Monday, 30 April 2012

Sarung Kaki, Awesome-lah (!)

In the name of Allah
the most Gracious
and the most Merciful~

usai tugas menjaga adik kecil diambil alih oleh adik aku tingkatan dua, aku terus mendapatkan komputer riba keemasanku. bagaikan ada sesuatu yang bermain di minda. lalu www.blogger.com menjadi fokus utama. www.facebook.com bagaikan dianak tirikan sebentar (!) klik pada new post (.) bahagian title ditaip kaki[ku+mu] jua. disambung dengan kalimah yang mulia pembuka entry. tiba-tiba terhenti seketika. azan asar bagaikan mendayu-dayu ditelinga.hati berbolak-balik mahu ke kamar mandi untuk berwuduk, ataupun menghabiskan entry terlebih dahulu. Azan telah selesai, hati kecilku berbisik, "solat dululah, baru tenang!" sekali lagi dibiarkan komputer ribaku di atas katil, terbuka sahaja. selesai memberi salam, lalu doa dibacakan. ringkas tapi bermakna kerana pemilik hati ini memahaminya. Ya Muqallibal qulub thabbit qulubana diulang tiga kali. sepanjang mahupun sependek mana pun bacaan doa pasti tidak tertinggal doa ini (!) Ya Allah, janganlah Engkau bolak-balikkan hati ini setelah Engkau memberiku hidayah-Mu. telekung dilipat sambil fikiran berlegar-legar. boleh pakai kah tajuk entry ini (?) Kakiku Kakimu Jua (?) Aish, no way (!) dibaca oleh individu tertentu merapu ditafsirkan >,< Delete-delete (!)

okay,
panjang lebar muqaddimah (!)
isi utama sebenarnya ialah~
S.T.O.K.I.N 
aku nak cerita mengenai pemakaian sarung kaki untuk kaum hawa.

" lin, aurat kita dengan abang ipar macam mana yek? "

" sama seperti aurat kita dengan kaum ajnabi lain, keseluruhan badan kecuali muka dan tapak tangan. "

" oh, baru saya tahu. tapi saya tak boleh lagi lah tutup bahagian kaki. "

"eh, kalau duduk sebumbung dengan abang ipar tak payah lah pakai stokin dekat rumah. ada ruksahnya. "

" oh, tapi ini bukan dengan abang ipar sahaja. kalau keluar rumah pun saya tak biasa pakai. "

" tidak mengapa. jaga aurat hati terlebih dahulu pasti yang aurat fizikal menyusulinya. "

 tahukah anda asal usul orang yang istiqamah memakai sarung kaki (?)
mereka satu masa dahulu juga tidak memakai sarung kaki terus.
mereka pun macam aku, anda dan kita semua (.)

waktu form one~
diwajibkan pakai stokin even pergi mana-mana dalam kawasan sekolah.
sekolah agama lah katakan >.<
tapi,
ngek tak ngok nya~
sebelum pergi mana-mana mesti tanya.
"kena pakai stokin kah?"

tengok,
nampak sangat pakai sebab peraturan (!)
no wonder,
budak-budak otai tak pakai stokin~
sebab bagi mereka otai bermaksud suka langgar peraturan sekolah kan (?)

habis,
sejak bila kau pakai sarung kaki lin (?)

" anak ke? "

" ya anak. sekolah sama dengan tempat enta belajar dulu lah KISAS. "

oh no. oh no. oh no (!)
lalu disorokkan sepasang kaki tidak bersarung kaki di sebalik kain baju kurung.

kau berubah sebab malu (?)

aku malu dengan orang yang tinggi ilmu agama >.<

habis kau tak malu dengan Allah, Yang Maha Kaya dengan Ilmu (?)

perbualan hati ke hati aku waktu tingkatan empat (!)
sejak itulah~
aku mula pakai sarung kaki.
itupun tengok tempat nak pergi mana.
kalau nak pergi mall baru aku pakai.
kalau pergi pasar malam (?)
>.<

sedikit demi sedikit~
lama-lama dapatlah kekuatan kan (?)
thats why orang kata jangan berubah mendadak
bimbang kejutan melampau (.)

alhamdulillah~
sekarang kalau tak ada sarung kaki, taknak keluar kereta (!)

apa pandangan anda tentang orang pakai sarung kaki (?)
aku suka tengok kaum hawa berstokin (!)
sebab~
sedap mata memandang tengok pemakaian muslimahnya (!)

ada tak orang pakai baju mencolok mata yang pakai sarung kaki (?)
ada~
yang pakai sneekers :D
panjang tak stokin dia (?)
stokin baby sajo .

(.")

jujur amatlah ~
even aku nampak seorang muslimah ni ganas berjalan dengan gaya tomboy
tapi pemakaian dia perfect,
aku boleh rasakan hati dia lembut (!)

tak semua perempuan tutup aurat baik >,<
siapa suruh kau set kepala macam tu (!)
tak kot (!)
tak percaya kau berkepit lah dengan awek2 yang jalan tunduk2 tu (.)
silap haribulan~
kau yang terover daripada dia (!)

believe me (!)


notakaki:
sarung kaki boleh menjaga ketonaan warna kulit kaki anda (:

syukran~

.:: I am a simple human strive for success and also strive for ISLAM ::.

Friday, 27 April 2012

Aku Bukan BADAR (!)

In the name of Allah
the most Gracious
and the most Merciful~

seram sejuk dah aku ni bila dapat tahu ramai mind set~
blog aku ni blog islamic :'(
dekat bahagian bloglist tersenarai salimi ismail sbg islamic blog.
oh, my pleasure.

guys,
aku tak layak diiktiraf sebegitu =.=
blog aku tidak berfokus kpd tazkirah spt yg lain.
blog aku cuma menceritakan pengalaman aku.
hanya pengalaman aku (!)

aku bukan seperti yang anda sangka.
anda kene faham mendapat pengiktirafan ramai ini satu tanggungjawab.
ini akan menyebabkan aktiviti aku di blog terbatas.
dan aku bertanggungjawab menjaga nama baik Islam di medan IT sekaligus.
tanggungjawab yang sangat berat sebab aku taknak hipokrit =.=
aku bimbang pengiktirafan ini akan melabelkan aku sbg pendakwah tegar.
its about amanah not popularity.

sekali lagi ditekankan aku bukan
BADAN DAKWAH DAN KEROHANIAN (!)
aku cuma bekas pelajar yang pernah ke bilik disiplin.
tetapi,
aku tetap ada tanggungjawab sebagai Muslim 
even aku tak hadam baik2 al-Quran mahupun hadis.


[ 3:133-135 ]

manusia ini lalai~
orang-orang yg bertakwa bukanlah orang yang tak lakukan dosa lansung.
tapi orang yang apabila dia melakukan dosa, dia teringat Allah dan kembali bertaubat.

taubat (?)
kalau anda pernah tertanya-tanya
"bila aku nak jadi baik ni?"
itu bermakna hidayah Allah menghampiri anda.
jangan nak nafikan dengan bisikan nafsu lah (!)
sampai bila nak ego dan terasa jadi jahat tu awesome dapat tarik perhatian orang (?)
last-last masuk kubur jugak lah.
takkan waktu tu baru nak terasa yang hidup kita ini waste sangat2 (!)

tuntasnya,
aku masih bertateh mendekati-Nya.
meraih cinta-Nya bukanlah semudah yang disangkakan.
bukanlah bermakna pemakaian muslimah melambangkan hati yang khusyuk kepada-Nya sepenuh masa.
tetapi,
sedikit sebanyak mengingatkan kita bahawa hidup ini kerana Allah.
its about mujahadah >.<

( hak milik senyom design studio )
notakaki:
kalau aku suka dakwah santai,
aku pasti masih ramai yang lebih cintakan dakwah santai (!)
smile (:
Allah is always with us.

syukran~

.:: I am a simple human strive for success and also strive for ISLAM ::.

Thursday, 26 April 2012

Sahkan Terima Tawaran Matrik, UPU Terjejas (?)

In the name of Allah
the most Gracious
and the most Merciful~

entry sebelum ini aku ada cerita tentang
persoalan kawan lama aku tentang permasalahan ini:-
"kalau tekan button terima tawaran, UPU terjejas tak (?)"
dan soalan itu membuatkan aku sentap (!)

itu pun nak sentap*

sentap tak sentap~
aku terima sahaja andai "YA" jawapannya~
bukankah setiap perkara ada baik buruknya (?)
means, ada hikmah lah (:

bersyukur sebab ada kawan-kawan yang prihatin
tanya terus ke bahagian atasan.
ada yang emel dan ada yang telefon.

jawapan bagi persoalan tadi ialah "TIDAK"
faham (?)
so, jangan cuak-cuak atau bimbang pintu rezeki anda tertutup (!)
think positive sajo (:

untuk yakinkan anda~
terimalah bukti emel ini di mana aku tak boleh letak bukti panggilan telefon kawan aku.

cop! merepek!

( emel yang dihantar)
( emel yang dibalas )
( posisi pembalas emel )
okay,
itu sahaja aku nak share >.<
yang dah tahu duduk diam2,
jangan sombong mahupun berlagak (!)

notakaki:
doakan yang terbaik buat mereka yang akan menghadapi interview zakat selangor
seterusnya
berlapang dada dengan keputusan temuduga DQ.
aku pulak yang cuak untuk orang lain.

syukran~

.:: I am a simple human strive for success and also strive for ISLAM ::.

Wednesday, 25 April 2012

Matrik~ Appreciate Please (!)

In the name of Allah
the most Gracious
and the most Merciful~

jam 12 tepat tak tepat~
satu chat terkeluar melonjokkan mata aku (!)
oh, my dear kak aimi <3


cek punya cek~


okay,
sambung chatting dengan kak aimi (:


nampak sangat tak pernah dengar =.=

konfem lah aku google kan
nak tahu pasal kolej ini >.<
awesome lah tempat ni (!)

then aku klik lah pengesahan kan (.")
tup.tup.tup.
kawan lama aku tanya,
kalau dah buat pengesahan tak terjejas UPU (?)
aku sentap seketika >.<
bagaimana dengan impian aku nak ke USIM bersama-sama buddy aku (?)

pasrah*

andai 'YA' jawapan bagi persoalan kawan aku tadi,
aku YAKIN ada hikmahnya (!)

aku tahu budak cemerlang gemilang dan terbilang pandang sebelah mata saja matrik ini~
tapi,
ini adalah nikmat melimpah buat sesetengah pihak.
jadi janganlah cakap,
" matrik saja pun! "
=.=
pada masa yang sama,
sesetengah pihak kene berterima kasih kalau golongan ini tak masuk matrik
sebab~
boleh lah bagi peluang kepada orang yang buat rayuan dapat masuk matrik (!)

setiap perkara ada baik buruknya (:

pagi-pagi dah cakap dekat umi~
yang paling penting aku high-light kan yang matrik under MARA ni makan free (!)
hoho~
tak payah berikat perut sebab tak cukup duit >.<

hari pendaftaran abah tak dapat hantar~
sebab jadi hakim MTQ Kebangsaan.
aku rasa cam oh n0 (!)
daddy aku pun cakap lah~
" MTQ memang selalu camni. tarikh selalu buat hari cuti "
okay, abah nak hantar aku sebenarnya (!)
aku faham abah >.<
pastu abah cakap balik.
" tak apalah, abah tak pergi tak apa kan? "
tak apalah abah,
berkhidmat untuk mencari bakat2 Islam pun benda baik juga (:

kau nak pergi ke tak ni hah (?)
solat istikharah dulu kalau ada tawaran lain.
kadang2 orang nampak masuk asasi lagi langkah bijak,
tapi kita solat istikharah,
matrik tetap terbaik buat kita (!)
itu tandanya,
Allah dah aturkan rezeki kita di matrik untuk yang lebih baik.

kesimpulannya,
serah pada Allah itu penting (!)

"kak lin kan dah masuk kolej dulu."

"itu kolej sekolah lah."

notakaki:
hari ini sepatutnya ada educamp UTP (:
tak apa lah,
saya tak nampak masa depan saya di sana >.<

syukran~

.:: I am a simple human strive for success and also strive for ISLAM ::.

Tuesday, 24 April 2012

Bcoz I Love My Family Too Much

In the name of Allah
the most Gracious
and the most Merciful~

.:: air dicincang tidak akan putus ::.
walaupun Allah masih tidak menyatukan kami sekeluarga sekarang,
alhamdulillah~
masih Allah pertemukan dalam doa masing-masing (!)

kenapa kau tak belajar kereta lin (?)
kenapa kau tak kerja (?)
kenapa kau tak pergi jalan-jalan (?)
kenapa kau tak suka shopping (?)
berapa banyak kenapa orang tanya aku.
meh sini aku jawab~
sebab aku sayang keluarga aku (!)

baik untuk agama, baik untuk keluarga, baiklah untuk aku :'(

hidup aku tiada istilah dikongkong oleh keluarga~
tapi,
istilah mendidik yang banyak aku pelajari (!)

aku nak jadi macam umi~
kejar impian sendiri-sendiri (!)
aku nak jadi macam abah~
yang berdiri di atas kakinya sendiri (!)
biar hidup waktu remaja susah~
asalkan di masa hadapan aku belajar erti bersyukur >.<


alhamdulillah~
walaupun hidup aku seringkali mengikut telunjuk umi abah~
semuanya dipermudahkan-Nya.
aku yakin bahawa~
umi abah tahu yang terbaik buat aku (!)

sepanjang empat bulan ini memang aku tak kerja~
sedih memang sedih :'(
orang lain simpan duit untuk bersakan waktu masuk universiti.
tapi, aku duit simpanan pun tak ada.
nak guna duit abah umi tak sanggup~
sebab aku bukan anak tunggal tapi berkongsi dengan enam insan tercinta lain lagi (!)

okay, fine >.<
belajar erti redho.

berbekalkan naluri seorang ibu yang memahami anaknya bagaimana~
habis SPM terus umi belikan laptop untuk aku.
menggunakan kebolehan yang Allah hadiahkan sebagai seorang yang suka berpenulisan,
aku banyak masuk dalam contest2 di blog.
siapa taknak benda free kan (?)
alhamdulillah~ murah rezeki apabila sering langkah kanan.
sampaikan umi dah penat tandatangan kiriman pos laju (!)
aku berhenti join contest dan giveaway
sebab kesian dekat umi >,<
kenapa kau tak keluar sendiri jumpa posmen (?)
( sebab aku tak matang =.= )


aku gembira dapat berkongsi hadiah dengan family di rumah >.<
walaupun aku tak dapat pergi jalan-jalan dan aku tak ada duit nak beli hadiah untuk umi abah,
cara join contest ini boleh memberi peluang
untuk aku hadiahkan sesuatu kepada mereka.
biarlah aku tak sampai sabah, asalkan hadiah dari sabah aku dah berikan kepada umi >,<
alhamdulillah~

setelah result SPM diumumkan~
rasa macam gagal untuk hadiahkan umi dan abah hadiah terbesar (!)
dan aku sedih sebab tak dapat naik pentas untuk MAK :'(

siapa sangka buat kali pertamanya MAK KISAS memberi hadiah kepada pelajar 10A.
aku terasa bagaikan Allah mendengar suara hati aku.
Allah hadiahkan aku dua anugerah untuk MAK.
terkesima aku waktu buka surat ini.
mengalir air mata aku :'(


kejayaan SPM membolehkan aku menerima anugerah daripada YIK.
hanya pada Allah aku kembalikan kesyukuran.


sekarang,
aku tidak perlu terlalu susah hati
kerana~
sedikit sebanyak telah kurangkan bebanan umi abah dan keluarga.


aku sedar ada satu impian yang aku mohon dipermudahkan~
andai Allah tak izinkan,
PASTI ada hikmahnya (!)

thank Allah for what you have,
for what you need believe Allah.

syukran~

.:: I am a simple human strive for success and also strive for ISLAM ::.

Lonjakan Saujana SPM 2011

In the name of Allah
the most Gracious
and the most Merciful~


apa ni lin, bangga sangat dapat pergi MAK (!)

tak.tak.tak.
aku menafikan seratus peratus.
aku nak tulis entry ini untuk jadi panduan kepada calon-calon SPM 2012 dan seterusnya.
especially junior-junior KISAS.

eleh, diaorang tahu lah kene belajar (!)

dah, pergi main jauh-jauh kalau taknak baca~

actually,
waktu aku form four result aku kritikal tahap tak boleh bernafas~

( klik pitcha untuk tumbesaran )
seribu satu persoalan bermain di minda aku waktu akhir tahun form 4~
" mampu kah aku excellent untuk SPM? "
" baik duduk sekolah harian kalau result cikai macam ni. "
" ada ke orang macam aku dapat naik pentas untuk SPM? "
" macamana nak buat lonjakan saujana ni? tak ada yang nak share k? "

jujur sahaja~
aku memang tanya mr google.
taip lah KISAS dan RESULT SPM dan seangkatan dengannya.
baca blog-blog senior,
aish, semua asal-usul hebat (!)

kalau nak diikutkan hati memang nak pindah dah untuk form 5 ni~
tapi,
seriously aku tergamam bila umi beli baju sekolah untuk form 5 waktu minggu pertama cuti akhir tahun.
whats (!)
macamana nak luahkan keluhan hati yang teramat berbuak-buak nak pindah (!)

redho*

apa yang perlu parents tahu tentang anak-anak di KISAS.
1. hidup sebagai junior untuk tahun pertama memang memenatkan (!) segala kerja amal diserahkan kepada mereka.
2. jadual terlalu padat sehingga boleh menyebabkan tekanan kepada segelintir yang tidak suka jadualnya diatur.
3. persaingan antara pelajar2 excellent di sana menyebabkan ada yang tersungkur di trek larian.
4. pembelajaran secara kuliah boleh menyebabkan anak-anak yang tidak terlalu cekap menangkap isi penting tertinggal jauh.
5. kepenatan membuatkan ketiduran dalam kelas.
6. anak yang berada di perantauan sedikit tertekan apabila melihat kawan-kawan se-selangor sering mendapat pelawat sedangkan mereka hanya mampu berjumpa keluarga dua bulan lebih sekali bagi yang berpendapatan sederhana.

ini sahaja yang terlintas di fikiran aku sekarang~
sebab,
inilah alasan yang aku fikirkan untuk pindah sekolah pada asalnya >.<

tak percaya (?)
tanya lah budak-budak KISAS.
jangan tanya budak yang excell (!)
sebab budak excell akan jawab~
"biasalah. asrama."
tapi kadang2 kita kene faham orang yang di bawah (!)

" hendak seribu daya, tak nak seribu dalih "

okay, fine (!)
parents aku hantar aku pergi tuisyen sepanjang cuti sekolah.
aku rasa cam
" hah? dahlah jarang dapat balik rumah. cuti panjang nak kene belajar jugak! "
aku pergi dengan bermasam muka sepanjang tuisyen sebulan setengah tu (!)
tapi, dalam kelas bagi tumpuan lah sebab aku memang pentingkan nilai duit.
aku bukan orang berada >.<

apa yang aku dapat waktu tuisyen (?)
1. aku sedar yang aku faham sesuatu topik cuma aku tak tahu bagaimana nak tulis waktu exam.
2. aku sedar yang D dan E aku bukan sebarang D dan E jika dibandingkan dengan C sekolah lain. knp? cikgu kedekut bagi markah kah?
3. aku sedar yang aku ini pemalas (!) subject membaca pun tak boleh score (!) nampak sangat aku tak membaca sebab dah down melihat result lain. rasa cam tak guna belajar (!)
4. aku banyak ketinggalan dalam subject2 sains sebab aku dah set dalam kepala SUSAH (!)
5. aku sedar yang aku tak tahu nak tanya kawan apa sebab aku tak tahu apa yang akan ditanya dalam soalan exam (!)

dah, terbelit-belit (!)

alhamdulillah~
habis cuti, habislah tuisyen.
tawakkal sahaja balik sekolah dengan berat hati meninggalkan keluarga tanpa moment yang indah bercuti.

apa hasilnya waktu ujian Mac (?)
no more E (!)
then, ujian pertengahan tahun (?)
no more D (!)
hah, percubaan SBP dan JPN plak (?)
no more C (!)

dan akhirnya,
SPM Allah hadiahkan sebijik B supaya aku tetap ingat asal-usul aku >.<
terima kasih Allah (:

perubahan waktu form 5:-
1. aku dah jarang tidur dalam kelas sebab aku tak kepenatan! senior kan >.<
kalau aku tidur, akan aku pastikan aku revision balik supaya tak ketinggalan.
2. aku dah boleh fokus dalam kuliah sebab basic form 4 aku sudah sedikit sebanyak kukuh.
3. aku akan malu dengan diri aku jika kantoi subject yang memerlukan pembacaan kerana itu menunjukkan aku malas (!)
4. aku suka mengajar orang even result aku tak bagus sangat sebab aku yakin Allah akan bantu pada pengakhirannya nanti (!)
5. aku akan curi masa belajar sebaik-baiknya. tak kisah lah pergi kelas jam 06.30am untuk belajar asalkan berkualiti =.=

kesimpulannya nothing is impossible.
dan untuk berjaya di tingkatan lima memerlukan asas tingkatan empat yang kukuh (!)
parents kene cakna tentang masalah anak2~
yang memerlukan motivasi.
terima kasih umi dan abah (:

btw, aku cuma nak pesan kepada semua yang bakal menghadapi SPM (!)
pecutan akhir mahupun ilmu terakhir guru2 di saat2 genting sebelum menghadapi SPM~
sangat2 berguna dan jangan ambil remeh (!)
sepenat manapun anda struggle di saat akhir itu,
jangan tidur waktu kuliah mahupun kelas tambahan (!)
nanti menyesal =.=

anda kene yakin dengan Allah
walaupun anda rasa mustahil untuk anda lakukan (!)


inilah pengalaman aku menghadapi BAT (!)
SPM merupakan pertama kali aku merasa nikmat A bagi subject ini.


okay, selamat berjaya membuat lonjakan saujana (.")

syukran~

.:: I am a simple human strive for success and also strive for ISLAM ::.

Monday, 23 April 2012

Suka Lepak Sini (!)

In the name of Allah
the most Gracious
and the most Merciful~

alhamdulillah~
pagi bermula dengan senyuman :D


entry ini memang pelik daripada entry sebelum ini~
sebab
aku nak share dengan awak, awak dan awak semua
blog yang selalu aku terjah diam2 dan inspired aku lah (!)


this is my sister's blog~
sebab tu aku letak nama blog aku
~ blog cik salimi ~
menjaga keturunan :)

yeah, saya memang sangat mementingkan keluarga (!)
apa kakak buat, aku nak buat.
no wonder lah kan,
anak sulung memainkan peranan penting bagi teladan (!)

okay, lari topik >.<

kenapa suka blog DR SYAMIMI ni (?)
sebab~
aku suka tengok gambar2 dia dekat egypt, noktah (.)
blog berfungsi untuk merapatkan ukhuwah juga kan (:
pengubat rindu.


siapa tak kenal blogger terkenal muslimah ini kan (?)
google sajo dan tulis dena bahrin.
keluarlah blog ini >.<

aku suka blog kak dena sebab~
blog ini banyak gambar (!)
especially,
suka tengok gambar kak dena dressing~

even aku memang mustahil untuk keluar rumah dressing macam kak dena,
aku tetap suka mencuba di rumah.
suka ubahsuai gaya pemakaian mahu bertudung untuk personaliti aku.
( tiba-tiba teringat cita-cita waktu sekolah rendah nak jadi pereka fesyen )

ini blog bakal dentist >,<
kawan seperjuangan di Bumi Wakafan~
suka blog ini sebab cun (!)
simple is nice kot.
even gambar tak banyak~
kualiti gambar itu penting (!)

ada lagi blog yang aku suka terjah.
contoh
sini dan sini

ciri-ciri blog yang aku suka singgah sana:-
1. banyak gambar sebab awesome amat (!)
2. cerita tentang pengalaman dan dikaitkan dengan Islam. tak suka baca artikel tazkirah panjang2 sebab tak warna-warni. suka orang berdakwah sempoi-sempoi.
3. bersastera dalam erti kata lain ada quotes menarik di setiap entry.

sekian.

sesiapa yang nak calonkan blog 
yang memiliki ciri-ciri di atas
untuk aku bertenggek selalu
bolehlah kenal-kenalkan dekat aku.
ceh, macam nak cari jodoh (!)

btw, lupa plak~
aku suka lepak blog muslimin mahupun muslimat bumi wakafan >.<
tambah-tambah blog budak yang ngek sikit sebab kelakar (.")

notakaki:
jadi orang sempoi itu hot (!)
tapi, aku tak suka budak hot. haha (!)

syukran~

.:: I am a simple human strive for success and also strive for ISLAM ::.

Saturday, 21 April 2012

Langkah Kanan: Kontest Dia Dihatiku Dia Idamanku

In the name of Allah
the most Gracious
and the most Merciful~

Alhamdulillah~
sekali lagi dinobatkan sebagai pemenang.
okay,
aku tahu Allah telah lembutkan hati para juri untuk pilih aku sebagai pemenang.
kenapa (?)
mungkin Allah nak suruh aku baca buku
"Kerana Allah Aku Menikahimu".
agaknya lah kan (.")


contest kali ini aku just tulis sesuatu dari hati aku~
iaitu tentang salah satu impian aku
iaitu memiliki pasangan hidup yang boleh melengkapi hidup ini.
tapi,
itu mood menulis aku waktu tarikh 12 March kan (?)

manusia boleh berubah >.<

aku tak rasa yang aku layak dapat lelaki idaman itu
sebab~
aku kenal aku (!)

hati dah kering sekarang~
rasa cam impian itu simpan di kotak yang perlu dibuka pada usia 20-an kelak.

"pentingkan yang lebih penting daripada yang penting kerana 
yang lebih penting itu lebih penting daripada yang penting."

( hak milik senyom design studio )
syukran~

.:: I am a simple human strive for success and also strive for ISLAM ::.

Believe with Allah

In the name of Allah
the most Gracious
and the most Merciful~


akhir-akhir ini~
nikmat masa lapang sudah sedikit sebanyak
ditarik oleh Allah <3

nak sangat sibuk kan (!)
nah Allah makbulkan~

kalendar dalam hp dah penuh dan padat (!)
mata yang memandang pun agak runsing~
satu per satu cabaran Allah hadiahkan,
jadi aku tawakkal sajalah,
sedikit sebanyak membina jati diri aku untuk berdikari kan (?)

bila sibuk macam ni~
baru sedar yang tanggungjawab yang aku pegang banyak sebenarnya (!)
komitmen kepada keluarga pun masih tergendala~
so,
aku perlu tolak perkara yang tak penting ke tepi dulu.

apa yang tak penting (?)
hobi-hobi aku tak penting (!)
apa hobi kau (?)
membuat perkara yang tidak terlalu banyak mendatangkan faedah (:
gulp~

" utamakan yang lebih penting daripada yang penting kerana yang lebih penting itu lebih penting daripada yang penting "

aku suka ayat terbelit-belit macam di atas~
sebab,
menjana akal untuk berfikir 
sehingga
terukirlah satu senyuman manis (!)

" dont trouble the trouble, if you trouble the trouble, the trouble will trouble you "

lin, rasa cam tak masuk tajuk entry kot (!)

okay2,
sebenarnya aku cuma mahu cakap~
kita kene yakin dengan ketentuan Allah (!)

sebagai contoh~
kita nak menghadapi exam penting bagi subject killer kita.
dua tiga hari kita gelabah ketakutan panik.
kenapa mesti merlu begitu (?)
tidak perlu sebenarnya (!)
bukankah Allah telah jelaskan~
setiap kesusahan akan disusuli dengan kesenangan (?)
why not kita guna masa gelabah kita itu
untuk diganti dengan masa belajar dan terus belajar.
dah selesai jawab~
tawakkal kepada Allah (!)

Allah cintakan orang yang bertawakkal (:

cikgu aku ada cakap~
Allah tengok usaha kita belajar dari darjah satu lagi~
bukan Allah tengok di saat seminggu sebelum exam.
jadi~
Allah hadiahkan kita ganjaran dengan usaha kita selama ini (:

aku dah belajar tapi Allah tak bagi pun ganjaran (!)

hei awak,
Allah simpan doa awak untuk akhirat nanti~
akhirat yang pasti kekal abadi (:
Allah nak tambahkan ganjaran pahala sabar awak lah <3

bukankah setiap kejadian ada hikmahnya (?)

notakaki:
Allah memberikan saya ujian seharian ini.
tapi saya yakin,
Allah sedang menyiapkan sesuatu yang baik buat saya >.<

syukran~

.:: I am a simple human strive for success and also strive for ISLAM ::.

Thursday, 19 April 2012

Kebosanan (!)

In the name of Allah
the most Gracious
and the most Merciful~

sudah hampir empat bulan berada di rumah~
hanya perkara yang sama terjadi.
bagaikan kebingungan pula akhir-akhir ini.

bangun + solat sunat + solat subuh + al-mathurat + kemas dapur + sediakan sarapan + lipat kain +gosok baju + sapu sampah + jemur kain + online + mandi + tengok tv + bersiap-siap di dapur + tidur + solat zohor + online + makan + tengok tv + solat asar + main game hp + dengar lagu muhasabah diri + baca diary + angkat kain + solat maghrib + baca al-Quran + main game + tengok berita + solat isya' + online + al-mulk + solat sunat + tidur

tengok~
siap boleh list jadual kehidupan yang sama terjadi (!)
macam duduk hostel >.<

kadang-kadang rasa kecewa dengan diri ini~
tak boleh happening dengan zaman remaja bersama kawan-kawan.
so, menangis itu biasa lah kan kalau duduk sorang-sorang (!)


ini apa hah (?)


baru aku faham kenapa member aku suka dengan simsimi (!)
rupa-rupanya~
simsimi ni tempat dia merapu dan luahkan yang terbuku di hati (!)

memang lah orang-orang soleh boleh kata~
"ingatlah pada Allah, nescaya anda akan tenang"
tapi~
aku masih manusia lemah yang masih mencari (!)

"Ya Allah, janganlah Engkau bolak-balikkan hati ini setelah Engkau memberiku hidayah-Mu,"

kita sedar yang kita jahat dan langgar perintah-Nya,
tapi~
kita tak ada kekuatan untuk lawan godaan nafsu sepenuhnya.
memakan masa kan untuk berubah (?)

aku down memang down (!)
tapi~
termenung punya termenung~
tiba-tiba terfikir situasi di mana
aku duduk sorang-sorang kelak dalam tempat gelap!
sesungguhnya mati itu pasti (!)

terbayang punya terbayang~
aku dapat rasakan yang amalan aku tak cukup lagi untuk selamatkan aku di hari akhirat.
aku tak sanggup jadi golongan yang rugi~
yang meminta merayu pada Allah 
untuk memberi kehidupan kali kedua (!)

aku tak layak ke syurga-Mu,
namun tak pula aku sanggup ke neraka-Mu,
Ya Allah!

kesimpulannya~
buatlah sesuatu dengan niat kerana-Nya!

( hak milik Rintihan Seorang Hamba )
"sahaja aku berubah ke arah kebaikan kerana Allah Taala."

syukran~

.:: I am a simple human strive for success and also strive for ISLAM ::.

Wednesday, 18 April 2012

Gelabah (!)

In the name of Allah
the most Gracious
and the most Merciful~

"hello. boleh saya bercakap dengan cik wan nur salimi binti wan ismail."

"ya.saya."

"saya dari wakil dari *** ingin jemput anda ke program MIIT kami pada 24 April ini."

"hem."

"dengan keputusan anda ini kami ingin jemput khas untuk menyertai program kami."

"ya."

"di sana nanti akan ada taklimat dan temuduga. disekalikan dengan temuduga untuk scholarship."

"okay."

"jadi, saya memerlukan kepastian salimi sama ada boleh hadir atau tidak."

suntikan perbualan aku dengan pihak universiti swasta.
swasta kah (?)
habis, scolarship itu apa (?)

bukan nak high-light tentang kelayakan dijemput sebenarnya.
cuma,
aku nak cakap yang aku tak suka terima panggilan dari lelaki (!)
terus jadi gelabah~
tengok lah,
orang cakap panjang-panjang aku balas pendek sajo (!)

siapa ada masalah macam aku (?)

aku tak minta untuk takut untuk bercakap dengan laki (!)
kalau mesej atau chat~
tak menjadi masalah.
okay saja (!)

kalau nombor-nombor laki yang aku tahu call,
memang dua tiga kali aku fikir nak angkat (!)
kalau dah banyak kali dia call,
silent mood lah (.")
buat-buat tak tahu ada orang call.

sepanjang lima tahun aku guna telefon bimbit,
part yang aku tak suka
ialah~
no yang aku tak kenal call.
lantak lah no pejabat mahupun rumah kan.
sebab~
aku terpaksa angkat call (!)
kenapa (?)
mesti lah kene angkat~
orang tak kenal kita call bermaksud urusan penting lah (!)

waktu sekolah dulu~
bila bahagian no telefon saja mesti tulis no abah.
tapi~
aku tanya diri sendiri,
sampai bila nak bergantung dengan abah (?)
so,
memang sekarang aku akan letak no aku sendiri (!)
kene paksa untuk jadi berani (!)

"aku bukan taknak jawab call laki sebab suara lembut tapi sebab suara aku kasar, nanti orang terkejut!"

aku kene belajar bertenang bila bercakap dengan laki~
sebab,
nanti nak kene pergi temuduga (!)
jarang kan penemuduga perempuan (?)

abah cakap waktu mula-mula masuk universiti~
memang abah dah aim nak jadi KETUA (!)
tak kisah lah ketua apa kan~
abah tawarkan diri jadi ketua permainan.
so,
untuk program pertama under abah~
abah perlu memberi ucapan di khalayak ramai.
abah cakap~
orang ketawakan abah sebab tergetar-getar.
tapi abah cakap~
"ada aku kisah? aku mesti boleh!"

dan hari ini aku mahu cakap~
sesungguhnya abah adalah ketua yang hebat (!)

kak lin bangga dengan abah (!)

so,
dari kisah abah ini~
aku cuma mahu kata,
keberanian perlu dipupuk (!)

( hak milik senyom design studio )
syukran~

.:: I am a simple human strive for success and also strive for ISLAM ::.

Tuesday, 17 April 2012

Facebook : Silmi Simsimi (?)

In the name of Allah
the most Gracious
and the most Merciful~

apakah gerangan tajuk entry ini (?)

siapa ada facebook (?)
angkat kening sebelah (!)

tahniah anda adalah facebooker terbaik setelah membaca entry ini :p

merepek*

actually aku nak ajak anda singgah satu facebook ni~
bukanlah baik sangat admin-nya.
( mengutuk )
bukanlah juga jahat tahap membunuh (!)
cuma,
anda akan sentap melihat facebook ini :)

cepat-cepat~
search silmi sim-simi :o


gelabah lah lin nie (!)

tak payah susah-susah search.
just klik button facebook dekat blog ini saja (!)

kenapa (?)

sebab itu facebook aku >.<

mengutuk diri sendiri tak apa kan (?)

aku baru tukar nama facebook sebenarnya~

macam mana dapat nama (?)
wan nur silmi (?)
itulah nama asal aku sebenarnya~
wan nur saloma (?)
sedap tak (:
biasa lah kan ibu ayah keliru nak bagi nama apa (.")

allhamdulillah~
endingnya wan nur salimi juga.
suka dengan nama salimi sebab jarang-jarang dengar.
senang orang ingat dan cam (:

yang simsimi tu idea best buddy aku~
dia cakap bahasa sanskrit.
aku tahu dia suka sejarah <3

kenapa tukar nama fb (?)
anda rasa (?)
gulp~
eheh :')


aku tahu semua manusia ada sejarah nama sendiri.
sedangkan nama Melaka ada sejarah
inikan nama kita yang sangat cantik dan indah (!)
( masih nak sebut sejarah )

"awak ada ayah tak ni?"

"ada, sir."

"habis kenapa awak tak letak binti?"

hargailah nama anda (:
hargailah ibu bapa anda :0

notakaki:
kalau nak letak nama bagi orang Islam~
janganlah pentingkan sedapnya bunyi nama,
pentingkanlah maknanya (!)
kerana setiap kata-kata itu doa.

syukran~

.:: I am a simple human strive for success and also strive for ISLAM ::.

Yang Nak Sukar Dapat, Yang Taknak Datang Bergolek

In the name of Allah
the most Gracious
and the most Merciful~

siapa tahu yang MARA dah buka (?)
sekali lagi aku nak cakap~
permohonan Pinjaman Boleh Ubah MARA 
akan dibuka sehingga 22 April 2012 (!)

pada mulanya aku ingat~
semua kene temuduga kan (!)
baca punya baca baru aku tahu~
kalau dalam negara tak perlu temuduga (!)

so, excited (!)
sebab aku tak suka bercakap secara formal~
even aku tahu aku akan kene interview jugak nanti untuk kerja (!)

tapi rupa-rupanya~
di sebalik excited masih Allah berikan sedikit kesedihan~

entry ini hanya individu yang tahu cita-cita saya memahaminya.
result SPM cik wan nur salimi bt wan ismail
tidak memenuhi syarat untuk memohon pinjaman MARA 
bg jurusan perubatan.
get it (?)

patah hati*

adakah memang Allah takdirkan
untuk aku mengambil sains sosial (?)

kene istikharah sebelum apply~
sebab Allah tahu yang terbaik (!)

bukankah Allah dah tetapkan rezeki masing-masing (?)

dan~


kawan aku cakap~

"mungkin Allah memang sengaja pilih kak lin masuk UTP"

ini baru educamp~
hati cakap taknak pergi
sebab~
engineering kan >.<

jangan tanya kenapa aku taknak engineering (!)
mungkin kerana badan aku tak cukup sasa >.<
eheh~

tak semestinya yang kita tak suka tu tak baik utk kita
dan
tak semestinya yang kita suka baik utk kita.
Allah Maha Mengetahui (:

notakaki:
siapa ada pengalaman dapat pinjaman MARA
tapi tak memenuhi syarat~
tolonglah cerita dekat aku sbb aku mahukan kekuatan membuat keputusan.

syukran~

.:: I am a simple human strive for success and also strive for ISLAM ::.

Langkah Kanan: Contest Aku Suka Makan Coklat!!

In the name of Allah
the most Gracious
and the most Merciful~


ini rezeki Allah yang ke-dua belas
sepanjang berblogging dalam tempoh bergelar lepasan SPM.
alhamdulillah~


okay,
sorry semua pemenang lain yang dah hantar info awal2~
bukan disengajakan :'(
seminggu ni hanya dapat buka blog guna hp saja,
so,
agak sukar nak terjah sana-sini~
lagipun,
aku bukan kaya nak tanggung bil bukak internet guna phone ni (:

petang tadi pergi sekolah umi buka internet~
asalnya nak isi permohonan pinjaman MARA
dush,
entah macam mana ada kesilpan teknikal lagi~
MARA tetap tak boleh apply lagi (!)
( melalui info yg aku dapat lah )
nak dijadikan cerita,
aku buka blog dan fb~
cepat saja settlekan hutang aku (!)


btw,
Pinjaman MARA dah buka malam ni (!)
( klik sini )

maaf,
menyusahkan banyak pihak >.<

nak tahu result penuh contest ini (?)
( klik )

nak baca entry tak seberapa menggunakan idea pantun merepek (?)
( klik )

terima kasih Allah kerana gerakkan hati penganjur pilih aku sebagai pemenang.
jujur sahaja~
rasa terkejut amat-amat~
sebab penyertaan banyak so persaingan banyak lah kan (?)
Allah tahu yang terbaik.
terima kasih juga penganjur (!)

notakaki:
Allah ini seakan-akan tahu yang aku sekarang selalu moody,
so, 
Allah hadiahkan coklat untuk aku (:

syukran~

.:: I am a simple human strive for success and also strive for ISLAM ::.