Showing posts with label KISAS :). Show all posts
Showing posts with label KISAS :). Show all posts

Sunday, 11 November 2012

[PAST]: English Journal

In the name of Allah
the most Gracious
and the most Merciful~

can you feel what i feel now? 
am I sad? am I happy? am I no feeling -.-

perhaps this entry will be bahasa rojak*

teringat anis ask me, 
"is the word le exist in English?" 
i just noticed that human now is so creative.
 how can the word "the" is given a short form "le"

alahai*

i just want to show off this~


nice one right (?)
ini bukan aku pun yang buat -.-
my best buddy dekat KI tolong buat kan :')
untung kan ada kawan yang ringan tulang >.<
seriously, bangga ada kenangan tersendiri dengan kawan kita .__.

berlagak*

alhamdulillah~
sejak deactive facebook dan twitter rasa lagi bermakna life nie.
kesengalan senangkan hati*
even sebenarnya sampai masuk mimpi -.0
teruk kan kan kan (?)
laughing for myself*


this journal we need to submit every week.
even mula-mula saja istiqamah hantar tiap minggu -.-
perhaps, madam wished to see our improvement in writing.
yeah, I am proud to have this opportunity.
I can talk many thing and madam will gave me some advise
and proudly madam graciously gave me thumbs up (!)
my life is really interesting you know ^.^


oh, cukuplah angkat bakul hatta merepek meraban*

 sebenarnya kan kan kan (?)
aku terkejut baca journal ni.
tahu tak kenapa (?)
sila tengok gambar di atas punya atas bahagian my dream .__.

sedikit keraguan di situ.

adakah benar aku pernah bercita-cita nak jadi dentist sebenarnya (?)
-.-
aku tak sangka Allah perkenankan.
mungkin aku lupa aku pernah berdoa bersungguh-sungguh untuk impian aku itu.
standard lah, dulu baik sekarang kurengggg -.<

need to improve myself*



maka nikmat Allah manakah yang perlu aku dustakan (?)
sedar tak sedar~
Allah permudahkan segala-galanya.

bertahan untuk beberapa bulan lagi.
moga dipermudahkan Allah.
aku terpaksa berkorban segala-galanya untuk sem dua ini.
untuk tidak mensia-siakan peluang yang Allah bagi.

andai Allah tetapkan sesuatu yang lain
aku percaya memang sengaja Allah izinkan aku
merasai kemanisan hidup yang penuh dengan ujian :')

btw~
I am good in drawing too.
presenting~


nombor tak bermotif -.-
yang penting comel ._______.

stop talking about the past 0.0
cuti yang sungguh dipenuhi ilmu.
satu family jadi kaki buku.
mungkin taknak hidup bosan masa terbuang begitu saja :D
bajet*
no need to worry, aku tak baca buku yang akan ditanya dalam exam sem 2.
aku baca buku yang akan ditanya dalam exam akhirat :')
moga sama-sama dapat pointer tinggi-tinggi saat kehidupan yang kekal itu.

notakaki:
doakan aku berjaya selesaikan karya hasil buah tangan
mengenali adik angkat sendiri demi memberi kesedaran kepada masyarakat
betapa pentingnya erti kesyukuran .__.

syukran~

.:: I am a simple human strive for success and also strive for ISLAM ::.

Monday, 24 September 2012

SURAT CINTA BUAT FATIMAH

In the name of Allah
the most Gracious
and the most Merciful~

entry kali ni khas buat
DR FATIMAH HASSAN
yang pada hari ini akan meninggalkan Melaka
lalu menuju ke Kuala Lumpur
seterusnya spesifik ke KLIA.
dan~
meninggalkan Malaysia Tanah Air tercinta :'(

saat ini jam menunjukkan
04:23 am (Malaysia) bersamaan 11.20 pm (Jordan)
entah jam berapa pulak Mesir sekarang >.<

Dear Fatimah Hassan,
menitis air mata Salimi Ismail akhirnya
setelah diusahakan untuk tidak tumpah di bumi (!)
< sebab selaunya jatuh dekat pipi saja >
sebak dada setiap kali ingat~
kawan sepermainan akan pergi jauh meninggalkan Malaysia.
tambah-tambah lagi~
tiada kudrat nak pergi hantar kawan sendiri ke KLIA :'(
< mencari hikmah Allah >

maafkan Salimi yang tidak berjaya memenuhi harapan sendiri
untuk hantar Fatimah ke KLIA ;'(
dengan jadual kuliah yg memaksa saya stay di usim sampai jam 04.30 pm
ditambah lagi dengan tiada teman untuk dibawa menemani ;'(


semalam tak terdaya nak fokus belajar~
teringat Fatimah setiap masa.
rasa macam baru semalam kita gurau-gurau
rasa macam baru semalam kita merepek meraban
rasa macam baru semalam kita kongsi bahu berkongsi kesedihan

paksa diri tidur even kerja bertimbun
ambik hp set alarm 04.00 am
gelabah tak gelabah~
pukul 03.00 dah terjaga >.<
< nampak tak jiwa tak tenang >

buat-buat kerja sambil dengar nasyid~
< nak dengar lagu lagho tak sesuai time2 emas ni >
keluar lagu mengenai kematian.
subhanallah~
bertakung air mata saya :'(
awak tahu kenapa (?)
saya rindu awak sangat2 even awak nak fly je pun =.='
belum lagi kita tinggalkan dunia selama-lamanya.
tinggalkan Malaysia masih ada teknologi nak berhubung
tinggalkan dunia (?)
hanya doa saja dapat dititipkan saat itu >.<

fatimah~
moga masih ada ruang untuk kita disatukan di syurga kembali.
biar kita terpisah di dunia,
sama-samalah kita bermujahadah mencari kebahagiaan yang kekal selama-lamanya.
( sekali lagi part sedih! )


bila saya ingat awak~
saya ingat ALLAH.
awak tahu kenapa (?)
sebab saya teringat kenangan dengan awak.
teringat setiap hari hantar <3 dekat awak.
awak hantar <3 dekat saya.

awak,
lepas ni dah tak boleh nak al-mulk sama-sama kan (?)
waktu kita dah berbeza :'(

( stop crying, salimi! )

ke hadapan Doktor yang dicintai~
doktor jaga diri baik-baik yek.
doktor jangan give up yek.
belajar ilmu sains sangat mencabar sebenarnya.
( part ini mungkin utk kita sahaja :D )
tapi doktor~
kita sama-sama stay strong yek!
ISLAM perlukan kita~
jadi,
kita jangan hampakan ISLAM yg banyak memberi ketenangan ini :')

apa aku nak cakap sebenarnya ni (?)

" timah, jatuh bangun seorang penuntut ilmu itu biasa. saat lin jatuh pada awal tahun asasi, timah ada di sisi. lin tak pasti masih adakah lin di sisi timah saat timah jatuh? sbb timah style pendam kan? 
maafkan lin kalau tak blh jadi kwn yg baik. tak blh jadi kwn standard mithali melabuhkan cinta pd Allah 100% lagi. kawan yg hanya bnyk meminta ttp tidak bnyk memberi. maaf timah."

"timah, belajar ilmu medik sangat tough! sangat sangat! tapi, lin yakin timah mampu sbb timah kan hebat >.< btw, jangan lupa rakam apa yg lecturer cakap dlm kuliah. mana tahu bosan sangat sampai terlelap kan. 
blh dgr balik recording tu. tips* hihi :D pergi negara orang memang banyak cabaran.
tapi, timah ingat ni. derita kita merindui orang yang dikasihi tak boleh nak tandingi derita orang yang berjihad di medan peperangan merindui Yang Maha Penyayang. keep strong!"

"timah, kita kejar kejayaan bukan utk bagi kesenangan pada keluarga semata-mata kan?
kita usaha sehabis baik mendalami ilmu fardhu kifayah ini untuk bagi kesenangan kpd seluruh umat ISLAM!
okay, mood bagi tazkirah sekarang. HAHA :D jaga duit zakat baik2 :p"

akhir daripada saya yang sudah mendapat sedikit kekuatan~
setelah menulis entry ini~
saya sayang kamu!
kita balas rindu dalam doa selalu yek (:


notakaki:
naik flight tajdid niat baik2.
"Ya Allah, aku bermusafir ingin menuntut ilmu-Mu demi berkhidmat kepada agama-Mu. Permudahkanlah jangan kau susahkan."
jangan lupa niat dalam hati jugak
"Ya Allah, lindungilah persahabatan aku dan salimi walau kami berjauhan. Jagakanlah kami di jalan-Mu. Adakanlah KAU di hati kami saat kami jatuh tersungkur Yang Maha Pengasih."
HAHA :D

syukran~

.:: I am a simple human strive for success and also strive for ISLAM ::.

Tuesday, 24 April 2012

Lonjakan Saujana SPM 2011

In the name of Allah
the most Gracious
and the most Merciful~


apa ni lin, bangga sangat dapat pergi MAK (!)

tak.tak.tak.
aku menafikan seratus peratus.
aku nak tulis entry ini untuk jadi panduan kepada calon-calon SPM 2012 dan seterusnya.
especially junior-junior KISAS.

eleh, diaorang tahu lah kene belajar (!)

dah, pergi main jauh-jauh kalau taknak baca~

actually,
waktu aku form four result aku kritikal tahap tak boleh bernafas~

( klik pitcha untuk tumbesaran )
seribu satu persoalan bermain di minda aku waktu akhir tahun form 4~
" mampu kah aku excellent untuk SPM? "
" baik duduk sekolah harian kalau result cikai macam ni. "
" ada ke orang macam aku dapat naik pentas untuk SPM? "
" macamana nak buat lonjakan saujana ni? tak ada yang nak share k? "

jujur sahaja~
aku memang tanya mr google.
taip lah KISAS dan RESULT SPM dan seangkatan dengannya.
baca blog-blog senior,
aish, semua asal-usul hebat (!)

kalau nak diikutkan hati memang nak pindah dah untuk form 5 ni~
tapi,
seriously aku tergamam bila umi beli baju sekolah untuk form 5 waktu minggu pertama cuti akhir tahun.
whats (!)
macamana nak luahkan keluhan hati yang teramat berbuak-buak nak pindah (!)

redho*

apa yang perlu parents tahu tentang anak-anak di KISAS.
1. hidup sebagai junior untuk tahun pertama memang memenatkan (!) segala kerja amal diserahkan kepada mereka.
2. jadual terlalu padat sehingga boleh menyebabkan tekanan kepada segelintir yang tidak suka jadualnya diatur.
3. persaingan antara pelajar2 excellent di sana menyebabkan ada yang tersungkur di trek larian.
4. pembelajaran secara kuliah boleh menyebabkan anak-anak yang tidak terlalu cekap menangkap isi penting tertinggal jauh.
5. kepenatan membuatkan ketiduran dalam kelas.
6. anak yang berada di perantauan sedikit tertekan apabila melihat kawan-kawan se-selangor sering mendapat pelawat sedangkan mereka hanya mampu berjumpa keluarga dua bulan lebih sekali bagi yang berpendapatan sederhana.

ini sahaja yang terlintas di fikiran aku sekarang~
sebab,
inilah alasan yang aku fikirkan untuk pindah sekolah pada asalnya >.<

tak percaya (?)
tanya lah budak-budak KISAS.
jangan tanya budak yang excell (!)
sebab budak excell akan jawab~
"biasalah. asrama."
tapi kadang2 kita kene faham orang yang di bawah (!)

" hendak seribu daya, tak nak seribu dalih "

okay, fine (!)
parents aku hantar aku pergi tuisyen sepanjang cuti sekolah.
aku rasa cam
" hah? dahlah jarang dapat balik rumah. cuti panjang nak kene belajar jugak! "
aku pergi dengan bermasam muka sepanjang tuisyen sebulan setengah tu (!)
tapi, dalam kelas bagi tumpuan lah sebab aku memang pentingkan nilai duit.
aku bukan orang berada >.<

apa yang aku dapat waktu tuisyen (?)
1. aku sedar yang aku faham sesuatu topik cuma aku tak tahu bagaimana nak tulis waktu exam.
2. aku sedar yang D dan E aku bukan sebarang D dan E jika dibandingkan dengan C sekolah lain. knp? cikgu kedekut bagi markah kah?
3. aku sedar yang aku ini pemalas (!) subject membaca pun tak boleh score (!) nampak sangat aku tak membaca sebab dah down melihat result lain. rasa cam tak guna belajar (!)
4. aku banyak ketinggalan dalam subject2 sains sebab aku dah set dalam kepala SUSAH (!)
5. aku sedar yang aku tak tahu nak tanya kawan apa sebab aku tak tahu apa yang akan ditanya dalam soalan exam (!)

dah, terbelit-belit (!)

alhamdulillah~
habis cuti, habislah tuisyen.
tawakkal sahaja balik sekolah dengan berat hati meninggalkan keluarga tanpa moment yang indah bercuti.

apa hasilnya waktu ujian Mac (?)
no more E (!)
then, ujian pertengahan tahun (?)
no more D (!)
hah, percubaan SBP dan JPN plak (?)
no more C (!)

dan akhirnya,
SPM Allah hadiahkan sebijik B supaya aku tetap ingat asal-usul aku >.<
terima kasih Allah (:

perubahan waktu form 5:-
1. aku dah jarang tidur dalam kelas sebab aku tak kepenatan! senior kan >.<
kalau aku tidur, akan aku pastikan aku revision balik supaya tak ketinggalan.
2. aku dah boleh fokus dalam kuliah sebab basic form 4 aku sudah sedikit sebanyak kukuh.
3. aku akan malu dengan diri aku jika kantoi subject yang memerlukan pembacaan kerana itu menunjukkan aku malas (!)
4. aku suka mengajar orang even result aku tak bagus sangat sebab aku yakin Allah akan bantu pada pengakhirannya nanti (!)
5. aku akan curi masa belajar sebaik-baiknya. tak kisah lah pergi kelas jam 06.30am untuk belajar asalkan berkualiti =.=

kesimpulannya nothing is impossible.
dan untuk berjaya di tingkatan lima memerlukan asas tingkatan empat yang kukuh (!)
parents kene cakna tentang masalah anak2~
yang memerlukan motivasi.
terima kasih umi dan abah (:

btw, aku cuma nak pesan kepada semua yang bakal menghadapi SPM (!)
pecutan akhir mahupun ilmu terakhir guru2 di saat2 genting sebelum menghadapi SPM~
sangat2 berguna dan jangan ambil remeh (!)
sepenat manapun anda struggle di saat akhir itu,
jangan tidur waktu kuliah mahupun kelas tambahan (!)
nanti menyesal =.=

anda kene yakin dengan Allah
walaupun anda rasa mustahil untuk anda lakukan (!)


inilah pengalaman aku menghadapi BAT (!)
SPM merupakan pertama kali aku merasa nikmat A bagi subject ini.


okay, selamat berjaya membuat lonjakan saujana (.")

syukran~

.:: I am a simple human strive for success and also strive for ISLAM ::.

Wednesday, 11 April 2012

Tersepit

In the name of Allah
the most Gracious
and the most Merciful~

"gulp, macam mana boleh sangkut satu subject ni."

apabila manusia selalu pandang yang di atas~
mulalah syaitan datang membisikkan hasutan
yang menyebabkan manusia lalai lupa untuk bersyukur.

"subhanallah, hanya dengan kuasa-Mu aku berjaya ubah gred D kepada A+"

sukar kan nak dapat keikhlasan dengan ketentuan Allah.
nama pun manusia lemah~
bila dah berprasangka buruk dengan takdir Allah,
bersyukurlah jua jika 
Allah detikkan hati untuk muhasabah diri balik.
Sesungguhnya Allah masih sayang akan kita.

waktu 21 Mac 2012~
aku adalah manusia yang tergolong dalam orang2 yang terlalai.
apabila dimuhasabahkan diri, barulah tersedar
yang Allah telah memberikan lebih banyak ganjaran jika dibandingkan kecacatan!

Ujian Mac
2A+ 2A 3B 2C 2D
Pertengahan Tahun
3A 2A- 1B+ 1B 4C+
Trial SBP
1A+ 1A 1A- 5B+ 3B
Trial JPNS
1A+ 3A 6A- 1B+
SPM
5A+ 2A 3A- 1B+

Bukankah terlalu banyak ganjaran yang Allah telah hadiahkan?
Kenapa mesti masih ragu dengan nikmat Allah?
jawapan jujur~
tergamam sebab ramai yang boleh dapat straight!

pernah anda rasa apa yang saya rasa (?)

actually~
dari semalam aku pinjamkan perasaan
berada dalam diri orang yang dapat straight A apatah lagi dapat 8A+
bila menteri pelajaran
isytihar~
hanya 9A+  ke atas akan dapat biasiswa JPA.

"Satu lagi A+ nak dapatkan biasiswa. Tak boleh nak pertimbangkan kah?"

tengok (?)
masih tak bersyukur (!)

apabila jadi macam ni aku rasa geram dengan syaitan
yang sering melalaikan manusia (!)

"Tak apalah bukan rezeki aku untuk dapat JPA."

sedalam manakah keikhlasan kita bila orang sekeliling bertanya tahap kekecewaan kita?
mungkin dalam hati kita sudah pun kecewa,
dan mungkin keluhan bermain juga di hati.
subhanallah~
lidah boleh berbohong untuk tenangkan diri~
tapi kita lupa yang 
Allah Maha Mengetahui.

"keikhlasan itu sukar diperoleh dan malaikat sendiri tak tahu kita ikhlas atau tidak. hanya Allah yang tahu!"

mungkin di saat down atau kecewa ini~
kita hanya perlu mendiamkan diri
dan mengadulah pada Allah
dan 
mohon ampun kepada-Nya
gara-gara hati kita belum capai tahap keikhlasan yang superb!
mohon keredhaan Allah
kerana~
kita diizinkan masuk ke syurga kerana keredhaan-Nya!

( hak milik senyom design studio )
notakaki:
jangan terlalu berharap pada manusia tetapi berharaplah kepada Allah (!)
mintalah rezeki daripada Allah bukan belas kasihan manusia.
biarlah Allah yang campakkan belas kasihan dalam hati manusia yang menjadi sumber rezeki kita.

syukran~

.:: I am a simple human strive for success and also strive for ISLAM ::.

Friday, 23 March 2012

Masa Depan Serah pada Allah

In the name of Allah
the most Gracious
and the most Merciful~

sunyi blog dua tiga hari.
tak sempat nak update
sejak result Selamat Pagi Malaysia keluar.
sibuk tanya sana sini.
sibuk tukar perancangan hidup
memandangkan result exam tak seperti yang ditarget~


inilah keputusan SPM saya~
apa yang kepujian tertinggi?
anda rasa?
untuk kajian lebih lanjut boleh baca entry

macam saya kata kun fayakun!

alhamdulillah~
berbekalkan keputusan SPM ini masih berpeluang
untuk apply banyak biasiswa.
bersengkang mata juga bangun pukul 2 pagi untuk online
manakan tidak~
waktu awal pagi saja line internet laju dan memuaskan hati!

subhanallah,
dah habis zaman relax-relax ni.

however,
dalam banyak2 permohonan yang selesai apply~
waktu nak apply IPG sahaja~
rasa confident dengan diri!
selama ini hanya main2 sahaja bercita-cita untuk menjadi guru.
apatah lagi nak jadi ustazah!
yeah,
saya pilih pengajian agama islam untuk sekolah rendah.

ustazah?
subhanallah~
budak bermasalah bumi wakafan jadi ustazah!
kun fayakun~

waktu apply IPG,
hanya ini yang terlintas.
" Ya Allah, andai ini yang tetap menjagaku dekat pada-Mu, permudahkanlah bagiku. "
soal gaji lumayan atau tidak tolak tepi~
sebab saya yakin dengan rezeki Allah.
soal berbaloi atau tidak result tip top tp jadi cikgu sekolah rendah~
saya tetap tolak tepi!
sebab saya nak buktikan~
ustazah tetap ada ilmu dunia!

Pendidikan Syariah Islamiah
dan
Pendidikan al-Quran dan as-Sunnah
dapat A+ untuk SPM!
anda tahu apa~
saya tercengang!
sebab itulah subject yang selalu ganggu saya dapat straight A!
dalam hati,
ini petunjuk baik daripada Allah!
ditambahkan lagi keyakinan,
Bahasa Arab Tinggi A-,
hello~
saya tak pernah dapat A sepanjang menuntut ilmu BAT selama 2 tahun!
Allah tahu segala-galanya.

so reader,
mungkin tahun depan anda akan dengar saya bergelar engineer
mungkin juga anda akan dengar saya bergelar doktor
mungkin juga bergelar seorang ustazah.
kesimpulannya,
saya hanya apply sahaja segala peluang yang ada.
then, solat istikharah.
Allah tahu yang terbaik buat saya!

notakaki:
saya bermula dari bawah.
dulu saya dapat E untuk addmath dan sekarang A+ milik saya!
nothing is impossible,
semuanya datang dari kita!

syukran~

.:: I am a simple human strive for success and also strive for ISLAM ::.

Monday, 19 March 2012

SPM Penentu Masa Depan?

In the name of Allah
the most Gracious
and the most Merciful~

esok dan lusa~
yeah, MR Rabu minggu ini menjadi
kegilaan ramai penduduk Malaysia!
( cemburu I sebab mengalahkan ingat bufday I )

( hak milik senyom design studio )

saya cuba text dengan kawan2 lama~
sibuk sebut mengenai SPM.
tak lupa juga tanya result trial SPM.
yeah, mungkin nak buat anggaran result agaknya!

trial dah lepas lah. tunggu result SPM pulak okay! SPM ni macam2 boleh jadi. kun fayakun!

sengaja lari dari menjawab soalan.
kenapa?
bimbang andai tiada rezeki pada SPM
manusia akan membuat andaian sendiri.

over confident lah tu waktu jawab SPM! itu yang dapat result cam tu.

terhijab agaknya, ada buat dosa dan salah dengan cikgu kot.

subhanallah,
realiti kan?
kita tak lari daripada ber-prasangka.
bila dah bersangka buruk,
sama2 muhasabah diri~
siapa kita nak menilai orang?

baiklah, ramai juga yang kata.

awak tak apalah, konfem2 dapat masuk universiti. saya ini entah dapat entah tak.

hidup awak senang lah lepas ni. konfem dapat biasiswa pergi oversea.

awak, awak dan awak!
sampai bila awak nak rendahkan diri?
awak tak yakin dengan rezeki Allah?

mari saya ceritakan!
abah saya cerita~

itu lah kawan abah.
 dulu waktu belajar mana pernah cemerlang.
 tapi sekarang hidup senang mengalahkan abah.

see? saya tak tipu kan?
awak tahu kawan ayah saya kerja apa?
belajar bahagian pemasangan pendawaian elektrik sahaja.
tapi, tengok!
jutawan dah sekarang!

sepupu saya punya husband pula~
belajar sampai diploma sahaja.
tapi sekarang dah jadi bos besar!
memang jutawan tahap kritikal lah kan~
manakan tidak bos syarikat perkapalan!
tapi,
anda tahu tak bagaimana asal usulnya?

okay,
beliau hanya menjadi kuli yang berlayar berbulan lama-lamanya.
dari situ dia timba pengalaman dan perform yang terbaik!
alhamdulillah~
rezeki dari Allah,
gerakkan hati bosnya menjadikannya rakan bisnes.

see?

mari sini saya cerita realiti yang tak berapa sedari,
sebenarnya~
best student kebiasaannya bekerja dengan kerajaan.
yelah, dapat biasiswa JPA dan MARA,
terus kene sambung kerja dengan kerajaan.
bekerja dengan kerajaan apalah sangat gajinya?
cukup2 makan.

tapi,
kalau anda tidak bekerja dengan kerajaan~
peluang menimba pengalaman terlalu luas.
yeah, memang sangat berisiko sebenarnya.
dan sangat sukar!
bukankah setiap kesusahan akan disusuli dengan kesenangan?

so guys,
believe with Allah!
kita hanya perlu minta dan merayu pada-Nya.

SPM is not the last point for you to strugle~
Allah masih bagi awak kesempatan untuk ubah hidup awak!

notakaki:
tidak mustahil bukan best student akan jadi bos kepada best student nanti!

syukran~

.:: I am a simple human strive for success and also strive for ISLAM ::.

Wednesday, 14 March 2012

Menghitung Hari Sedetik Lagi

In the name of Allah
the most Gracious
and the most Merciful~

okay reader,
sekali lagi mendapat berita yang mengejutkan~
result SPM 21 Mac bukan 22 Mac.
diawalkan sehari sahaja,
apa nak dikecohkan (.")
lambat atau cepat keluar juga result!

mesti lah kene kecoh!
ramai yang dah beli tiket bas 22 Mac.
kesian tahu~
alahai~
waktu2 saat genting ini lah,
berita2 genting diterima (.")

sepupu mula datang rumah~
"hah, minggu depan tu. pusing kepala dah sekarang. fikir nak bagi apa dekat orang dapat 11A ni!"
"dapat result, kita serbu rumah kak lin"
"nervous tak saat2 mendebarkan ni?"

apa awak akan jawab dengan lawak jenaka dan persoalan ini?
calon 11A? amiin~
serbu rumah? jangan bimbang, hp deactive, rumah berkunci!
nervous? umi lagi nervous kot (.")


" di saat2 menghitung hari ni mesti mula teringat saat2 SPM kembali "

okay,
itu kata2 sepupu yang sedang belajar ilmu Perubatan~

"mula lah teringat bangun pukul 2,3 pagi baca buku."

alahai~
itu awak lah selaku best student
SMS Machang (.")

"teringat pula boleh jawab tak hah paper BM, BI,..."

kata2 yang camtu buat darah mula berlari laju (.")

14 Nov [BM 1 dan BM 2]
cuak tak cuak menghadapi SPM~
malam tu tak lene tidur!
text abah jam 2 pagi (.")
abah call dengan suara mengantuk~
suruh baca ayat kursi dan 3 kul.
cuak satu pasal,
kes orang pecah masuk beberapa hari sebelum tu buat lagi nervous tengah2 malam.

so, exam bagaimana?
paper 1 buat karangan dengan mata yang kuyu?
nauzubillah, tak rasanya~
cuma, pengaliran darah laju.
mungkin sebab tak cukup rehat (.")

memandangkan paper2 waktu petang,
sempat tidur jam 10.30 pagi.
alhamdulillah~
paper2 tak mengantuk.

jujur sahaja~
rasa tak all out jawab BM!


15 Nov [BI 1 dan BI 2]
bagaimana mahu ku ceritakan?
malam tu pergi klinik klang~
memandangkan batuk tahap dahsyat
sehingga tahap bengkak.
jadi,
malam di klinik,
hanya bawa senota karangan untuk dihafal kembali.
hafal?
erk, yeah hafal karangan BI sejak awal tahun form 5 lagi.
memandangkan grammar tak mantap sangat (:

jujur sahaja sekali lagi~
tidak all out jawab BI!

16 Nov [SEJ 1 dan SEJ 2]
dangerous punya paper!
even selalu dapat A sejak form 5~
otak masih cikai nak hafal dua buku teks Sejarah!
mengharap pada soalan spot~
banyak lah jugak spot-nya (:

alhamdulillah~
All out!
tapi saya yakin~
ramai lagi ALL OUT memandangkan soalan spot di internet menjadi soalan SPM kan?

hujung minggu sebelum SPM start~
outing duduk dekat KFC sahaja.
hafal sejarah!
seriously, first time tengok budak2 datang belajar!
biasa datang dating (.")


17 Nov [Math 1 dan Math 2]
mampu lagi dapat 99 Math utk SPM pula?
entah~
cuai punya pasal dah salah satu paper1 (.")

paper2 pula lain ceritanya~
soalan probability yang kacang tu
menjadi isu di sekolah~
memandangkan ada setengah pihak kabur dengan soalan.
means, soalan yang kami baca ada dua pendapat!

mula2 isu tak berkat gara2 cikgu terguris tak hadir kelas.
saya cerita dekat ust wan,
ust wan kata " isu keberkatan itu bukan mudah berlaku "
yeah, daddy~
bumi wakafan macam2 boleh berlaku jika diikutkan sejarah (.")

cuba tanya kawan2 sekolah lain~
oh, alhamdulillah,
perkara sama berlaku.

kesimpulannya,
tunggu result sahaja!

21 Nov [PSI 1 dan PSI 2]
PSI itu apa?
pendidikan syariah dan islamiah (.")
kami tak ambil pendidikan islam~
jadi, diganti dengan subject yang lebih mendalam kajian agamanya!

agak2 boleh jawab?
Paper 1 alhamdulillah~
insya-Allah salah kurang daripada 5.

paper 2?
dush, tetap ada soalan yang tak jawab!
bukan malas fikir, tapi no idea :(

kuarantin di bilik tetamu sepanjang hari ahad~
gara2 menerima pelawat dari kelantan pada hari jumaat dan sabtu.
kacau punya jiwa mencari kekuatan!


23 Nov [ADDMATH 1 dan ADDMATH 2]
alhamdulillah~
subject yang dikatakan killer
berjaya hadapi dengan tenang.

dalam banyak2 paper ADDMATH yang penah jawab,
ADDMATH SPM 
paling senang!
siapa setuju?
eheh~

mungkin kerana belajar dari kesilapan satu persatu.
ditambah dengan usaha cikgu yang ingatkan kami kesalahan remeh
yang sepatutnya dihindarkan.


soalan log yang masuk paper2 memang tak jawab habis lah kan!
tapi, relax saja.
sebab, teringat cikgu tuisyen pesan dekat kami.
"awak jangan bimbang, kalau awak dah kukuh basic zon stabil namanya.
kalau satu sua soalan awak tak boleh jawab, tak hilang lagi A1 awak."

apa pandangan anda?

24 Nov [FIZIK 1 dan FIZIK 2 dan FIZIK 3]
fizik?
jawab apa yang tahu lah~
tapi,
insya-Allah ini yang terbaik yang pernah jawab.

se-all-out mana pun jawab fizik,
tetap akan ada blank utk isi blank kan?
jadi,
serah pada-Nya sahaja.

29 Nov [KIMIA 1 dan KIMIA 2 dan KIMIA 3]
kantoi~
balasan ulangkaji last minutes
ditambah dengan enjoy terlebih kerana outing!

jadi,
waktu jawab exam~
just ingat pesanan2 cikgu waktu kuliah~
kesalahan2 basic yang memakan markah esei!
alhamdulillah saat2 pecutan akhir~
mood fokus dalam kuliah sangat tinggi!

30 Nov [BIO 1 dan BIO 2 dan BIO 3]
jawapannya hati~
sama seperti KIMIA.
tak all out,
tapi saya yakin pada kalim Ya Razzak!


07 Dis [ BAT 2 dan BAT 1]
memandangkan trauma otak nervous jawab kimia and bio
akibat persediaan last minutes.
diri ini insaf dan membuat persiapan BAT dari 30 Nov lagi!
ada hikmah juga nervous waktu bio and kimia (.")

BAT memang killer subject yang mengganggu result
untuk mendapat straight A dalam trial!
jadi,
usaha kena lebih dan lebih!

kakak saya yang dapat A dalam trial pun dapat B dalam SPM.
inikan saya~
jadi,
kene tawakkal banyak-banyak.

13 Dis [PQS]
pendidikan al-Quran dan as-Sunnah.
okay, need to admit~
persediaan memang hampeh even seminggu jarak masa.
sibuk handle jamuan kelas
dan sibuk juga bantu jayakan jamuan batch!

malam peperiksaan memang tidur awal dalam tangisan!
kekeliruan agaknya nak baca apa saat akhir.

memandangkan exam waktu petang,
pagi-pagi lagi diri ini bangun untuk study!
jujur sahaja~
baca soalan spot yang dihantar oleh kawan lama.
taknak hebohkan memandangkan selama ni soalan spot kami~
semuanya tak jadi soalan straight to the point.

tawakkal pada Allah di saat itu.
alhamdulillah~
spot menjadi soalan!

SPM mengajar saya pergantungan pada Allah!
Allah nilai usaha kita dari dahulu
bukan di saat akhir nak SPM!
sesungguhnya Allah menyayangi hamba-hambaNya yang bertawakkal pada-Nya!

hendak tahu target SPM yang tahap kronik ini?

notakaki:
tips yakin dengan rezeki Allah!
zikir Ya Razzak sekerapnya!


saya superb dengan student bumi wakafan!
makin mendekati exam, makin bertambah ibadat~
solat dhuha pengubat murahnya rezeki!
qiam pengubat lara di hati!
puasa pengubat jasmani yang sakit!
tazkirah pengubat rohani yang dahaga!
doa wehdah sumber kekuatan ke medan perang!

syukran~

.:: I am a simple human strive for success and also strive for ISLAM ::.

Sunday, 11 March 2012

SPM: Persiapan Sebelum 22 Mac

In the name of Allah
the most Gracious
and the most Merciful~

buat pertama kalinya,
jejari runcing ini sibuk menaip perkataan
B.I.A.S.I.S.W.A
di laman sesawang dengan bantuan mr google~

apa yang anda fikir sekarang?
yeah, kerja bertangguh membawa padah.
agak banyak permohonan biasiswa yang terlepas.
banyak? biasiswa apa? mana ada?
eheh, ada sebenarnya~
biasiswa yang tak diuar-uarkan pada umum.
tak adalah banyak~ satu dua tiga jewp.
tapi, tak apalah~
Allah tahu yang terbaik.

di saat-saat yang mendebarkan ini~
dah kene buat preparation utk temuduga kan?
baru lah rajin sikit~
nak jenguk group Ex- KISAS 2010 ~ 2011 Batch 56 No.1 Malaysia!
geledah punya geledah~
ada juga yang setia memberi info tentang persediaan temuduga.


siapkan?
jujur saja~
memang tak buat lansung!
so,
hari ni kene start buat lah~
memandangkan surat tawaran biasanya sampai waktu tarikh dekat2 nak temuduga.
leceh kan?
macam surat temuduga di Uni Putra Malaysia yang sampai semalam.
dan tarikh temuduganya semalam dan hari ini sahaja.
hello, UPM tu selangor~
barang yang dia minta pun tak siapkan lagi!
nasib baiklah~
tajaan PTPTN.
senang sikit nak tolak tanpa berfikir panjang (.")


kawan-kawan yang lain~
dah lama sibuk dengan persediaan nak masuk universiti terkemuka.
tapi saya?
baru nak rasa aura tu~
eh, tak tak~
tak rasa pun nak pergi universiti luar negara,
apatah lagi universiti terkemuka.
kenapa? tak rasa layak?
bukan.bukan.
hati tertinggal di Malaysia (.")
rasa nak duduk di bersama keluarga di saat-saat akhir hidup ni.

habis kenapa google biasiswa?
sebab~
tak nak kecewakan umi abah lah.
ibu bapa mana tak nak anak belajar tinggi-tinggi kan?
lagipun~
hidup ini penuh rahsiakan?
kalau Allah tetapkan aku berada di oversea setahun akan datang~
pasti ada hikmahnya!

jadi saya nak share dengan anda semua
yang memang otak kosong tentang perancangan akan datang.

nak tahu perkembangan biasiswa terkini?
nak tahu cara buat resume?
nak tengok contoh resume?
nak tahu lebih lanjut tentang biasiswa yang secret-meret sikit?
nak apply ke tingkatan enam KISAS SBT?

inilah laman sesawang yang sempat saya terjah buat masa ini~
yeah, sikit kan?
dush,, kene tingkatkan kesungguhan!

bertarikhkan 11 mac 2012,
baru hati memaksa jejari runcing taip http://upu.mohe.gov.my.
untuk apa?
yeah, isi borang UPU sesi kedua~
ingat nak isi nanti keluar result,
tapi kawan2 galakkan isi awal2 (.")
nanti keluar result just buat pembetulan~

pening dalam membuat keputusan.
dan ini sahaja yang keputusan yang dibuat
dalam masa kurang satu jam~


okay reader,
saya nak minta pendapat senior2 sekalian~
adakah ini keputusan yang tebaik?

saya minat subject Physics~
tapi saya taknak ambil risiko menganggur kalau ambil bahagian kejuruteraan.
memandangkan bidang ini kebiasaannya diaulakan kaum adam.
saya minat math dan addmath~
jadi terlintas juga utk jadi seorang guru sahaja.
parents saya nak tengok saya jadi doktor~
jadi pilihan saya banyak kepada Sains Hayat kan?
nak cakap minat biology memang tak lah kan~
tapi, belum cuba belum tahu (.")

mungkin anda ada saranan yang terbaik buat saya?
anda ada idea universiti yang sesuai utk saya?
andalah yang saya cari (.")
please, give me some ideas.

notakaki:
Ya Allah, permudahkanlah urusan hidup kami.
kuatkanlah pergantungan kami kepada-Mu selalu.

syukran~

.:: I am a simple human strive for success and also strive for ISLAM ::.

Sunday, 4 March 2012

Tips: Skip Kelas Persediaan Mencari Ketenangan

In the name of Allah
the most Gracious
and the most Merciful~

Entry ini khas buat student2 sekolah
yang terpaksa menjadikan asrama sebagai rumah kedua.
siapa tak suka duduk asrama?
hei, saya memang sangat2 tak suka duduk asrama!
saya tak suka jadual harian saya diatur.
nik nur madihah sendiri ada pesan~
belajar ikut mood (.")
kalau setiap petang dan malam belajar,
bosan lah~
dan yang pasti lebih ramai yang tidur
waktu preparation class, right?

duduk hostel mood kita akan rasa humble kadang2 kan?
bila tak tenteram, dicampur dengan kepenatan~
mesti tahap stress meningkat.
hati kita bila tak tenang mudah saja ubatnya.
ingat Allah (:

kalau anda marah ketika anda sedang berdiri,
duduklah~
tetapi kalau dengan cara duduk anda masih marah,
baringlah~


panjang pulang celoteh petang ni~
straight to the point.
saya nak ajar anda cara nak skip prep tanpa menipu!

hah? dah lah skip kelas prep! tak baik tu!
kalau anda rasa anda rela dengan situasi stress,
jangan baca ayat di bawah ini lagi okay (.")

step 1-
panaskan badan anda dengan berlari-lari anak di satu sudut yang tiada orang.
kalau nak peluh bertambah, anda pakai baju berlapis-lapis.
pastikan keluar peluh!

step2-
anda rehatkan diri sebentar tetapi jangan lap peluh anda!
bila pernafasan dah okay, anda baring atas katil dengan berselimut.
alahai, mesti bertambah peluh anda.

step3-
badan anda akan nampak seperti menggigil
tetapi pada realitinya, anda tidak senang duduk kerana anda busuk!

done (.")
rela ponteng kelas prep sekarang?
kalau nak buat sesuatu,
kita kene berkorban juga (:

apa yang anda perlu jawab dengan warden atau pengawas?
anda kata

"saya tak sihat."

jangan pula anda jawab

"saya demam."

memang dapat dosa menipu dekat situ!
kalau anda kata anda tak sihat~
niat dalam hati anda adalah,
hati anda yang tak sihat dan tak senang.

notakaki:
pandai kurangkan waktu belajar,
pandai-pandailah curi masa extra untuk belajar bila dah tenang!

syukran~

.:: I am a simple human strive for success and also strive for ISLAM ::.