Tuesday, 27 March 2012

Bila Masa Depan Menjadi Tanda Tanya

In the name of Allah
the most Gracious
and the most Merciful~

Di dapur kira-kira jam 6.30 pm.

Anak: Umi, rumah Mawi kene pecah masuk.
Umi: Macam mana boleh pecah masuk? Tak ada guard ke?
Anak: Guard ada. Tapi guard perumahan sahaja lah. Lagi pun penggera keselamatan tak diletakkan di rumah Mawi. Bagi kepercayaan dekat jaga lah tu. Rumah Mawi besar umi.
Umi: Memang lah besar. Dengan menyanyi sahaja boleh jadi jutawan.
Anak: Tengok? Tak payah belajar tinggi-tinggi pun. Itu yang ditetapkan Allah pada dia.
Umi: Zaman sekarang dah biasa kes mencuri ni. Desakan hidup. No money, no talk.
Anak: Orang salah masuk rumah ke? Tak tahu ke itu rumah penyanyi? Konfem-konfem kecoh satu Malaysia.
Umi: Mana boleh salah. Orang merompak ni dia dah siasat latar belakang rumah tu awal-awal. Perompak sekarang bijak.
Anak: Oh, lupa. Bukan orang Malaysia yang mencuri. Orang Negara mana entah. Empat orang semuanya. Suspek dah kene tangkap tiga orang. Tak kenal Mawi kot, sebab tu main redah je rumah jutawan.

Suasana sepi. Sambung makan kentang goring dengan sos cili.

Anak: Umi, ada berita baru. Biasiswa JPA dan MARA dibuka balik hasil desakan ramai pihak. Tapi, JPA nak taja pelajar straight A+ sahaja. MARA sahaja harapan kakak.
Umi: Straight A+ sahaja? Memang terdesak sangat lah tu. Lepas ni orang miskin makin kurang lah peluang dapatkan pendidikan universiti hebat-hebat. Tak apalah, minta MARA sajalah.
Anak: Tapi MARA pinjaman bukan biasiswa.
Umi: Pinjaman MARA lebih baik daripada PTPTN kan?

Tiba-tiba si ayah datang ke bahagian dapur.

Ayah: Apa tadi kak lin cakap? Rumah Mawi kene masuk?
Anak: Yes. Hampir RM10 ribu kerugian.
Ayah: Macam mana boleh tangkap pencuri? Ada CCTV ke?
Anak: Kene tangkap dekat taman sebelahnya. CCTV? Tak pastilah.
Ayah: Guard memang tak boleh harap sangat. Taman besar kan?Mana lah sempat kawal semua.
Umi: Kak lin cakap MARA akan buka permohonan pinjaman tahun ni.
Ayah: Minta jelah. Kalau nak senang ambil je asasi dulu dekat matrik.
Umi: Umi takut kak lin tak mampu saja nak pulun asasi.
Anak: Kenapa tak mampu pula? Kakak yakin boleh buat. Dah serik tak belajar Biologi dulu. Lepas ni kakak nak pulun juga.
Umi: Tak apalah kalau kak lin cakap camtu. Bertahanlah setahun saja.

Si ayah sudah bersiap untuk ke surau. Si ibu dan anak masih meneruskan perbualan.

Umi: Ramai kawan kak lin buat medic persendirian dekat mesir?
Anak: Ramai lah juga. Tapi kan umi, kalau semua nak ambil medic nanti doktor pula menganggur.
Umi: Manusia kan semakin bertambah. Nanti hospital pun bertambah. Tenaga doktor tetap diperlukan. Tapi tulah, batch Kak Long pun dah ramai buat medic dekat Mesir. Dekat Indonesia lagi ramai.
Anak: Kalau kakak dapat bahagian dentist, kakak terima boleh? Kawan-kawan pun cam tak ramai berminat dengan dentist. Semua tengok doktor saja.
Umi: Tapi dentist tenaga kerja terhad.
Anak: Tapi setakat ni ada ke yang menganggur?
Umi: Tak tahulah. Tanya-tanya lah kawan.
Anak: Umi, kalau dapat pinjaman MARA, kak lin nak bekerja dekat oversea.
Umi: Boleh saja. Tapi Mesir tak terima lah.
Anak: Kak lin nak jadi doktor sukarelawan boleh? Boleh syahid di Negara orang.

suasana sepi seketika. si ibu berfikir mencari jawapan.

Umi: Pergi sajalah. 

Dalam hati anak:
Apa yang aku cakap ni? Ingat senang nak syahid? Tapi seronok juga kalau jadi sukarelawan. Gaji termahal kerja sebagai doktor. Tak payah fikir kalau menganggur or whatever lah. Susah orang apply biasiswa syahid ni (:

( hak milik senyom design studio )
wink.wink.wink:
apa pengajaran yang anda dapat? yang aku nampak, MALAYSIA sekarang dah nak jadi macam INDONESIA. yang kaya terus kaya, yang miskin terus miskin! lagi satu, ibu bapa semua harapkan biasiswa sebab mana nak cari duit puluhan ribu nak tanggung belajar anak2. ibu bapa pun fikir masa depan anak2. tak senang duduk dah.hargailah ibu bapa kita (:

syukran~


.:: I am a simple human strive for success and also strive for ISLAM ::.

2 comments:

Syasya Johan said...

oh serius mara dahxde scholar.bagi pinjaman je :/

susah nak cari budak2 skrg yg pemikiran macam awak.apa lagi fikir pasal syahid :)

lin~ said...

MARA bukan memang pinjaman k?

erm, bukan fikir pun.
tp, datang di kepala tiba2.
jujur entah bila dapat kekuatan berkata tentang syahid (!)