutorial,
aku rasa tak puas hati bila tak faham sepenuhnya!
Aku rasa nak ambik tahu semua yang berkenaan dengan Mikro sebab nak aplikasi dalam hidup.

Itu kelebihan belajar mikroekonomi.
Boleh aplikasi dalam hidup.


Subject ke7 untuk aku sem ini ialah Algebra.
Memang seronok lah kan belajar algebra sebab math.
Tambah-tambah dapat belajar dengan DR Zailan Siri yang murah dengan senyuman.
Tapi you alls, i tak pernah sangka Algebra ni mencabar.
Mencabar itu menyeronokkan :)
Sebab tak semua orang mampu buat kan kan?
HAHA.

Algebra macam revision addmath and silibus masa tamhidi.
Mencabar sikit itu biasalah kan?
Dah nama pun Degree.

Alhamdulillah Aktuari tutorial 3 dapat bertuto dengan DR.
Orang kata DR suka no3 sebab tu DR pilih tuto 3 sahaja.
Bertuto dengan DR memang superb lah kan.
Lansung tak ketinggalan compare dengan kelas lain.
And yeah, DR selalu bagi hint untuk final dalam tuto.
Itu advantage untuk kami budak tuto 3 :)



Alhamdulillah.
Memang Allah permudahkan segala urusan untuk sem ni.
Semuanya hadiah daripada Allah :)



"Allah dengar doa Kak Lin. Allah bukan tak bagi Kak Lin sambung dentist tapi Allah bagi yang jauh lebih baik iaitu bidak Sains Aktuari dan Pengurusan Risiko."


Sebenarnya sampai hari ini aku ingat apa yang abah cakap tu.

Berdoalah.
Dia tak kejam, Dia Maha Mendengar, Dia Maha Penyayang, Dia Maha Pengasih, Dia Maha Mengetahui/


.______.



.:: I am a simple human strive for success and also strive for ISLAM ::.

Sunday, 8 December 2013

Solat.

In the name of Allah the most Gracious and the most Merciful.



"Aku nak laki yang boleh kejut solat tahajjud."

"Kenapa dengan solat tahajjud? Kenapa bukan solat lain?"

"Sebab solat tahajjud paling susah nak buat bagi aku."




Aku fikir balik, tenung betul-betul kata-kata kawan aku.
Terpaksa fikir lama sebab member-member dekat Kolej Islam dah biasa dengan tahajjud.

tapi.

ianya bukanlah sesuatu yang biasa tatkala aku melangkah ke universiti.




mereka kata
"bagusnya solat Tahajjud. Susah nak jumpa budak aliran sains solat Tahajjud.
Biasanya budak alim-alim sahaja yang ambil aliran agama sebati dengan tahajjud."




benar dan tidaklah hairan dengan pandangan seperti itu.
memandangkan aku sendiri pernah berfikir seperti itu sewaktu tingakatan tiga.
bagi aku yang solat tahajjud ini memang baik tahap tak ingat dunia lah.




even dari sekolah rendah lagi aku typical yang bangun sebelum subuh.
tapi tak pernah terlintas untuk solat tahajjud bagai.
teringat masa nak UPSR, 
aku adakan runtin solat sunat hajat dan baca yaasin sahaja sebelum subuh.
i cant imagine how Allah gives me the sense of hoping to God only since budak-budak.
nak cakap baik lansung tak
sebab solat sunat rajin tapi solat fardhu cam hampeh masa belum jatuh hukum wajib ke atas aku!

ingat lagi umi abah suruh solat.
tutup pintu bilik, siap kunci then hampar sejadah, duduk atas katil.
dah rasa lama sikit baru bukak pintu, menunjuk-nunjuk tengah lipat kain sembahyang.
apakah (?)

masuk nasyid jadi solo nyanyi lagu sepohon kayu.
"... walaupun hidup 1000 tahun, kalau tak sembahyang apa gunanya..."
entah kenapa degil sangat nak insaf masa budak-budak ni.

sepatutnya aku kena rotan sebab tak solat even umur dah lebih 10 tahun -.-




bila dah jadi wajib ke atas aku untuk solat,
memang cakap selamat tinggal kepada istilah "tinggal solat"
pandai pulak aku ni, taknak tanggung dosa  tinggalkan solat even solat lansung tak khusyuk.
lama-lama berjinak-jinak solat awal sebab umi pernah cakap
"Kalau dah azan, kita tengah tengok tv, tiba-tiba mati, kan dah hutang satu solat dengan Allah."
sentap tak sentap.
my mum even bukan ustazah, nasihat bukan main hot menyentapkan jiwa yang keras ni.




tak pasal-pasal masuk part throwback -.-
salimi ismail tak boleh dipisahkan dengan istilah banyak bercerita sejak tak pandai membca lagi.
bak kata umi abah, pantang nampak buku kartun mula mengarang dialog sendiri sebab tak pandai membaca.
Allahurabbi, terima kasih Allah jadikan aku seperti ini.
Jujur banyaknya nikmat yang telah kau berikan pada aku.




rupa-rupanya solat fardhu ni memang berat kan (?)
sebab aku tengok depan mata sendiri betapa liatnya manusia nak utamakan solat.
rasa kesian.
Allah tak bagi hidayah lagi atau memang buat-buat tak nampak hidayah itu (?)

nampak sesuatu, fikir! 
Allah jadikan sesuatu perkara, berhikmah! 
Allah nak suruh kita fikir dan ambil pengajaran!
 butakah mata fizikal kita (?) atau mata hati kita yang buta (?)



straight to the point.
Aku pernah hidup dengan golongan manusia fikiran kelas pertama.
satu sahaja aku nak cakap.
mereka jaga solat. mereka jaga hubungan dengan Allah.
"marilah menunaikan solat. marilah menuju kejayaan."
can you see this?
solat dan kejayaan ada kaitan.



"ilmu itu cahaya dan cahaya itu tidak akan masuk dalam hati orang yang membuat maksiat."

bisakah anda mengerti wahai pelajar lepasan sekolah agama (!)
mengapakah kita selalu kabur dengan ilmu yang kita ada (?)

kerana Allah takkan biarkan kita memiliki nikmat tanpa diuji.


dan nikmat itu ilmu.




kadang takut untuk berbicara lebih.
kerana bimbang termakan degan kata-kata sendiri.
yang mampu aku minta pada Dia, 
adakanlah sahabat2 yang dapat menyelamatkan aku tatkala aku lemas.
adakanlah kenangan indah berada di jalanNya tatkala aku melupai kemanisan Iman.
adakanlah hati yang lembut mendengar dan menyebut namaNya tatkala kurangnya aku mengingatiNya.






.:: I am a simple human strive for success and also strive for ISLAM ::.

Wednesday, 27 November 2013

HATI.

In the name of Allah the most Gracious and the most Merciful


Pernah rasa kosong (?)
Pernah rasa jauh dari Allah (?)

Bersyukur masih ada peluang ada perasaan sebegitu.

Sometimes rasa taknak guna android.
no whatsapp. no wechat. no viber. no line.
jujur rasa nak uninstall semua tu.
tapi.
komitmen dengan bisnes, Allahurabbi.


jadi pointnya sekarang.
kena pandai mengingatkan diri sendiri.
guna semua laman sosial untuk dakwah.
and ofcoz kena ingatkan diri jaga ikhtilat.

jaga ikhtilat bukan sebab nak suami soleh.
tapi sebab Allah yang suruh.
guide line dalam jalani kehidupan dah cantik.
Jaga hati sebab hati itu milik Dia.



suka tengok kawan-kawan berkhidmat untuk orang lain.
I mean jadi orang kuat persatuan bagai.
rasa terdorong nak buat kebaikan.
serious hidup buat kebaikan dkt orang line have fun!
dapat bersosial, dapat belajar cara urus itu dan ini.
semua benda tu takde dalam buku yang tebal berharga puluhan mahupun ratusan!

kena pandai urus masa. kena pandai neutralkan keadaan.
siapa kata orang sibuk baca buku sahaja boleh berjaya?
Mudahkan urusan agama Allah, pasti ada ganjaran.
itu janji Dia kan (?)




final menanti sebulan lagi.
assignment bertimbun tapi as usual i do not like to force myself.
kena bersihkan hati. kerana ilmu takkan masuk dalam orang yg membuat maksiat.




.:: I am a simple human strive for success and also strive for ISLAM ::.

Wednesday, 20 November 2013

Tawakkal.

In the name of Allah the most Gracious and the most Merciful.



Assalamualaikum.
Suasana petang yang sukar digambarkan perasaan gembira itu.

Alhamdulillah.
Terima kasih Allah untuk nikmatMu ini.
Yang setia aku nantikan dari dahulu lagi.
Sesuatu yang aku nantikan dengan kepercayan berdoa kepadaMu.



19 November 2013.
Exam midsem untuk mikroekonomi.
Sesuatu yang mendebarkan kami budak sains yang baru melangkah ke dunia akaun.
Air mata entah kenapa mudah saja mengalir malam sebelum exam.
Malam tu aku memang dah cover 100% setiap chapter.
Ya, kali ini aku nekad untuk bagi komitmen.
Kenapa?
Kerana cinta aku pada dunia ekonomi.
Kerana nekad aku untuk merealisasikan impian memberi khidmat dalam bidang ini.

Susah nak gambarkan.
Malam itu aku memang sudah mula kosong.
Rasa sangat tak layak untuk over confident dapat jawab exam.
Sejujurnya perasaan itu sangat sangat berbeza dengan perasaan nak exam masa Tamhidi.
"Ya Allah, sesungguhnya kejayaan itu dengan izinMu. Dan kegagalan itu dengan izinMu."
Perasaan masa tu macam memang betul-betul serah dekat Allah untuk hari esok.
lembut betul mata hati ni sampai mampu menitikkan air mata fizikal.

aku mengaku yang aku ada tinggalkan satu soalan yang 8 markah.
bukan tak boleh jawab tapi sebab tulisan aku lambat dan tak sempat.
entah kenapa aku tenang tak menggelabah.
yang aku mampu cakap pada diri sendiri saat masa tamat
"kerana itu yang Allah berkehendak."
aku tak resah sebab aku memang faham subjek tu.
mungkin Allah tak izinkan aku score midsem kali ini.
tapi nilai ilmu yang mampu aku kuasai itu lebih bererti.

kalau dulu aku tanya apa fungsi belajar itu dan ini.
tapi.
for the first time in my life.
aku sedar apa fungsi aku belajar mikroekonomi.
aku sedar apa fungsi aku belajar algebra.
aku sedar kenapa aku di kos ASRM.

Belajar untuk menguasai ilmu.


Seronoknya perasaan itu.
Perasaan berlapang dada.
Entah kenapa lately rasa macam rindu sangat dengan Allah.
Rindu sangat-sangat.
sangat-sangat.

Seronoknya dapat bertemu Allah.
Seronoknya dapat bersama orang-orang yg baik di sana.


Seronoknya jadi Ahmad Ammar.
Andai ada yang mengerti kisah hidup AAhmad Ammar ialah impianku.
impianku di bangku sekolah.
bergelar seorang doktor yang tak gentar ke medan peperangan.

kawan aku cakap
"Ambil PHD dapat doktor jugak."
Dan sekarang aku faham Dia masih membuka ruang utk doa itu dimakbulkan.

andai ada yang mengerti betapa cemburunya aku pada mereka yang syahid.


SUBHANALLAH.ALHAMDULILLAH.ALLAHUAKBAR.


.:: I am a simple human strive for success and also strive for ISLAM ::.

Wednesday, 6 November 2013

at-Tijarah (?)

In the name of Allah the most Gracious and the most Merciful


"bukan senang nak senang dan bukan susah nak susah"


tak tahu nak mula dari mana cerita tentang pengalaman itu.
mula-mula rasa macam kurang rajin nak share peritnya melalui pengalaman itu
tapi bila semalam tengok kesungguhan umi rasa luluh hati nak share dengan semua
 betapa senangnya kehidupan aku sekarang sampai ramai terpaksa jadi tulang belakang aku.


lepas habis tamhidi aku cuba dan cuba pujuk abah untuk bagi keizinan untuk kerja
sebab aku tahu aku sangat sangat sangat kekurangan soft skill
aku nak pengalaman tapi abah tak bagi
aku memberontak dan terus memberontak sebab aku rasa terbatas.

sampaikan kaklong balik cakap nak buat bisnes
aku ingat kaklong main-main dalam minta pandangan
malam tu kaklong whatsapp cakap dah beli barang semua minta tolong uruskan juga
aku excited sebenarnya!
memang aku menghadap tab sepenuh masa
kata umi
"Kita kena sokong apa yang adik-beradik kita buat."
aku memang pekerja tak bergaji yang sungguh setia siang dan malam mencari pelanggan

seminggu awal rasa down dan rasa nak berhenti
kata kaklong
"kaklin, betul ke apa kaklong buat ni."
jadual hidup serabai memang tidur tak teratur bagai dengan pelanggan pun tak ramai
apa aku mampu cakap, baru permulaan, teruskan saja.
dalam hati pilu sangat tengok family kami masa tu
bak kata orang hard time sangat sangat
yang mampu aku buat WORK HARD PRAY HARDER


"Kalau kita CINTA seseorang itu, kita akan ingat dia dalam doa."


mudah.

Dia permudahkan.

Allah permudahkan.

Alhamdulillah.

dua minggu selepas tu banyak sangat customer
dan masa tu kaklong pun lagi tak tidur malam balut barang orang
masa tu aku pemerhati dan masih menjadi pekerja setia tak bergaji mencari pelanggan.

bisnes dah stabil
kami adik-beradik dah dapat rasa hasil bisnes tu
alhamdulillah
cakap saja apa nak, kaklong bagi free of charge
dengan syarat betul-betul takda duit.
HAHAHA



sampailah detik aku tahu 
aku bakal mahasiswa Sains Aktuari & Pengurusan Risiko




malam aku tahu itu lagi dengan air mata masih mengalir
mencari hikmah kekuatan bagai
otak aku terpaksa rotate 360 darjah perancangan hidup
dan malam itu juga aku dah mula survey tentang bisnes masa akan datang.
sebab aku tak pernah terfikir nak jali orang bawahan dalam syarikat mahupun bank.
what i need to do is I need to survive by myself (!)

aku jadi kuli yang setia dan pemerhati
hari pendaftaran masuk degree aku utamakan barang customer daripada barang aku
dan benda itu berterusan setiap kali aku balik Kelantan


mungkin orang nampak hidup aku sakai fikir mengenai bisnes
di usia yang sangat muda mungkin
19 tahun
apa yang aku tahu aku nak buktikan yang aku boleh perform dalam pelajaran jugak.
itu memang tekad aku.
kata aku pada diri sendiri
"Kau kena buktikan, bisnes kau pendorong kau untuk perform dalam pelajaran."


balik kuliah aku kena korbankan masa korbankan tenaga pergi canselori untuk pos barang
masa itu aku masih setia menjadi kuli kaklong
sebab nak habiskan barang bisnes yang kaklong tinggalkan sebelum fly balik mesir
muka aku memang burn
sebab berjalan tengah panas
kadang-kadang balik bilik naik katil lap air mata jugak
pujuk hati suruh sabar sabar sabar.


aku rasa roommates aku mesti bosan tengok aku menghadap tab sepanjang masa.
sebab masa aku pegang buku, roommates aku tidur.
indeed, aku terpaksa memaksa diri aku study dalam pukul 12-3 pagi.
hanya itu yang aku mampu buat.


alhamdulillah
cuti midsem ini aku ada modal sendiri untuk berbisnes
hasil daripada jadi kuli kaklong and kuli peniaga lain.
bermakna sekarang aku perlu jadi bos dan akulah pekerja
jadi bos bukanlah sesuatu yang mudah di mana aku perlu decide sendiri barang apa nak ambik?
kadang-kadang terlupa nak ambik stok ini itu.
dan jadual jadi bos lagi tak teratur 
dan aku sedang usaha utamakan yang lebih utama
iaitu mencari redhaNya


semua tu pengalaman.


abah suruh berhenti bisnes dan utamakan pelajaran.
aku diam saja.
tapi umi bagi galakan dan kata umi jangan berhenti.
mungkin umi mengerti kenapa sebab umi sendiri student ekonomi dulu.
umi pernah berada di tempat aku.

umi yang dulu susah nak naik atas tengok bilik anak-anak
cuti midsem ini hampir setiap hari datang bilik aku
tolong lipat-lipatkan baju, tolong bagi idea, tolong jadi juruhias.
rasa nak menitik air mata tengok umi punya kegigihan dalam support aku.

"umi, kenapa rambut umi dah banyak putih?"

"umi dah tua. dah masuk umur 50 tahun."

Allahurabbi,
umi itu masih setia dalam mencari kekuatan membesarkan anak-anak.




ramai kawan yang tanya mengenai bisnes.
apa yang aku boleh respond
"kalau taknak hidup susah, jangan bisnes."


tapi kesusahan itu berbaloi sebab dah ada fulus sendiri
.____.
dah mampu share-share dengan orang lain
macam umi sendiri dah tak perlu bawak purse pergi kedai.
HAHA



bukan mudah nak mencari nama, tapi bila dah ada nama semuanya jadi mudah!


ini kata-kata semangat untuk diri aku sendiri.
yang aku suka hati buat berdasarkan pengalaman dan pemerhatian.



masa susah itu telah berlalu seketika buat keluarga kami
kini tiba masa untuk memikirkan cara untuk kongsikan kesenangan.
kerana setiap kesusahan itu pasti akan disusuli dengan kesenangan
.____.


sampai sini saja untuk aku share.
ada masa aku nak share kelebihan berbisnes untuk para wanita :)


tajdid niat lillahitaala



.:: I am a simple human strive for success and also strive for ISLAM ::.

Saturday, 19 October 2013

Keep Calm and Trust Him.

In the name of Allah the most Gracious and the most Merciful



"Fokus pada nikmat Dia berbanding ujian yang Dia bagi"



sejujurnya kadang-kadang rasa rapuh hati teringat aturan hidup yang Allah tetapkan.




cuti raya haji yang seronok tahap gapo!
even cuti cuma lima hari, aku lansung tak pegang buku.
itu ialah hidup yang macam tak sangka. santai sesantai-santainya.


bila kita minat, everything will be easy.


minggu depan aku ada kuiz algebra.
tajuk set.
but honestly speaking perasaan tu tak secuak nak bentang arab and english.

homework yang pada asalnya kononnya banyak sebenarnya sikit saja -.-
dah list cantik-cantik baru sedar aku boleh enjoy saja holiday hujung minggu ni!
muahaha.



bila kita dah happy-happy.
suddenly they ask me to leave usim just because want me to become a doctor
i am like...

honestly speaking aku tak suka subject menghafal. faham?

"Tak semestinya orang pandai kena jadi doktor. Boleh faham tak realiti kehidupan sekarang?"

yes, indeed.
kos aku macam ada risiko menganggur bagai.
but if i force myself being a slave or robot to learn in medical field,
"are you sure i will be a good doctor that can give benefits to ummah?"



"Allah bagi kelebihan masing-masing. tak semua doktor/dentist celik math! can you understand what i am talking about. pandai kita berbeza-beza. hargai."

tired enough.

dengar sini semua makhluk dunia.
Sains Aktuari dan Pengurusan Risiko ialah kos yang aku idam-idamkan sejak kecik lagi.
cuma sebelum ini aku tak tahu kos apa sains aktuari tu.
yang aku minta dengan Dia,
aku nak bidang yang melibatkan math.
aku nak bidang yang boleh gunakan gerak hati memikirkan apa yg akan berlaku masa akan datang.
aku nak bidang yang out of box. bukan baca buku.
Allahurabbi, he gives me this oppurtunity.
ingat lagi airmata yg mengalir mintak pandangan cikgu nak tukar kos akaun masa form 4.
tapi parents punya kehendak, aku akur aliran sains jodoh aku.
rupa-rupanya Dia tangguh doa tu. nak tengok aku sabar.
now.
He gives me what i want. air mata yang mengalir dulu rasa dah hilang.


bersabarlah wahai hati
.____.


hidup dekat dunia nak puaskan hati semua orang macam susah kan?


so what i need to do
just focus with my aim that i have plan since form 4 :)



keep calm and trust Him.
aku cuma nak cakap, serapuh mana pun korang rasa hidup ini sekarang, jangan pernah putus berdoa. Dia Maha Mendengar. Bersangka baik selalu.
Saat doa termakbul setelah sekian lama minta simpati Dia, sujud syukur dan tersenyumlah!

bahagia. serious bahagia saat Dia tunaikan Doa kita. 
lagi best duduk syurga lah kan. semua permintaan dapat :) 
belajarlah hati untuk ikhlas di dunia supaya di sana nanti kau bahagia :D




walaupun aku tiada kekuatan berdakwah berusrah bagai,
in shaa Allah masih bermatlamat menyumbang pada Islam dari segi ekonomi.




#PrayForIslam

.:: I am a simple human strive for success and also strive for ISLAM ::.

Wednesday, 11 September 2013

Alhamdulillah for ASRM, Ya Rabb!

In the name of Allah the most Gracious and the most Merciful.



"sedihnya tak dapat sambung dentistry. tak tahu Redha lagi atau tidak."


itu kata mereka bukan kata aku.



.____.


"Ya Allah, baiknya Kau bagi aku sesuatu yg jauh lebih baik!"

ini kata aku.
HAHA.
nampak solehah sikit ayat.





all praise to Allah :)
sudah hampir dua minggu di sini.
USIM NILAI
dan tidak lagi terdetik kekecewaan bergelar mahasiswi Actuary Science and Risk Management.
tidaklah terlalu berbangga juga apabila ramai yang kagum termasuk senior.



"wow, ambik aktuari kot. memang strong math lah ni."

amiiin.



bila kita dah minta bersungguh-sungguh dengan Allah
dan Allah tak bagi apa yang kita minta itu,
kekecewaan hilang bila yakin dengan Dia Yang Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui
memberikan sesuatu yang lebih baik.
.___.

"Kita tak dapat apa yang kita nak sebab kita tiada aim yang jelas."

aku memang tak boleh nak berdebat dengan statement ni
sebab
aku baru rasa bahagianya buat sesuatu yang sebenarnya kita minat (!)



apa hikmah yang aku rasa awesome sangat duduk USIM NILAI untuk degree (?)
1. ukhuwah
2. majlis ilmu
3. bi'ah solehah





seronok sangat sangat dapat duduk bilik kecil dan share empat orang.
nak gaduh pun tiada hati.
kalau nak sembang dengan member2 dari bilik lain, kita pun akan dengar.
so, tiadalah syak mahupun fitnah yg dibuat tentang perbualan mereka.
and ofcoz kita kenal siapa kawan kita apabila bersama kawan-kawan baik masing-masing :)

taaruf --> tafahhum --> takathur

inilah dikatakan ukhuwah :)





jadual harian memang santai sesantai-santainya.
honestly even kena berjalan kaki and tunggu bas bagai,
bila nak belajar mata segar sebab itu yang kita minat! jadi macam curious nak tahu.
and the best part tentang kos ASRM ini kita kena fikir tentang masa depan dan kaitkan dengan ekonomi mahupun sejarah sesuatu perkara.
:)
fakta:- balik kelas petang memang aku akan tidur even lepas asar.
nampak kan penat (?)

azan Maghrib (?)
turun katil --> ambil wudhuk --> pergi surau
tak perlu tunggu kawan sebab kawan sendiri dah pergi dulu ke surau :D
perasaan dapat duduk rumah Allah (?)
Ya Rabb, memang rasa tenang setenang-tenangnya.
dekat situ dapat kumpul dengan orang2 yg solehah, iA.
sedikit sebanyak memberi inspirasi utk kita sendiri bermujahadah step by step.

"Kalau kita bantu agama Allah, Allah akan bantu kita."

tiada sikit pun rugi turun majlis ilmu.
even memang kita ada pengetahuan agama yg dikongsikan, sekurang-kurangnya dpt tambah info lagi tentang sesuatu topik.
ilmu budak yang belajar syariah al-Quran bagai memang awesome lah.
bayangkan balik penat-penat dari kuliah belajar ilmu sains, balik kediaman dapat dengar ilmu agama pulak.
banyak amat ilmu (!)

budaya ilmu itu bergantung pada kita sendiri sebenarnya :)





bagaimana anda tak cair tengok kebaikan kawan anda yg sentiasa hidup dengan bi'ah solehah.
seronok dapat sebilik dengan sahabat bukan daripada Tamhidi.
totally different cara hidup beliau.
dengki sedengki-dengkinya apabila konsep mengutamakan Allah itu ada.
memang nak cakap benda sia-sia dengan beliau fikir banyak kali lah.
lansung tak rimas ada sahabat yang nerd, yang percaya pada keberkatan.
lifestyle yg inspired a lot.





kadang-kadang aku tertanya.
"Allah, kenapa orang sekeliling aku baik-baik? Kenapa Kau hantar mereka pada aku?"
like serious you all.
kawan-kawan i semua pakai tudung labuh and memang jaga hubungan dengan Dia.
but me (?)
i believe that ini step Allah nak dekatkan pd Dia juga.
in syaa Allah, istiqamah sampai bila-bila.





"Makin sukar cara kt dapatkan ilmu, makin besar ganjaran drpdNya. Bersabarlah dan ikhlaskan diri"





.:: I am a simple human strive for success and also strive for ISLAM ::.

Thursday, 22 August 2013

Tawakkal.

In the name of Allah the most Gracious and the most Merciful.




"relax lah. bawak macam biasa sajalah."

"akak biasa dah ke bawak kereta sebelum ni?"

"biasa dah. selama ni bawak kereta walaupun tiada lesen."

"oh, takpelah. saya ni kalau tak belajar dekat sini, memang tak terbawak lah kereta."

"selama ni akak bawak kereta auto. ni test kereta manual lain sikit lah tapi boleh lah bawak."

--- senyap ---

"semua nampak berdebar. solat hajat tak? akak tak solat hajat pun. nanti berdebar pulak."

"owh. tulah berdebar."



aku yang duduk sebelah akak tu hanya pasang telinga 
tanpa berkata-kata sepanjang perbualan akak tu dengan orang belakang aku.
yang hanya mampu aku respond ---> terbeliakkan mata!



serious. terkejut!



what the arrogant you are kakak!



hanya mampu mencegah kemungkaran dengan hati masa tu.
kalau tegur macam cari gaduh dengan keadaan semua berdebar


kecuali...


akak tu yakin mampu buat tanpa pertolongan DIA.




great kakak! great!





usaha tanpa doa sombong dan doa tanpa usaha bodoh




detik ini saat ini
saya mencabar daie sekalian
untuk berdakwah di kawasan pedalaman
di mana kawasan ini sangat kekurangan ilmu agama.

kita sibuk mencari yang soleh dan solehah.
sibuk mencari kebaikan dan kesempurnaan diri sendiri
untuk kepentingan diri kita di dunia dan akhirat sehinggakan
kita lupa yang dunia secara fokusnya negara kita sedang sakit parah dek cetek ilmu.
rukun iman dan rukun islam tidak dipacak dalam diri masyarakat
ada hati berharap dan bermimpi nak syahid di jalan Allah?
kerana itulah Malaysia masih diuji dengan keamanan.
keamanan duniawi penuh senda gurau
sedangkan masyarakat mesir kini
makin ramai aman di sana.
syurga yang kekal.



alhamdulillah. sudah ada lesen walaupun jalannya berliku.
belajar untuk bersabar dari hari ke hari menjalani hidup.
hari esok tiada yang lebih mudah berbanding hari ini.
tetapi yang pasti hari esok perlu lebih baik.

hati makin kental. HAHA. upgrade kematangan ^.^
terima kasih Allah.

thanks untuk kawan-sahabat yang mendoakan (:





.:: I am a simple human strive for success and also strive for ISLAM ::.