Showing posts with label diary recycleboxes :). Show all posts
Showing posts with label diary recycleboxes :). Show all posts

Saturday, 17 November 2012

Masa.

In the name of الله
the most Gracious and the most Merciful~

1.Demi masa
2.Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian
3.Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh dan berpesan (nasihat menasihati) dengan kebenaran dan berpesan dengan kesabaran.

[ al-Asr ]



"dulu waktu kak lin sekolah rendah, cuti sekolah paling best! bangun awal pagi, tunggu depan tangga rumah mok. tunggu jemputan ajak main. bestnya."




next week last week duduk rumah dan hati rasa nak menjerit sekuat-kuatnya.







Ya Allah, aku rindukan masa kanak-kanakku. Masa yang terukir kenangan-kenangan manis.







Masa yang mengizinkan aku bersama keluarga sepenuhnya. Masa yang menyatukan kami semua.





masuk bilik adik-adik nak kejut subuh terasa sebak, next week nak tinggalkan mereka (!)
apakah untuk selama-lamanya mungkin kerana syarat mati ialah hidup bukan tua.
Ya Allah, baru semalam rasanya jogging dekat Kuala Kangsar, makan-makan satu family. erm -.-


Do you know how much I miss perak (?) sob sob sob :'(
manakan tidak tempat kamu adik-beradik mencipta kenangan.


bila pindah kelantan terlalu sikit kenangan bersama :'(
nothing interesting here without memory. 


Tengok bilik kak ngah, kosong. Tengok bilik sendiri, alahai mana kak long? Aku sedar umi lagi terasa kosong dan sepi apabila naik-naik tingkat atas, hanya satu bilik yang digunakan, bilik anak lelaki. Mana anak-anak perempuan umi? Semuanya menggalas tanggungjawab belajar yang semakin berat. Habis belajar setahun due, bermulalah sesi membina rumah tangga. Rasa sesuatu yang janggal. No wonder, masa kecil sahaja masa bersama keluarga :'( 


Menghabiskan sisa baki cuti dengan sebaiknya bersama keluarga.
Meringankan bebanan umi abah sedikit sebanyak. Oh, banyaknya tanggungjawab.
Aku sendiri rasa ganjil hidup seorang saja perempuan di rumah bersama umi -.- ke mana-mana menjadi peneman umi. bagaikan tulang belakang umi.



My sisters in Egypt and Kedah, I miss both of you. Spending my holiday with lonely. noktah.

syukran~

.:: I am a simple human strive for success and also strive for ISLAM ::.

Friday, 16 November 2012

Bulatan Gumbira

In the name of Allah
the most Gracious and the most Merciful~

“Sebaik baik sahabat di sisi Allah ialah orang yang terbaik terhadap temannya dan sebaik baik jiran di sisi Allah ialah orang yang terbaik terhadap jirannya.” 

[Hadis riwayat al-Hakim]


Sabda Rasulullah s.a.w yang maksudnya: 
“Tiga perkara yang boleh mengeratkan persahabatan dengan saudaramu iaitu memberi salam apabila bertemu dengannya dan menyediakan tempat duduknya dalam sesuatu majlis serta panggilah ia dengan nama yang paling disenanginya.”

[Riwayat Al-Tabrani]



Ya Allah,
andai aku buta erti kasih sayang dalam persahabatan, ajarkanlah aku Yang Maha Pengasih agar tidak aku lukai saudara se-Islamku. Andai aku hidup dengan keegoanku, ajarkan aku untuk merendahkannya agar dapat aku terima baik buruk saudara se-Islamku. Andai aku mengharap sesuatu yang sempurna, ajarkan aku erti bersederhana agar aku tidak alpa saudara se-Islamku yang berada di bawah.





kadang hati memberontak inginkan seorang teman yang mengerti aku
sehingga lupa teman yang memerlukan pengertiaan aku pada masa yang sama.
kadang hati tertanya-tanya kenapa harus mereka bersikap begitu begini yang melukai aku
sehingga lupa aku sendiri bergelumang dengan sifat mazmumah yang lansung tidak mempedulikan mereka.




belajar untuk menghargai hadiah Allah yang baru bukan bermakna membuang hadiah yang lama.


._____.



SK Raja Muda Musa --> SK Sultan Idris II --> SK Raja Perempuan Muzwin --> SMK Agama Kerian --> SMK Bukit Merchu --> SMK Kuala Balah --> KISAS --> USIM



Rasa macam terlalu ramai sahabat yang Allah hadiahkan sehingga terabai tanggungjawab menjaga hati setiap individu. 
Asif jiddan :'(


syukran~

.:: I am a simple human strive for success and also strive for ISLAM ::.

Thursday, 15 November 2012

[HIJRAH]: Awan

In the name of Allah
the most Gracious
and the most Merciful~


awan itu.

Rasulullah SAW bersabda:
"Sesungguhnya segala amalan-amalan itu bermula dari niat-niat dan sesungguhnya bagi setiap seseorang itu (ia akan memperolehi berdasarkan) untuk apa yang diniatkannya. Maka barang siapa (niat) hijrahnya kerana Allah dan Rasul-Nya, maka hijrahnya itu adalah untuk Allah dan Rasul-Nya dan barangsiapa hijrahnya untuk maksud dunia yang ingin diperolehinya atau perempuan yang dikahwininya maka hijrah mengikut apa yang diniat."

[ HR Bukhari dan Muslim]

Mengatur jalan-jalan menuju kebahagiaan:
Bebaskan hati daripada rasa dendam dan takut.
Hidup sederhana dengan sedikit mengharap tetapi banyak memberi.
Mengisi penuh harapan dengan kasih sayang.
Pancarkan cahaya matahari.
Lupakan diri sendiri dan ingat orang lain.
Perlakukan manusia seperti yang aku ingin diperlakukan.


Sabda Rasulullah SAW:
"Sesiapa yang mengkehendaki dunia hendaklah berilmu. Sesiapa yang mengkehendaki akhirat, hendaklah berilmu dan sesiapa yang mengkehendaki kedua-duanya maka hendaklah berilmu."

[ Riwayat Bukhari dan Muslim ]


Allah memerintahkan nabi-Nya dengan dua perkara iaitu
berilmu lalu beramal atau berilmu sebelum beramal.


Azam terbesar tahun ini top up ilmu dunia dan akhirat dengan penuh kesabaran dalam mendekati dan mengenali lebih pencipta awan itu.


.____.



syukran~

.:: I am a simple human strive for success and also strive for ISLAM ::.

Monday, 12 November 2012

[holiday]: aiming for hijrah

In the name of Allah
the most Gracious
and the most Merciful~

cuti tinggal dua minggu sahaja lagi -.-
beruntunglah bagi yang cuti seminggu sahaja macam UPNM.
tahniah, thumbs up (!)
kami cuti sebulan sahaja :'(

keriakan melampau*

nothing to do now~
semua tengah rehat-rehat kepenatan -.-
penat kebosanan, perhaps.
and i am doing nothing too.
just prepare something something untuk sem due.

mungkin tak berkesempatan nak melawat sana sini.
yeah, my family has new project.
so, sekali lagi kena berkorban sama-sama.
moga pengorbanan ini tak sia-sia dan moga keluarga dimurahkan rezeki.

and I am proud to have both my mother and father
satu per satu rancang nak capai impian mereka yang terbuku sejak kecil.
tapi kau semua ingat mudah nak kejar impian (?)
jatuh bangun itu biasa, putus harapan itu ada kalanya -.0
itulah kepentingan iman menjaga kita di landasan-Nya.
motivasi utk diri sendiri*

.:: I want to talk about my wishlists for second semester ::.

aku nak lebih menjaga hubungan dengan Allah.
aku nak ikhlas belajar kerana Allah dan bukannya kerana ingin bergelar doktor gigi semata-mata.
aku nak jadi kawan yang romantik dari segi dunia mahupun akhirat.
aku nak jadi student yang tak menyakitkan hati lecturer tengok aku mengantuk -.-
aku nak jadi student yang ramah dengan semua staff mahupun sesama students.
aku nak belajar erti berkorban.
aku nak perbaiki sahsiah aku berpandukan sunnah Rasulullah SAW.

semua ini wishlists sahaja -.-
moga dipermudahkan.

._______.

sebenarnya aku ada satu penyakit.
penyakit taknak join usrah.
semua sedia maklum aku macamana kan kan kan (?)
aku tak suka rapat dengan seseorang yang tak ngam dengan aku.
apatah lagi rapat dengan senior -.-
semua sedia maklum juga aku tak suka orang tegur direct.
aku lebih kepada kiasan yang mengizinkan aku berfikir sendiri.

tahu tak kenapa (?)
sebab manusia ini selalu salah nilai orang.
kalau dia tegur direct~
kita akan tertanya-tanya, "betulkah aku ada buat?"
sebab, kadang-kadang orang nampak tindakan kita salah tapi kita niat sesuatu yang baik.
TAPI~
kalau bahasa kiasan secara open,
"oh, itu kesalahan aku. Aku kena betulkan."
faham faham faham (?)

hijrah kepada yang lebih baik.
mungkin bukan kepada sesolehah anda, cukuplah yang lebih baik yang menyenangkan hati sendiri.

kalau berhijrah untuk dapatkan pasangan yang soleh mahupun solehah,
Allah akan bagi.
TAPI~
kenapa tidak berhijrah kerana ALLAH (?)
Allah akan ada bersama kita dalam mengatur langkah kehidupan dunia dan akhirat.
hijrah akan berhasil mengikut niat kita.
please be aware (!) 
Allah is everything and Islam is not about Marriage only.

sunnah Rasulullah pun kita pilih-pilih nak buat yang mana,
ada hati nak memiliki yang soleh mahupun solehah -.-

*mohon sama-sama kita cermin diri kembali*

aku tak memerlukan seseorang yang baik untuk suka dekat aku.
sebab aku yakin Allah akan hantar seseorang yang lebih baik untuk aku :')
so, do I care you have a nice husband, boyfriend or crush (?)
of course not as he is not the best for me >.<
poyo*

syukran~

.:: I am a simple human strive for success and also strive for ISLAM ::.

Sunday, 11 November 2012

[PAST]: English Journal

In the name of Allah
the most Gracious
and the most Merciful~

can you feel what i feel now? 
am I sad? am I happy? am I no feeling -.-

perhaps this entry will be bahasa rojak*

teringat anis ask me, 
"is the word le exist in English?" 
i just noticed that human now is so creative.
 how can the word "the" is given a short form "le"

alahai*

i just want to show off this~


nice one right (?)
ini bukan aku pun yang buat -.-
my best buddy dekat KI tolong buat kan :')
untung kan ada kawan yang ringan tulang >.<
seriously, bangga ada kenangan tersendiri dengan kawan kita .__.

berlagak*

alhamdulillah~
sejak deactive facebook dan twitter rasa lagi bermakna life nie.
kesengalan senangkan hati*
even sebenarnya sampai masuk mimpi -.0
teruk kan kan kan (?)
laughing for myself*


this journal we need to submit every week.
even mula-mula saja istiqamah hantar tiap minggu -.-
perhaps, madam wished to see our improvement in writing.
yeah, I am proud to have this opportunity.
I can talk many thing and madam will gave me some advise
and proudly madam graciously gave me thumbs up (!)
my life is really interesting you know ^.^


oh, cukuplah angkat bakul hatta merepek meraban*

 sebenarnya kan kan kan (?)
aku terkejut baca journal ni.
tahu tak kenapa (?)
sila tengok gambar di atas punya atas bahagian my dream .__.

sedikit keraguan di situ.

adakah benar aku pernah bercita-cita nak jadi dentist sebenarnya (?)
-.-
aku tak sangka Allah perkenankan.
mungkin aku lupa aku pernah berdoa bersungguh-sungguh untuk impian aku itu.
standard lah, dulu baik sekarang kurengggg -.<

need to improve myself*



maka nikmat Allah manakah yang perlu aku dustakan (?)
sedar tak sedar~
Allah permudahkan segala-galanya.

bertahan untuk beberapa bulan lagi.
moga dipermudahkan Allah.
aku terpaksa berkorban segala-galanya untuk sem dua ini.
untuk tidak mensia-siakan peluang yang Allah bagi.

andai Allah tetapkan sesuatu yang lain
aku percaya memang sengaja Allah izinkan aku
merasai kemanisan hidup yang penuh dengan ujian :')

btw~
I am good in drawing too.
presenting~


nombor tak bermotif -.-
yang penting comel ._______.

stop talking about the past 0.0
cuti yang sungguh dipenuhi ilmu.
satu family jadi kaki buku.
mungkin taknak hidup bosan masa terbuang begitu saja :D
bajet*
no need to worry, aku tak baca buku yang akan ditanya dalam exam sem 2.
aku baca buku yang akan ditanya dalam exam akhirat :')
moga sama-sama dapat pointer tinggi-tinggi saat kehidupan yang kekal itu.

notakaki:
doakan aku berjaya selesaikan karya hasil buah tangan
mengenali adik angkat sendiri demi memberi kesedaran kepada masyarakat
betapa pentingnya erti kesyukuran .__.

syukran~

.:: I am a simple human strive for success and also strive for ISLAM ::.

Friday, 9 November 2012

[qwertyuiop]

In the name of Allah
the most Gracious
and the most Merciful~

maybe this entry is the sound of my heart~
just like a diary and totally this is not a fake.

actually, 
tomorrow I will seat for MUET paper
and you know what?
I want to cry cry and cry~

you will not understand how give up I am right now (!)
this is really too painful.
I cant understand myself anymore.
and this situation makes me not strong enough -.-

I know that my english is too many broken.
but, do I care (?)
perhaps by writing my hearts diary in this entry will give me some passion (!)
hopefully, for those who are so genius in this international language get off from this entry -.-
a deep sorry from me.

I believe that my housemates have a very impressive preparation.
and I need to admit that I feel really small when compared to them.
even I got A for SPM in English,
it is totally not enough :'(
am i too cruel (?)

let I tell you the truth~
I am not ready yet for MUET :'(
and because of this, 
I cant focus in my eleven minutes study (!)

reading (?)
praise to Allah~
i believe that only Allah can help me.
yes, I have done a good preparation for this.
doing 40 reading exercises.
and yeah, improving my vocab totally (!)
thanks Allah.
however,
I am just wondering (?)
am I too good in having relationship with Allah (?)

writing (?)
a factual writing (?)
praise to Allah too~
Allah gives me some advantage in thinking out of box.
however,
I am always worried about my vocabulary. 
and you know what (?)
my grammar in not too good, perhaps -.-

listening (?)
I need to admit that I am not good in this part -.-
crying*
once again, only Allah can help me (!)

"umi, kak lin rasa takut sangat sangat."

my mum only keep in silent.
and this reaction makes me more nervous.


let I tell you the truth~
I miss Allah too much :'(
I miss tazkirah too much~

how can I focus in my revision (?)

I ask my ex-kisasian friends~
have you prepared for MUET (?)
they just answer not yet~
this confusing me too~
am I the only one worry about MUET (?)

subhanallah~
only person who concern about me will read this entry.
yeah, i love you (!)

I am sorry~
i need to deactive my facebook and twitter.
I think the time has come~
the time to be selfish.
I do not want to concern about them who do not think I am important in this world.
yeah, I know I am nothing.

btw,
thanks to a "kind" boy~
because you are too kind to trow away my trust towards you.
I need to admit here that I adore you since form four.
but I am sorry~
when I asked Allah for the right path,
Allah showed me who are you actually (!)
please stop pretending.
I hope Allah will always be with you.
please,
Allah gives you too much knowledge about religion 
and you are perfect enough to give advise with a good fatwa
but I am sorry~
you are not good enough yet -.-

I think my dear friend who is otai enough is better then you in respecting girls :')

this is not your false
but my false (!)
I am absolutely nice in making conclusion bout you at first.

last but not least~
all of us can be a good pretender
but dont forget that He is looking at us right now (!)

syukran~

.:: I am a simple human strive for success and also strive for ISLAM ::.

Tuesday, 30 October 2012

kesunyian -.-

In the name of Allah
the most Gracious
and the most Merciful~


Salimi.. stiap yg SUSAH bila mnta prtlgn dgn Allah akn jd MUDAH 
dan stiap yg MUDAH bila brgntung pd dri sndr akn jd SUSAH.
awak,, Allah sgt dkat ngan kita..
hkikatnya kita yg jauh dr Dia kn?
Allah uji awk dgn rs ksunyian supaya awk mrintih pdNya..
Allah rndu na dgr rntihn awak salimi..
sbb tu Allah cmpkkn rasa sunyi dlm dr awk.
Ambillah masa walau skjap cuma untuk muhasabah dn mrintih pdNya.
Buka alQuran ms 396 surah al-ankabut ayt 2.
Allah tak tgk hasil Salimi.. tp Allah tgk sjauh mana usaha awk na dptkn kredhaanNya.
mnuntut ilmu pun slh stu cara utk dktkn dr dgnNya..
ingt balik bhwa sgala ap ilmu yg awk dpt, yg awk faham yg awk dpt amlkn..
itu smua dr Allah.
Salimi,, sy sgt tahu awk kuat :)
dn sy sgt tahu awk blh buat.
minta ummi abah awk doakn skali supaya salimi dpt jd anak yg solehah d dunia dn akhirat :)
amiin.

-aimi shatirah-


syukran~

.:: I am a simple human strive for success and also strive for ISLAM ::.

Saturday, 27 October 2012

[GAMBAR]: SEM SATU TAMHIDI

In the name of Allah
the most Gracious
and the most Merciful~

selesai sudah menjalani kehidupan pelajar
untuk sem satu
tamhidi of dentistry~

segala liku telah aku tempuh
sedikit sebanyak mematangkan aku.
alhamdulillah~


"Sometimes, I think I need to stop thinking about everyone else’s feelings 
and start focusing on my own."

"You think you know me, but you really don't."

"You confuse me sometimes."

proses mengenali seseorang memang susah~
terlalu susah (!)
tambah-tambah lagi apabila sikap kita kontra dengan sikap dia.
kita jahat dia baik.
kita malas dia rajin.
kita suka ketawa dia suka study.

itulah pandangan aku di saat mengenali housemate sendiri :')
memori*

~ amy ~
kelantan :')
SMKA Melor
TTD 1

~ anis ~
terengganu :')
SMKA Sultan Zainal Abidin (SEMAZA )
TTD 2

~ izzah ~
kelantan :')
SMKA Naim Lilbanat
TTD 3

~ wa ~
kuala lumpur celup kelantan :')
SBPI Temerloh
TTD 3

~ jie ~
terengganu :')
SMKA Durian Guling
TTD 4

lepaskan kepenatan menghadap buku sama-sama :')

pergi majlis ilmu sama-sama :')

basuh rumah sama-sama :')

keluar shopping sama-sama :')

share makanan sama-sama :')

tunggu bas sama-sama :')

sesungguhnya aku kena belajar bersungguh-sungguh
demi meneruskan ukhuwah kami di Pandan Indah
untuk sambung ijazah sarjana muda pembedahan pergigian.
jatuh cinta dengan ukhuwah yang terbina antara kami.

dear my housemates,
i love you (!)

"A true friend is someone who sees the pain in your eyes while everyone else believes the smile on your face."


.ehem.ehem.ehem.
di sebalik tabir ketabahan aku stay di usim
ada watak tambahan dalam hidup ini!
watak yang memberi peranan yg penting
dalam membimbing salimi ismail menjadi diri sendiri -.0

~ex-kisasian~

.farwah.farha.sarah.nazurah.asna.hafi.odah.syiqah.nabilah.anis.ana.syaja.asma.najah.

erk -.-
ada tertinggal tak mana2 individu (?)
maaf, manusia tak lari dari sikap pelupa*
erk, yang dah pindah (?)
taknak sebut, makan hati sebab tinggalkan kami di sini :'(
bunyi cengkerik*
:')

wakil kelas tazkirah ke bumi usim :')

"My best friend's problems are my problems."

actually~
terlalu banyak gambar usim -.-
sampai tak terupload.
HAHA.

dear my future husband~
i suka ambik2 gambar.
so, harap you dapat jadi model i
dan you dapat jadi tuan kepada kamera i :')
merapu*













belajar ilmu sains itu awesome :')
semakin sukar sesuatu pelajaran, semakin manis kenangan anda stress <3

sekian*

syukran~

.:: I am a simple human strive for success and also strive for ISLAM ::.

Friday, 19 October 2012

ingat Allah wahai anak solehah!

In the name of Allah
the most Gracious
and the most Merciful~

meskipun memang mustahil umi akan baca blog anak beliau yang cantik molek ini~
hati tetap berdegil meluangkan sedikit masa menaip entry serba ringkas,
mengisi masa gap antara maghrib dan isya' jugak :D

siapa sangka study week minggu lepas aku balik kelantan dan bersuka ria dengan keluarga.
siapa sangka salimi ismail berani ambik risiko takkan komitmen pada membaca sepenuhnya.
siapa sangka salimi ismail lebih memilih untuk santai di study week -.-

siapa sangka juga sepanjang study week terlalu terserlah
kasih sayang seorang anak pada mak.
kasih sayang seorang mak pada anak.
kasih sayang seorang anak pada ayah.
kasih sayang seorang ayah pada anak.

kawan,
aku sebenarnya penat sudah menghadap buku,
even pada realitinya masa aku ber-dating dengan buku sangat sikit -.0
aku sebenarnya penat sudah merindui umi abah,
even pada realitinya masa aku berpisah dengan umi abah lebih singkat -.o

siapa kenal aku pasti tahu aku bagaimana -.-
umi abah segala-galanya bagi aku.
tengok muka umi abah dapat bagi ketenangan pada aku.
tengok muka umi abah dapat bagi kekuatan pada aku.
tengok muka umi abah dapat membuatkan aku bertaubat drpd buat kejahatan.
tengok muka umi abah dapat bagi semangat luar biasa :D

cukup-cukuplah kak lin study, rehat lah pulak.
study sampai demam kak lin ni. jangan lupa makan ubat.
pergi lah naik tidur kak lin kalau dah penat belajar. esok sempat lagi nak baca.
itulah keluhan umi abah tengok aku yang pemalas ini membaca buku -.- malas bagi budak tamhidi dentistry.
paling sebak sekali bila umi masuk bilik, baca majalah atas katil tepi aku -.-
tiba-tiba umi tanya aku.
kak lin ambik berapa subject sebenarnya?

setelah bersuka ria dengan keluarga selama seminggu
main tangkap-tangkap gambar dengan umi dan adib depan laptop.
ajak umi bersuka ria macam kanak-kanak riang yang sekolah tadika tu.
maka berakhirlah study week aku -.-
malam tu nak naik bas, tapi sempat lagi umi ajak ber-shopping.
ibu mana tak gembira diberi keizinan oleh Allah 
bershopping dengan anak perempuan setelah sekian lama bersendirian di rumah.
pada mulanya aku tergamam umi ajak bershopping di saat-saat genting aku nak final exam.
tapi, apakah daya. menggembirakan hati umi abah memang tugas aku.
tak sanggup tolak permintaan umi -.-


kali ini aku membuka topik soal kerjaya.
aku cakap dekat umi yang kalau aku ditetapkan bekerjaya di negeri orang apakah daya.
aku cakap dekat umi yang kalau jodoh aku dengan orang luar apakah daya.
umi hanya senyap dan angguk sahaja. mungkin fokus tengah drive -.-
aku tanya umi lagi, kenapa umi mintak balik kelantan even hidup dekat perak lagi awesome?
umi cakap sebab teringat dekat mak umi :'(

anda tahu apa yang aku rasa waktu tu (?)
kreeek.kreeek.kreeek.

dalam sekelip mata aku terus semat dalam hati,
aku taknak bertugas jauh-jauh!
aku taknak pasang impian kawin dengan orang jauh-jauh lagi!
aku taknak anti orang kelantan lagi!
aku taknak kutuk negeri kelahiran aku lagi!

aku anak bongsu perempuan -.-
sama sahaja posisi aku dengan umi.

pagi ini macam biasa sebelum masuk exam
aku akan text umi dulu mintak restu dan doa.
even aku rasa memang mustahil umi baca mesej aku sebab umi letak hp rata2 -.-
komitmen umi pada keluarga lebih tinggi sangka aku.



Salam umi. Hari ni kak lin exam english waktu pg. Then, kak lin ada exam bahasa arb petang ni. Doakn dpermudahkn yek :')

lalu dengan senang hati melangkah masuk dewan exam
dengan muka yang lansung tak serba salah tak berapa study english -.0
bertahan dalam dewan exam 2 jam menghadap soalan reading dengan kebosanan.
dalam hati punya lah cakap dekat diri sendiri "tak payah nak bajet hebat sangat lah salimi ismail!"

keluar dewan exam terus capai hp dengan harapan ada mesej dari umi.
kebiasaannya hampa sahaja melihat hp tapi kali ini tersenyum panjang sebab umi REPLY mesej (!)

Ok. All the best! Ingat Allah.

mesej ringkas umi membuatkan aku diam tanpa kata.
Ingat Allah? subhanallah, bermuhasabah seketika. adakah aku lupa akan Allah yang memberi nikmat?

terima kasih umi sebab akhlak umi terlalu indah.
walaupun umi tak pakai tudung labuh, tapi hati umi terlalu terjaga sejak kecil lagi.
umi ada cakap umi akan menangis kalau ada lelaki suka akan umi.
umi tahu apa kak lin rasa? kak lin rasa malu sangat dengan umi.
kak lin yang dari kecik belajar ilmu agama, tak pernah terlintas nak menangis sebegitu rupa.
umi tahu bagaimana kak lin kuat tempuh pelajaran yang cam awesome ini?
sebab umi pernah cakap dulu kecik2 umi best student sekolah. 
umi cakap lagi, umi belajar sebab umi tak ada duit. buku revision umi dapat hasil kejayaan umi sblm ini.
umi tahu kenapa kak lin terlalu berjimat duit asasi?
sebab umi cakap kecik2 dulu umi bekerja keras nak dapatkan duit untuk belanja ke sekolah.

umi, I am proud to have you (!)

waktu kak lin nak naik bas sabtu lalu,
kak lin suruh umi pergi dulu, biarkan kak lin sahaja di stesen bas tu.
sebab kak lin tahu umi penat hari tu. abah pun penat. perjalanan ke Kuala Balah jauh kan umi?
alahai, pengorbanan seorang guru mengajar di sekolah hulu memang banyak -.-
dalam hati kak lin waktu tu sebenarnya kak lin tak sanggup tengok kak lin yang tinggalkan umi abah!
perasaan duduk atas bas yang baru nak gerak, tengok umi abah dari tingkap, pilu sangat -.-
entah kenapa malam tu umi cium-cium kak lin banyak kali.
seolah-olah kak lin betul-betul nak pergi berperang. kucupan umi awesome sangat!
Allah sahaja tahu betapa beratnya hati kak lin nak tinggalkan umi sorang-sorang perempuan dekat rumah.
patutlah Allah tak bagi kak lin pergi oversea kan umi?
sebab Allah tahu umi perlukan kak lin untuk lepaskan rindu pada anak-anak perempuan :')


terima kasih umi sebab jadi super-woman di hati kak lin!
umilah wanita paling tabah paling kak lin respect!

umi, kak lin menangis tadi, sekarang dan mungkin lepas ini :') 
anak-anak umi dah besar-besar umi! pandai umi abah didik anak-anak. 
umi abah sabar yek, sikit lagi kami nak capai kejayaan! 
iA, kami tolong-menolong adik beradik bila dah besar nanti. 
umi abah selalu pesan jangan iri hati sesama adik beradik kan? 
kami dah matang sekarang :D sikap negatif tu dah nyah dari darah kami!


"abah pun Allah bagi kekayaan jugak! kaya dengan anak-anak. anak-anak yang baik-baik semua."
-abah-


.:: I am a simple human strive for success and also strive for ISLAM ::.

Saturday, 6 October 2012

semangat satu malaysia

In the name of Allah
The most Gracious
And the most Merciful~

Ini entry pantas sepantas bas dari nilai ke Kelantan
Bukan untuk meraih simpati bukan juga untuk meraih empati
Sekadar seringkas mungkin sebelum mata kalian tertutup kebosanan >.<

Actually~
Aku nak mintak maaf dari hujung rambut hingga hujung kaki
Atas salah silap senda gurau aku.
Atas kenakalan aku yang menyusahkan kau kau dan kau!
Atas kesengalan aku buat maksiat dngn kau even benda tu terang2 langgar perintah Allah.
Atas keterasaan hati aku cemburu tak tentu pasal ditambah buruk sangka tak tentu pasal.
Atas ketidak betul kepala aku ambik remeh tentang sesuatu even sebenarnya kau ambik berat.

maaf semua kawan!

aku tak pasti sebenarnya kenapa kena mintak maaf tiap kali nak exam (?)
so, aku bukan mintak maaf sebab nak final (!)
tapi~
aku nak mintak maaf sebab aku sedar dosa aku dengan manusia dah melampau (!)

buat kawan-kawan USIM,
especially my housemates~
mintak maaf sbb macam terang2 sangat kan aku tak suka duduk usim (?)
aku sedar itu =.='
maaf tak dapat jadi kawan yang baik.
maaf tak dapat bagi contoh teladan yang baik.
maaf tak dapat pegang lebel "ex-sekolah agama" baik2.


buat kawan-kawan sekolah-sekolah lama.
halalkan segala ilmu yang anda kongsikan dengan aku yek!
ilmu ABC, ilmu 123, ilmu lari-lari, ilmu main hoki, ilmu main cop tiang
ilmu itu dan ilmu ini~
thanks banyak2 (!)


aku dah biasa dicop budak garang~
sudah biasa jugak dicop budak sombong~
makin biasa jugak dicop budak sensitif.
tapi,
apa2 pun pandangan anda tentang aku,
TERIMA KASIH.
kadang2 cacian itu merubah aku jugak!
( seriously )
Allah tahu aku degil, so Allah bagi lah cara paling mantap untuk sampaikan hidayah :D

aku baik sebenarnya >.<
HAHA :D
( tipu dan dusta semata-mata )

buat kawan-kawan facebook, twitter mahupun blog~
mesti rasa penulisan aku selama ni tak padan dengan aku yang ngek-ngok kan?
apakah daya =.='
manusia biasa memang macam ni.
buat dosa tak henti-henti.
status2 yang aku post semua utk aku sebenarnya!
hati aku sentap baca, aku share lah sama2.
mana tahu anda pun sentap kan :D
sama2 sentap baru nampak ukhuwah mantap.
merepek*

penutup~
doakan SALIMI ISMAIL diberi kekuatan oleh Allah
untuk berada di jalan juang Allah
mempertahankan ISLAM sepanjang masa.
( walaupun susah pada realitinya )
doakan~
SALIMI ISMAIL dihiasi dengan akhlak yang cantik dan awesome
supaya tak menjadi fitnah untuk ISLAM sendiri.
doakan~
SALIMI ISMAIL
jadi doktor gigi yang berbakti pada ISLAM :D
bukan semata-mata utk kepentingan keluarga, 
TAPI~
untuk kepentingan UMMAH (!)

thanks :')


aku tahu susah orang nak doakan aku~
tapi sekurang-kurangnya aku akan bahagia
anda memperoleh pengajaran dari entry ini :')
di samping anda berjaya
berlatih mempercepatkan pembacaan anda =.='

" waiting for nothing, hoping for something "

* tajuk entry tak sesuai dengan isi * HAHA *

syukran~

.:: I am a simple human strive for success and also strive for ISLAM ::.

Sunday, 30 September 2012

aku yang berdosa (!)

In the name of Allah
the most Gracious
and the most Merciful~

"Ya Allah, malunya hamba-Mu ini menjalani kehidupan yang penuh kepura-puraan."

"Kak Lin memang membahagiakan abah. Memang sesuai dengan nama Kak Lin, SALIMI. Kesejahteraanku."

teringat ungkapan abah saat keputusan SPM di tangan aku!
yes, abah bangga dengan aku
walaupun pada realitinya aku tak sebahagia mana
 masih terbayang senyuman abah.
masih terbayang kesibukan abah balas mesej adik-beradik abah
tak lupa juga kawan-kawan abah
yang mula bertanya
bagaimana dengan keputusan SPM aku.
< senyuman abah saat itu sangat mahal >

bagaimana mahu perasaan gembira menguasai aku
sedangkan aku tahu~
aku tak berjaya merealisasikan impian umi.
ya, aku gagal kali ini (!)
aku tak berjaya hadiahkan umi straight A lagi
seperti mana aku berjaya hadiahkan sewaktu UPSR dan PMR :'(

"umi, kak lin mintak maaf."

masih aku ingat kata maaf yang aku luahkan
saat aku cium umi.
10 A 1B sudah cukup hebat sebenarnya bagi aku.
masih ada rasa kesyukuran saat itu.
bagaimana Allah berjaya membantu aku membuat lonjakan saujana?
subhanallah~
< mungkin berkat doa umi abah >

"tak apa kak lin. 10A ni dah mahal nilainya utk aliran sains."

itulah umi~
yang terlalu teliti mengenai pencapaian akademik.
pada masa yang sama
aku faham kesedihan umi melihat subject BIOLOGY aku B+.
yeah,
mungkin umi khuatir tiada lagi harapan utk aku bergelar doctor :'(

"abah, kak lin nak jadi cikgu."

"tak payah lah kak lin. abah nak anak-anak abah jadi lebih hebat daripada umi abah."

USIM,
here I come!
struggling for asasi year!

masuk tahun asasi~
sibuk mencari identiti diri lagi.
penat memikirkan sesuatu yang tidak perlu.
sehingga lupa amanah yang dipikul!
yeah,
amanah kata-kata yang pernah aku ucapkan suatu ketika dahulu.

"umi, kak lin yakin kak lin mampu tempuh tahun asasi dengan baik!"

cukup-cukup lah SALIMI ISMAIL main-main!

saat ini 10:30am
30 SEPT 2012,
saya berjanji dan tekad dalam hati.
tidak akan membuang masa lagi!
tekad dalam hati akan belajar bersungguh-sungguh!
tekad dalam hati juga
akan membuatkan umi dan abah tersenyum dengan penuh keikhlasan sekali lagi!


"umi, abah, andai umi abah ada ada di depan kak lin hari ini,
kak lin nak mintak maaf sangat2.
kak lin banyak susahkan umi abah.
kak lin tak sebaik umi abah.
tapi kak lin akan cuba jadi manusia yang memberi syafaat kepada semua. iA."

syukran~

.:: I am a simple human strive for success and also strive for ISLAM ::.