Monday, 19 March 2012

SPM Penentu Masa Depan?

In the name of Allah
the most Gracious
and the most Merciful~

esok dan lusa~
yeah, MR Rabu minggu ini menjadi
kegilaan ramai penduduk Malaysia!
( cemburu I sebab mengalahkan ingat bufday I )

( hak milik senyom design studio )

saya cuba text dengan kawan2 lama~
sibuk sebut mengenai SPM.
tak lupa juga tanya result trial SPM.
yeah, mungkin nak buat anggaran result agaknya!

trial dah lepas lah. tunggu result SPM pulak okay! SPM ni macam2 boleh jadi. kun fayakun!

sengaja lari dari menjawab soalan.
kenapa?
bimbang andai tiada rezeki pada SPM
manusia akan membuat andaian sendiri.

over confident lah tu waktu jawab SPM! itu yang dapat result cam tu.

terhijab agaknya, ada buat dosa dan salah dengan cikgu kot.

subhanallah,
realiti kan?
kita tak lari daripada ber-prasangka.
bila dah bersangka buruk,
sama2 muhasabah diri~
siapa kita nak menilai orang?

baiklah, ramai juga yang kata.

awak tak apalah, konfem2 dapat masuk universiti. saya ini entah dapat entah tak.

hidup awak senang lah lepas ni. konfem dapat biasiswa pergi oversea.

awak, awak dan awak!
sampai bila awak nak rendahkan diri?
awak tak yakin dengan rezeki Allah?

mari saya ceritakan!
abah saya cerita~

itu lah kawan abah.
 dulu waktu belajar mana pernah cemerlang.
 tapi sekarang hidup senang mengalahkan abah.

see? saya tak tipu kan?
awak tahu kawan ayah saya kerja apa?
belajar bahagian pemasangan pendawaian elektrik sahaja.
tapi, tengok!
jutawan dah sekarang!

sepupu saya punya husband pula~
belajar sampai diploma sahaja.
tapi sekarang dah jadi bos besar!
memang jutawan tahap kritikal lah kan~
manakan tidak bos syarikat perkapalan!
tapi,
anda tahu tak bagaimana asal usulnya?

okay,
beliau hanya menjadi kuli yang berlayar berbulan lama-lamanya.
dari situ dia timba pengalaman dan perform yang terbaik!
alhamdulillah~
rezeki dari Allah,
gerakkan hati bosnya menjadikannya rakan bisnes.

see?

mari sini saya cerita realiti yang tak berapa sedari,
sebenarnya~
best student kebiasaannya bekerja dengan kerajaan.
yelah, dapat biasiswa JPA dan MARA,
terus kene sambung kerja dengan kerajaan.
bekerja dengan kerajaan apalah sangat gajinya?
cukup2 makan.

tapi,
kalau anda tidak bekerja dengan kerajaan~
peluang menimba pengalaman terlalu luas.
yeah, memang sangat berisiko sebenarnya.
dan sangat sukar!
bukankah setiap kesusahan akan disusuli dengan kesenangan?

so guys,
believe with Allah!
kita hanya perlu minta dan merayu pada-Nya.

SPM is not the last point for you to strugle~
Allah masih bagi awak kesempatan untuk ubah hidup awak!

notakaki:
tidak mustahil bukan best student akan jadi bos kepada best student nanti!

syukran~

.:: I am a simple human strive for success and also strive for ISLAM ::.

4 comments:

aqilahmad said...

like!like!

moga dpt yg terbaik!

lin~ said...

teruskan like!

ehehe~

dengan izin-Nya (:

Hafizin Jamil said...

allah itu maha adil kan??ehe

lin~ said...

yep, Maha Adil. tiada tandingan.

cuma kita sebagai manusia dibutakan dengan kesyukuran.
ketika senang lupa pada Allah, ketika susah merungut di mana Allah.

ujian Allah tanda kasih-Nya!