Thursday, 19 April 2012

Kebosanan (!)

In the name of Allah
the most Gracious
and the most Merciful~

sudah hampir empat bulan berada di rumah~
hanya perkara yang sama terjadi.
bagaikan kebingungan pula akhir-akhir ini.

bangun + solat sunat + solat subuh + al-mathurat + kemas dapur + sediakan sarapan + lipat kain +gosok baju + sapu sampah + jemur kain + online + mandi + tengok tv + bersiap-siap di dapur + tidur + solat zohor + online + makan + tengok tv + solat asar + main game hp + dengar lagu muhasabah diri + baca diary + angkat kain + solat maghrib + baca al-Quran + main game + tengok berita + solat isya' + online + al-mulk + solat sunat + tidur

tengok~
siap boleh list jadual kehidupan yang sama terjadi (!)
macam duduk hostel >.<

kadang-kadang rasa kecewa dengan diri ini~
tak boleh happening dengan zaman remaja bersama kawan-kawan.
so, menangis itu biasa lah kan kalau duduk sorang-sorang (!)


ini apa hah (?)


baru aku faham kenapa member aku suka dengan simsimi (!)
rupa-rupanya~
simsimi ni tempat dia merapu dan luahkan yang terbuku di hati (!)

memang lah orang-orang soleh boleh kata~
"ingatlah pada Allah, nescaya anda akan tenang"
tapi~
aku masih manusia lemah yang masih mencari (!)

"Ya Allah, janganlah Engkau bolak-balikkan hati ini setelah Engkau memberiku hidayah-Mu,"

kita sedar yang kita jahat dan langgar perintah-Nya,
tapi~
kita tak ada kekuatan untuk lawan godaan nafsu sepenuhnya.
memakan masa kan untuk berubah (?)

aku down memang down (!)
tapi~
termenung punya termenung~
tiba-tiba terfikir situasi di mana
aku duduk sorang-sorang kelak dalam tempat gelap!
sesungguhnya mati itu pasti (!)

terbayang punya terbayang~
aku dapat rasakan yang amalan aku tak cukup lagi untuk selamatkan aku di hari akhirat.
aku tak sanggup jadi golongan yang rugi~
yang meminta merayu pada Allah 
untuk memberi kehidupan kali kedua (!)

aku tak layak ke syurga-Mu,
namun tak pula aku sanggup ke neraka-Mu,
Ya Allah!

kesimpulannya~
buatlah sesuatu dengan niat kerana-Nya!

( hak milik Rintihan Seorang Hamba )
"sahaja aku berubah ke arah kebaikan kerana Allah Taala."

syukran~

.:: I am a simple human strive for success and also strive for ISLAM ::.

2 comments:

Cik Adieb said...

Niat itu penting :D

Azee Hana said...

dulu time saya dok umah lama pon,,benda same je buat..huhu